Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2008,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 2. 2008, 15.35

8 let

Janša, Vizjak in Turk obiskali Nek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in minister za razvoj Žiga Turk so danes v okviru vladnega obiska v Posavju obiskali Nuklearno elektrarno Krško (Nek).

Vodstvo elektrarne jih je seznanilo z obratovanjem Neka in jim predstavilo izzive, pred katerimi se nahaja družba. "Nek posluje varno, zanesljivo, od zadnjega obisk vlade pred dvema letoma so opravili številne posodobitve, prišlo ni do nobenega samodejnega izklopa, kar pomeni, da se je varnostni standard, standard zanesljivosti bistveno nadgradil, dvignil," je v izjavi za medije po obisku elektrarne povedal Vizjak in dodal, da je to botrovalo tudi k zelo učinkovitemu, konkurenčnemu poslovanju jedrskega objekta.

Najpomembnejši izziv odlagališče jedrskih odpadkov

Po njegovih besedah predstavlja to dobro osnovo za nadaljnje izzive, s katerimi se sooča nuklearka. Minister Vizjak je kot najpomembnejši izziv izpostavil odlagališče jedrskih odpadkov. Umeščanje odlagališča poteka po Vizjakovih besedah po postopku, največji zalogaj pa predstavlja določitev družbene sprejemljivosti. "Zavzemamo se za pravično, učinkovito obravnavo slehernih iniciativ, ki prihajajo iz lokalnega okolja in jih je potrebno vključiti v nastajajoče rešitve," je povedal gospodarski minister in izpostavil predvsem uredbo o nadomestilu, ki predvideva odškodnino zaradi omejene rabe prostora lokalnim skupnostim.

Lokacijo je po zakonu treba odobriti do konca letošnjega leta in po Vizjakovih besedah bodo naredili vse, da dosežejo konsenz na širšem prostoru. "Prisluhnili bomo pobudam občanov, jih v največji možni meri upoštevali," je dejal Vizjak, o konkretnih rešitvah pa bi bil, kot je dodal, prezgodaj govoriti. So pa obstoječe pobude smiselne, utemeljene in rešitev bo šla v tej smeri, je povedal, ob tem pa dodal, da bo konkretne odgovore na ta vprašanja treba imeti pred dokončnim soglasjem lokalne skupnosti glede odlagališča.

Drug izziv predstavlja gradnja drugega bloka oz. nadgradnja proizvodnje v Neku

Drug izziv predstavlja gradnja drugega bloka oz. nadgradnja proizvodnje v Neku, je še povedal Vizjak. "Menim, da je posodobitev glede na zadnje zahteve Evropske skupnosti pravilna, menim, da je to tudi čedalje večja praksa v državah skupnosti in da je le peščica držav, ki nasprotujejo prihodnosti jedrske možnosti. Zato smo tudi z razvojem drugega energetskega stebra, Gen Energija, ustvarili organizacijsko, finančno, kadrovsko podporo in osnovo za takšno načrtovanje," je povedal Vizjak.

Truditi se moramo na področju obnovljivih virov energije Minister Turk je ob tem povedal, da terja odgovor na izzive podnebnih sprememb množico različnih ukrepov in jedrska opcija je prav gotovo zelo pomembni ukrep. "Ne smejo pa nas pričakovanja v zvezi z jedrsko opcijo uspavati, da ne bi naredili vsega, kar lahko, tudi na področju obnovljivih virov energije in njene učinkovite rabe," je povedal minister za razvoj.

Ne spreglejte