Janša: Spomin na pogum in veliko enotnost nikoli ne bo zbledel

Predsednik vlade Janez Janša je ob dnevu državnosti v poslanici zapisal, da je dan državnosti "čudovit praznik" in praznik vseh, ki v srcih nosijo ljubezen do domovine.

1 / 20

Foto: Matej Povše

2 / 20

Foto: Matej Povše

3 / 20

Foto: Matej Povše

4 / 20

Foto: Matej Povše

5 / 20

Foto: Matej Povše

6 / 20

Foto: Matej Povše

7 / 20

Foto: Matej Povše

8 / 20

Foto: Matej Povše

9 / 20

Foto: Matej Povše

10 / 20

Foto: Matej Povše

11 / 20

Foto: Matej Povše

12 / 20

Foto: Matej Povše

13 / 20

Foto: Matej Povše

14 / 20

Foto: Matej Povše

15 / 20

Foto: Matej Povše

16 / 20

Foto: Matej Povše

17 / 20

Foto: Matej Povše

18 / 20

Foto: Matej Povše

19 / 20

Foto: Matej Povše

20 / 20

Foto: Matej Povše

Čeprav dogodke iz leta 1991 počasi prekriva prah pozabe, nikoli ne bo zbledel spomin na pogum in veliko enotnost v tistih dneh, ko smo se združili okrog novih simbolov slovenske države in je ponosno zaplapolala slovenska zastava z državnim grbom, je zapisal Janez Janša. Janša je zapisal, da je dan državnosti "čudovit praznik" in praznik vseh, ki v srcih nosijo ljubezen do domovine. "Pred 21 leti smo dokazali, da z odločnostjo, pogumom in vizijo lahko dosežemo tudi tisto, kar se je vsem okrog nas zdelo nemogoče. Samostojno državo Slovenijo," je poudaril. "Z mladostno zagnanostjo in neučakanostjo smo premagovali ovire" Po navedbah premiera je država v letih samostojnosti rasla hitro. "Z mladostno zagnanostjo in neučakanostjo smo premagovali ovire in dosegali cilje, o katerih si še dolgo nazaj nismo upali niti sanjati," je zapisal in dodal, da pa so bile na tej poti spregledane in prezrte pasti, zaradi katerih "naši temelji danes niso tako trdni, kot bi si želeli". Janša se je ob tem dotaknil tudi trenutnih gospodarskih razmer in ocenil, da sta Slovenijo močneje kot druge prizadeli gospodarska in finančna kriza, ki sta "dodatno razgalili" vse sistemske slabosti, nakopičene v tem obdobju ali prenesene iz prejšnje nedemokratične ureditve. Po njegovem mnenju je država zadnja tri leta močno zaostajala z gospodarskimi ukrepi, zato je treba nadoknaditi zamujeno.

"Bolj pravočasni, premišljeni ter modri bodo ukrepi, bolj varna bo naša prihodnost" "Seveda so rezi boleči, vendar pa lahko samo na ta način ponovno stopimo na pot razvoja in blaginje. Kot rojstvo države terja svoj čas, svoj čas terja tudi obrat v ponovno rast. In bolj pravočasni, premišljeni ter modri bodo ti ukrepi, bolj varna in lepša bo naša prihodnost," je zapisal premier.

Zato je zaradi negotovih časov in veliko vprašanj ob prazniku državnosti "morda bolj kot kdajkoli prej" pomembno, da se ljudje ozrejo vase in spet najdejo "v sebi in skupaj kot narod moč, zaupanje in vero v prihodnost".

Ob tem je premier vsem državljankam in državljanom čestital za "vztrajnost, pogum in močno voljo", ki jih je povezovala ob osamosvajanju in ki lahko povezuje spet danes in jutri.

Osrednja državna proslava bo 21. uri na Kongresnem trgu, slavnostni govornik bo predsednik republike Danilo Türk, sledil pa bo umetniški program z več kot 250 nastopajočimi, večinoma folklornimi skupinami. Pred tem bo ob 20. uri slavnostna seja državnega zbora.

Dan državnosti v Sloveniji obeležujemo 25. junija, na dan, ko je pred 21 leti slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano