Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2020,
20.25

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

79

Natisni članek

kriza virus Slovenska vojska Koronavirus Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 19. 3. 2020, 20.25

4 leta, 1 mesec

URADNI NAGOVOR PREDSEDNIKA VLADE

Janša: Slovenska vojska bo začela popolnjevati enote s prostovoljno rezervo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

79

Predsednik vlade Janez Janša je v današnjem nagovoru državljanom povedal, da je Slovenijo kriza z novim koronavirusom zajela v trenutku, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni. Slovenska vojska bo zato v prihodnjih dneh začela popolnjevati enote s prostovoljno rezervo, je napovedal Janša. Med drugim je poudaril, da pristojni delajo po najboljših močeh. Zahvalil se je zdravniškemu osebju in vsem, ki v tem obdobju pripomorejo k zajezitvi širjenja koronavirusa.

Čopova ulica
Novice Opolnoči prepoved zbiranja: na javno površino sami in le po nujnih opravkih #video

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma povedal, da Slovenci od vsega začetka pa vse do razglasitve naše neodvisnosti in vojne za Slovenijo še nikoli nismo bili v težjem položaju. "Predsednik Svetovne zdravstvene organizacije je včeraj koronavirus razglasil za sovražnika človeštva. Nevarnost je hujša kot v klasični vojni, razen če je v njej uporabljeno biološko orožje," je dejal Janša. Dokler ne bo cepiva, je naša edina možnost upočasnitev širjenja virusa, je poudaril predsednik vlade.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova s pomembnim sporočilom za Slovenke in Slovence #video

Janša: Smo v bitki s časom

"Smo v bitki s časom. Kot vlada smo prisegli v petek zvečer. Običajno imajo vlade na voljo 100 dni, da se pripravijo na redno delovanje. Mi smo imeli na voljo največ polovico ene sobote, večina ministrov niti tega ne," je povedal predsednik vlade. V nadaljevanju je povedal, da so bili primorani ustanoviti krizni štab, ki je po njegovem mnenju vlada, razširjena s ključnimi strokovnjaki in operativci.

Kot je poudaril Janša, bo ta deloval, dokler se vlada v celoti ne postavi na noge. "Iskrena hvala vsem, ki sodelujete, še posebej tistim, ki ste pravočasno javno opozarjali na nevarnost. Če ne bi bilo teh vaših glasov osamljenih v puščavi, bi bili danes v še težjem položaju," je poudaril predsednik vlade.

Krizni štab bo deloval, dokler se vlada v celoti ne postavi na noge, je poudaril Janša. | Foto: STA , Krizni štab bo deloval, dokler se vlada v celoti ne postavi na noge, je poudaril Janša. Foto: STA ,

"V Evropi so danes države, ki so z epidemijo že vitalno prizadete, države, ki so zaradi nje zaradi zamud na robu kaosa in razglašajo klasična izredna in vojna stanja, dve državi, ki sta imeli za obrambo pred epidemijo izdelane ustrezne načrte, ter večina preostalih, v katerih improvizirajo, a to delajo utečeni in večinoma dobro organizirani državni aparati," je pojasnil Janša in dejal, da smo v Sloveniji pravočasni trenutek za spopadanje s krizo z novim koronavirusom že zamudili.

"Opazovali smo dogajanje v severni Italiji in nismo verjeli, da lahko virus od tam pride prej k nam kot do Rima ali Sicilije. Celo v času šolskih počitnic nismo dajali nobenih potrebnih nasvetov svojim državljanom. Poslušali smo, da imamo državni načrt za epidemijo, niso pa nam povedali, da je to načrt za epidemijo gripe. Poslušali smo, da imamo dovolj zaščitne opreme, v resnici pa so bila skladišča glede na potrebe skoraj prazna. Niso obstajali niti seznami potreb na državni ravni, niti skupni načrti nabav, niti enotna mnenja stroke. Pričakal nas je kaos," je poudaril predsednik vlade.

Koronavirus
Novice V Sloveniji že več kot 300 okuženih, sedem bolnikov v kritičnem stanju #video

"Vlada za spopad z epidemijo nima na voljo nobenih pripravljenih ukrepov"

Janša je nato povedal, da so že sredi februarja javno zahtevali sklic seje za nacionalno varnost, ta pa je bila, kot je dejal, sklicana šele 9. marca. "Zahteve stranke z daleč največjo podporo volivcev več kot tri tedne ni ignorirala samo takratna vlada, ampak tudi osrednji mediji. Zato naj danes ob vseh kritikah glede ukrepov, ki letijo na nekaj dni staro vlado, vsak najprej pogleda vase," je povedal.

"Vlada je v položaju, ko za spopad z epidemijo nima na voljo nobenih pripravljenih ukrepov. Vsako odredbo, vsak odlok, vsak sklep je treba napisati od prve črke naprej. Nekatere države preprosto sprejemajo odloke, ki so jih pripravili mesece in tedne prej, mi jih moramo domisliti, napisati, uskladiti in sprejeti v enem dnevu ali celo nekaj urah. In vsaka ura je v tej bitki dragocena. Zato sledimo tudi ravnanju tistih držav, ki so imele ukrepe domišljene in pripravljene vnaprej," je povedal Janša.

"Vlada je v položaju, ko za spopad z epidemijo nima na voljo nobenih pripravljenih ukrepov. Vsako odredbo, vsak odlok, vsak sklep je treba napisati od prve črke naprej," je povedal Janša. | Foto: STA , "Vlada je v položaju, ko za spopad z epidemijo nima na voljo nobenih pripravljenih ukrepov. Vsako odredbo, vsak odlok, vsak sklep je treba napisati od prve črke naprej," je povedal Janša. Foto: STA ,

Kot je dejal, je zdravstveno osebje med najbolj obremenjenimi in požrtvovalnimi že v normalnih razmerah: "Zdaj smo mi na vrsti, da jim damo potreben čas, da se dodatno reorganizirajo, da vpokličejo rezerve, da lahko priskrbimo dodatno zaščitno opremo, medicinsko opremo in zdravila. Skrbeti morajo namreč še vedno tudi za vse preostale, ki potrebujejo redno zdravljenje, zdravila in nujno pomoč. Njim in vsem drugim na najbolj izpostavljenih mestih v tej krizi izražam veliko zahvalo in jim sporočam, da bodo vsi, ki so ali bodo dvojno obremenjeni, dobili tudi dvojno plačilo."

V nadaljevanju se je premier dotaknil tudi zapletov pri dobavi zaščitne opreme. Kot je dejal, ta ni bila naročena pravočasno, zato so številne dobave obtičale pred administrativnimi in transportnimi ovirami: "Države, ki so razglasile izredno ali vojno stanje, so s tem odpravile vrsto notranjih in evropskih predpisov. Državne, ponekod tudi lokalne oblasti izvajajo zasege tovrstne opreme. Običajni postopki marsikje ne delujejo. Države zunaj unije sprejemajo podobne ukrepe, kar blokira ali otežuje neposredno letalsko dostavo. Evropske smernice, sprejete za te razmere, še ne delujejo. Rešujemo posamične primere, a položaj v celoti še nekaj časa ne bo razrešen. Zato bomo še nekaj dni primorani nadaljevati zbiranje notranjih rezerv in jih usmerjati po najnujnejših prioritetah."

"Zaganjamo lastno proizvodnjo, podobno ravnajo skoraj vse države. V razmeroma kratkem času bo v Evropi in pri nas na voljo dovolj zaščitne opreme, ne nazadnje pri njeni izdelavi ne gre za vesoljsko tehnologijo," je povedal Janša in dodal, da se zdaj osredotočajo na zagotovitev dodatne kritične medicinske opreme in zdravil, kar bo srednjeročno najzahtevnejši cilj.

Koronavirus
Novice Bomo Slovenci sami izdelovali respiratorje? #video

Zagotovil je, da imamo dovolj blagovnih rezerv

O prepovedi javnega potniškega prometa in omejitvi nekaterih drugih dejavnosti je Janša povedal, da se bodo lahko v prihodnjih tednih, ko bo zaščitne opreme dovolj in bodo predpisani natančnejši postopki, ti delno omilili. Janša je ob tem še zagotovil, da so blagovne rezerve in druge potrebščine znatne in se bodo tudi dopolnjevale.

"Slovensko kmetijstvo veliko zmore. Ne bomo lačni. Tovorni promet bo vsaj deloma tekel tudi v kriznih razmerah, prav tako proizvodnja številnih drugih potrebščin. Vsem delavcem in podjetnikom, ki tudi v teh časih ohranjate proizvodnjo, zato iskrena hvala," je povedal predsednik vlade.

"Slovensko kmetijstvo veliko zmore. Ne bomo lačni," je zagotovil Janša. | Foto: STA , "Slovensko kmetijstvo veliko zmore. Ne bomo lačni," je zagotovil Janša. Foto: STA ,

Predsednik vlade se je dotaknil tudi posledic, ki jih bo za seboj pustila epidemija koronavirusa: "Spopad z epidemijo zahteva poleg že sprejetih tudi bolj dolgoročne ukrepe, predvsem finančne in gospodarske narave, ki jih je vlada začela pripravljati že včeraj. Cilja tega kombiniranega korona zakonskega paketa sta dva: prvič, zagotoviti vse možne potenciale za uspešen spopad z epidemijo, in drugič, zagotoviti vsem vam in gospodarstvu finančno blazino za prebroditev krize."

Kot je še povedal, je Evropska centralna banka včeraj s svojimi odločitvami ustvarila dovolj velik manevrski prostor, da bo lahko slovenska vlada ukrepala pravočasno in učinkovito. "Vedeti moramo, da smo ljudje bistveni del ekonomskih procesov in da so človek in gospodarski tokovi dve plati istega kovanca. Kljub temu pa je v tem trenutku krize jasno, da mora imeti absolutno prednost zdravje in življenje ljudi," je poudaril in hkrati dodal, da se bodo napake pojavljale, saj se jim v teh razmerah in v tem stanju pripravljenosti ni mogoče izogniti.

Italija
Novice Slovenka v Italiji: Bolni bijejo bitko s časom #video

Slovenska vojska bo začela popolnjevati enote s prostovoljno rezervo

"Na zadnji seji Sveta za nacionalno varnost smo vsi politični dejavniki v Sloveniji dosegli visoko stopnjo soglasja o potrebnosti sodelovanja za hitro in učinkovito ukrepanje. Zahvaljujem se vsem, ki so k temu pripomogli in ki nadaljujejo po tej poti. Konstruktivna obojestranska pripravljenost za sodelovanje pri sprejemanju zakonskih ukrepov v državnem zboru je eno od najpomembnejših jamstev za uspešen spopad z epidemijo," je pojasnil Janša.

Slovenijo je kriza zaradi izbruha novega koronavirusa zajela v trenutku, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni, je poudaril Janša. | Foto: STA , Slovenijo je kriza zaradi izbruha novega koronavirusa zajela v trenutku, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni, je poudaril Janša. Foto: STA ,

Kot je menil Janša, je Slovenijo kriza zajela v trenutku, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni. "Slovenska vojska bo zato v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Vsi, ki obvladate vojaška znanja in veščine in ne delate na nujnih delovnih mestih, vabljeni, da se prostovoljno pridružite skupnim naporom za zagotavljanje splošne varnosti," je pozval.

Ob koncu nagovora se je premier Janez Janša zahvalil zdravstvenemu osebju, zdravnikom, sestram, delavcem v laboratorijih, ordinacijah, v domovih za ostarele, v delujoči proizvodnji in javnih službah. "Vsem, ki ste pregorevali ob reorganizaciji ključnih sektorjev zdravstvenega sistema. Ki ste ob nejasnih navodilih ohranjali mirno kri in delovali zbrano in osredotočeno," je povedal.

Janša se je ob tem zahvalil tudi županom vsem občin, ki so ob koncu tedna in v zadnjih nekaj dnevih uredili nešteto stvari. Posebno zahvalo je namenil županu občine Šmarje pri Jelšah, ki je prevzel odgovornost in zaprl šolo, ko je bilo to potrebno.

Janez Janša
Novice Ministrom in državnim sekretarjem v kriznih časih najvišji plačni razred

"Človeška solidarnost je danes na preizkušnji. Vesel sem, ker vidim, da bo zmagala."

"Zahvala gre Civilni zaščiti po vsej državi, vsem članom kriznega štaba, ki so se brez oklevanja odzvali na mojo prošnjo za sodelovanje. Hvala vsem sodržavljankam in sodržavljanom, prostovoljcem, ki ste se organizirali v okoljih, v katerih živite, in ponudili pomoč starejšim in bolnim, ki so najbolj ogroženi. Človeška solidarnost je danes na preizkušnji. Vesel sem, ker vidim, da bo zmagala," je povedal proti koncu.

Stavka UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

V sklepni misli je Janša dejal, da smo državo pred 30 leti ustanovili in ubranili zato, da bi lahko v njej živeli svobodno. "Omejevanje gibanja je v temeljnem nasprotju z bistvom našega življenja in hotenja. Toda v tem trenutku je nujno, če želimo rešiti številna življenja. Zato prosim, da odlok o omejitvi gibanja, ki ga je vlada sprejela na podlagi zakona o nalezljivih boleznih in bo veljal od polnoči, dosledno upoštevamo. V bolnišnicah imamo že tudi mlade, ki so oboleli za virusom, zato nevarnosti res ne podcenjujmo," je dejal.

"Če smo doma, porabimo čas, ki je kar naenkrat na voljo, za družino, za študij, za kuharske recepte, za opravila na vrtu ali njivi. Preberimo knjigo, ki že dolgo čaka na polici, in pokličimo znanca ali prijatelja, ki ga že dolgo nismo. Razmislimo o osebnih in poslovnih izzivih, ki nas čakajo po krizi. Veliko koristnega lahko naredimo zase tudi v teh časih. Veliko pa je tudi drobnih, a prijetnih stvari, za katere dolgo ni bilo časa. Bodimo v mislih in molitvah s tistimi, ki so zboleli, in s tistimi, ki varujejo njihova življenja," je povedal Janša.

Italija
Novice Zakaj je v Italiji toliko umrlih in kdo so #video

"Nekoč bomo lahko normalno živeli naprej"

Dodal je, da je nujno zavedanje, da tudi najbolj drastični ukrepi ne bodo zalegli, če se ne bomo zavedali, da je vsak izmed nas tako del težave kot del rešitve. Virus lahko širimo samo mi kot posamezniki, samo kot posamezniki lahko tudi vsaj upočasnimo širitev, je pojasnil Janša.

"Pandemija koronavirusa je spremenila svet. Že danes je marsikaj drugače, kot smo bili navajeni, in jutri bo ta razlika še večja. Časa krize ni mogoče izmeriti, zagotovo pa ne govorimo o dnevih, temveč najmanj o tednih in mesecih. A če bomo res vsi storili vse, kar je potrebno, potem bomo to nevarnost v vsakem primeru uspešno premagali in nekoč bomo lahko normalno živeli naprej," je še dodal Janša.

Giuseppe Conte
Novice V Italiji več smrtnih primerov zaradi covida-19 kot na Kitajskem
Ne spreglejte