Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2021,
6.46

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Natisni članek

Milan Krek Janez Janša Janez Janša Koronavirus šola

Sreda, 6. 1. 2021, 6.46

3 leta, 3 mesece

Janša: Če bomo zdaj tvegali, bomo imeli šolo na daljavo do aprila ali maja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

134

Premier Janez Janša je na današnjem pogovoru o ponovnem odprtju dela vzgojno-izobraževalnih ustanov poudaril, da v tem trenutku ne smemo tvegati s popolnim ponovnim odprtjem šol in vrtcev. "Tveganje s sproščanjem nekaterih zapor, ki posledično omogočajo na stotisoče novih stikov na dan po celi državi, na primer s fizično prisotnostjo učencev in učiteljev v šolah, se lahko odraža v šolanju na daljavo do aprila ali maja," je opozoril predsednik vlade. Glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj je na drugi strani dejal, da je vrtce in šole tudi zaradi škode, ki se dela otrokom in mladostnikom, treba čim prej spet odpreti. Kakšno odločitev bo v četrtek sprejela vlada, Janša danes ni znal povedati.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je ob začetku današnjega pogovora poudaril, da so v Sloveniji v preteklem dnevu potrdili 3.354 primerov okužbe z novim koronavirusom. "To je ena od največjih številk, ki smo jih dosegli do zdaj. Res je nekoliko več potrjenih okužb med hitrimi testi, vendar pa se situacija na žalost bolj poslabšuje, kot izboljšuje," je poudaril Krek.

Krek: Smiselno je, da so šole nekaj časa odprte, ne da jih spet zapiramo. Video: Planet.


Infekcijska klinika
Novice Slovenija z novim rekordom: potrdili več kot tri tisoč okužb #video

Krek: Število okužb in hospitalizacij bo še naraščalo

Po njegovih besedah število odkritih okužb prek PCR-testov spet narašča. Ko gre za število bolniških postelj za bolnike s covid-19, po njegovih besedah v Sloveniji nikakor ne pridemo pod številko 1.100 postelj. "Krivulja smrti v bolnišnicah se je nazadnje spuščala, zdaj gre spet navzgor," je dejal Krek. Napovedi, kako se bo pri nas epidemija razvijala, niso optimistične. Po besedah Kreka lahko manj kot 40 novih okužb na dan pričakujemo šele maja, medtem ko še aprila lahko pričakujemo od 100 do 200 novih okužb dnevno.

Število okužb z novim koronavirusom in s tem povezanih hospitalizacij bo v prihodnjih dneh in tednih še naraščalo, je opozoril direktor NIJZ Milan Krek. | Foto: STA , Število okužb z novim koronavirusom in s tem povezanih hospitalizacij bo v prihodnjih dneh in tednih še naraščalo, je opozoril direktor NIJZ Milan Krek. Foto: STA ,

V prihodnjih dneh oziroma tednih lahko pričakujemo naraščanje števila okužb in sprejemov bolnikov v bolnišnice. "V domovih za starejše občane se bo zaradi cepljenja in velikega števila že obolelih epidemija ustavila, tako da se bo zmanjšalo število hospitalizacij iz domov, se pa že zdaj povečuje število hospitaliziranih starejših, ki ne živijo v domovih. To je verjetno posledica druženja med prazniki," je dodal Krek, ki upa, da se bodo epidemiološke razmere izboljšale že konec januarja.

Krek: Število okužb in hospitalizacij se bo še povečalo. Video: Planet.


"Šole je nemogoče povsem izolirati. Vsaka šola je del lokalne skupnosti, v kateri otroci živijo, starši pa delajo. Zaradi današnje situacije je možnost, da virus vdre v šolo, večja. Če bomo šli v odpiranje šol, je režim odpiranja šol najbolj strog, ker je z našega javnozdravstvenega vidika smiselno, da če odpremo šolo, držimo šolo nekaj časa odprto. Dejstvo je, da imamo slabo epidemiološko situacijo ter otroke, starše in učitelje, ki želijo nazaj v šolo," je poudaril Krek.

Turistični vodniki
Novice Pred njimi še eno negotovo leto, a popusta pri registraciji ne bo

Beovićeva: Šole so bile generator okužb

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je spomnila, da so se šole v Sloveniji zaprle 19. oktobra. "Res so se šole zaprle pri manjšem številu obolelih, je pa krivulja okužb takrat naraščala. To naraščanje okužb smo z ukrepi preprečili, tako da smo vrh obrnili, ampak ga še vedno obdržali na nekem platoju," je pojasnila Beovićeva.

 "Res so se šole zaprle pri manjšem številu obolelih, je pa krivulja okužb takrat naraščala," je poudarila vodja strokovne svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović. | Foto: STA , "Res so se šole zaprle pri manjšem številu obolelih, je pa krivulja okužb takrat naraščala," je poudarila vodja strokovne svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović. Foto: STA ,

Ko gre za okužbe med zaposlenimi v šolstvu, je Beovićeva poudarila, da je bil oktobra delež okužb velik predvsem pri zaposlenih v osnovnih šolah in vrtcih, medtem ko je bil pri zaposlenih v srednjih šolah nekoliko manjši. "Z zaporo je ta delež okužb potem upadel. To je zelo zanimiv podatek, ki kaže na to, da so bile šole pri nas morda bolj kot drugje generator okužb," je poudarila Beovićeva. V primerjavi z zaposlenimi je bilo okužb med dijaki, učenci in vrtčevskimi otroci bistveno manj.

Beovićeva: Šole so bile pri nas morda bolj kot drugje generator okužb. Video: Planet.


Soniboj Knežak
Novice Okužba tudi v poslanski skupini SD

Janša: Če bomo tvegali, bomo imeli šolanje na daljavo do aprila ali maja

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da se dobro zaveda, kako je videti šolanje na daljavo. "To, da šole ni, ni res. Šola je na daljavo, z vsemi posledicami, takšnimi in drugačnimi. Je pa pri epidemiji tako, da posledice pridejo z zamikom," je opozoril Janša. "Nekaj tisoč okužb na dan predstavlja toliko in toliko več zasedenih postelj v slovenskih bolnišnicah, toliko več tistih, ki potrebujejo ventilator in umetno predihavanje, ter toliko več smrti," je poudaril Janša.

Kot je poudaril predsednik vlade, bodo računi zaradi druženja ob božično-novoletnih praznikih prihajali še deset dni: "Verjetno gremo v najbolj zaostreno obdobje v času epidemije. Tveganje s sproščanjem nekaterih zapor, ki posledično omogočajo na stotisoče novih stikov na dan po celi državi, na primer s fizično prisotnostjo učencev in učiteljev v šolah, se lahko odraža v šolanju na daljavo do aprila ali maja."

"Tveganje s sproščanjem nekaterih zapor, ki posledično omogočajo na stotisoče novih stikov na dan po celi državi, na primer s fizično prisotnostjo učencev in učiteljev v šolah, se lahko odraža v šolanju na daljavo do aprila ali maja," je poudaril premier Janez Janša. | Foto: STA , "Tveganje s sproščanjem nekaterih zapor, ki posledično omogočajo na stotisoče novih stikov na dan po celi državi, na primer s fizično prisotnostjo učencev in učiteljev v šolah, se lahko odraža v šolanju na daljavo do aprila ali maja," je poudaril premier Janez Janša. Foto: STA ,

"Tega si ne želimo, mislim, da je v skupnem interesu, da ta val, ki prihaja zaradi praznikov, skupaj obvladamo in da še malo potrpimo ter da že konec januarja preidemo v oranžno fazo in začnemo sproščanje ukrepov. Vse preostalo je bistveno preveliko tveganje, so pa možne nekatere vmesne variante. Če smo sposobni šolski proces izvesti na primer za polovico razreda, za polovico časa, brez mešanja skupin, pod strogim razlogom, to pa je v rokah vas (šolnikov, op. a.), da ocenite, ali se to da," je dejal Janša. Kot eno od mogočih izjem ali vmesnih možnosti je izpostavil odprtje vrtcev.

Ministrica napovedovala vrnitev najmlajših učencev v šole prihodnji teden

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je poudarila, da so na pristojnem ministrstvu pripravljeni na ponovno odprtje šol, se pa zavedajo, da je treba pri tem upoštevati tudi razmere v zdravstvu in epidemiološko sliko. Ministrica je sicer v nedavnih izjavah napovedovala, da bi se najmlajši učenci v šole lahko vrnili v začetku prihodnjega tedna. O tem bo vlada po navedbah Janše odločala v četrtek. Kakšna bo odločitev vlade, premier danes ni znal povedati.

Pred današnjim pogovorom je bilo pričakovati tudi predlog za podpis skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove, do katere pa so nekateri predstavniki vzgoje in izobraževanja skeptični. Kustečeva je glede omenjene izjave danes dejala, da je priprava oziroma usklajevanje te trenutno še v teku. Tudi Janša je dopustil možnost, da se besedilo omenjene izjave spremeni.

Štrukelj: Vrtce in šole je treba čim prej spet odpreti

Glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj je poudaril, da je ministrica Kustec napovedala, da se bo prihodnji teden odprla prva triada osnovnih šol. "Ljudje se pripravljajo na to, to je neka kontradikcija, ki je mogoče presenetljiva. Tisto drugo, kar me je presenetilo, pa je vaša ocena, da je bilo prehitevanje semaforja pri odpiranju trgovin sprejemljivo zaradi nekaterih psiholoških učinkov, tveganja pri odpiranju šol pa ni mogoče vzeti v zakup," je dejal Štrukelj.

Štrukelj: Vrtce in šole je treba čim prej odpreti. Video: Planet.


"Ministrica je v ponedeljek priznala, da smo šole in vrtce zaprli prezgodaj. Zdaj imamo enega najdaljših obdobij zaprtja šol in psihološko izjemno naraščanje nezadovoljstva staršev, težave dijakov, učencev in vrtčevskih otrok, napetosti med učiteljstvom in v splošni javnosti. Zdaj smo v zelo resnih težavah. Ne morem sprejeti tega, ko ste govorili, da je velika odgovornost na tem, da se državljani ne držimo teh ukrepov, da smo zato po dveh mesecih od zaprtja šol še zmeraj tam, kjer smo bili," je menil Štrukelj.

"Stališče SVIZ je, da je treba vrtce in šole čim prej odpreti. Seveda mora biti to odpiranje varno oziroma se moramo pripraviti tako, da bodo ta tveganja pod nadzorom in sprejemljiva. O tem ni nobenega dvoma, pri tem bomo sodelovali z vso odgovornostjo osebja, ki je odgovorno v vrtcih in šolah, da bomo to naredili po najboljših močeh in z veseljem. Škoda, ki se jo dela otrokom, je kompleksna, dolgoročna in jo bo težko sanirati," je poudaril Štrukelj. "Če bodo šole zaprte, bomo vse uničili," je dodal Štrukelj.

Janša odgovoril na kritike Štruklja. Video: Planet.


Premier Janša je po Štrukljevih kritikah prosil zbrane, da vsak "nastopa v imenu svoje organizacije, ne pa v imenu politične stranke, za katero je kandidiral". "Prosil bi, da se vsak drži svojih pristojnosti. To, ali bo šola potekala na daljavo ali fizično, ni stvar sindikata. Stvar sindikata je glede na ustavni položaj in zakonske podlage, da skrbi za delovne pogoje in zdravje zaposlenih, ne pa to, ali bo šola potekala na daljavo ali fizično. V normalni državi vas prosim, da si ne jemljete te pristojnosti," je dejal Janša.

Pečan: Ni prav, da se je standard vseh šolarjev znižal na najnižjega

Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je med drugim opozoril, da se je normativni okvir v času epidemije in ob priporočilih, ki jih dobivajo od NIJZ, izkazal za zelo veliko oviro. "Normativni okvir določa tako standardne velikosti učilnic kot tudi število zaposlenih v posameznih šolah. To sta dva pomembna segmenta, ki nam zelo otežujeta spoštovanje ukrepov, ki naj bi jih upoštevali in, kot nam je bilo povedano, zdaj še bolj dosledno upoštevali," je poudaril Pečan.

"Nisem pravni strokovnjak, sem pa zelo prepričan, da tvorci in pisci naše ustave niso imeli v mislih, ko so predpostavili čim bolj enake možnosti za vse šolarje, da je treba možnosti vseh znižati na najnižji oziroma najslabši standard, ampak to mi počnemo že od tega trenutka, ko nismo pristopili k regionalnosti izvajanja pouka na daljavo. S tem bi od 50 do sto šol lahko skoraj ves čas delovalo v normalnih razmerah. Ni prav, da se je standard vseh šolarjev znižal na standard najnižjega," je dodal Pečan.

Ob tem je poudaril, da šolarjem za zdaj razen socializacijske ni bila storjena nobena nepopravljiva škoda, "če bomo seveda vsi skupaj usmerjeno delovali, da se ti minusi, ki so nastali v teh mesecih, v pogojih naslednjega ali naslednjih dveh let postopoma sanirajo". "Zelo si želimo, da bi se šole odprle čim prej in po možnosti v celoti, se pa zavedamo, da to ne bo tako enostavno," je še dodal Pečan.

Fortejeva: Testiranje 30 tisoč ljudi bo velik logističen zalogaj

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je pojasnila, da vsi zaznavajo potrebo in želje, da se čim prej odprejo vrtci in prva triada osnovne šole, a je opozorila, da je dan pred ponovnim odprtjem teh treba testirati 30 tisoč ljudi. "To je velik logističen zalogaj. V Sloveniji trenutno razpolagamo s sto mobilnimi timi, če gremo na kapacitete primarnega zdravstva, to pomeni, da potrebujemo tisti dan 500 timov. To lahko zagotovimo samo tako, da na ta dan zamrznemo redno delo v splošnih ambulantah ter da po zdravstvenih domovih tečejo samo urgentne ambulante in nujna medicinska pomoč. Na drugačen način 30 tisoč ljudi ni mogoče testirati v enem dnevu," je dejala Fortejeva.

"Ta načrt zdaj pripravljamo, delamo tudi matematični model. V četrtek imamo sestanek z direktorji zdravstvenih domov, načrt bomo poskusili izdelati do te mere, da ne bo čakanj in da bo testiranje nemoteno potekalo. To bo zahtevalo dobro sodelovanje med mesti, kjer se bo testiralo, in predstavniki šol," je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Janša je med drugim dejal, da bi bilo smiselno testiranje s hitrimi testi izvesti dvakrat pred ponovnim odprtjem dejavnosti.
Strokovnjaki s področja duševnega zdravja mladih pozivajo k čim prejšnji vrnitvi v šole

Strokovnjaki na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov medtem znova opozarjajo, da lahko ukrepi za obvladovanje epidemije covida-19 terjajo od otrok in mladih izjemen davek, tako na področju znanja kot čustvenega zdravja in socialnega razvoja. Zato predlagajo čim prejšnjo vključitev otrok in mladih v šolske in študijske procese "v živo".

Kot so sporočili iz Združenja za otroke in mladostniško psihiatrijo, ukrepi s področja izobraževanja, potrebni za obvladovanje epidemije, ogrožajo primarne razvojne potrebe otrok in mladih po druženju, kot tudi njihov socialni razvoj in duševno zdravje. Poleg tega izpostavljajo trajnim posledicam pomemben del otrok, ki šolanja na domu ne zmorejo ali so še posebej ogroženi.
Ne spreglejte