Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2012,
21.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 21.13

7 let, 12 mesecev

Janša: Rdeča zvezda ni simbol, ki bi združeval ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da večjega testa v preteklosti, kot bo glasovanje o zlatem fiskalnem pravilu, še ni bilo.

Predsednik vlade Janez Janša je v oddaji Vroči stol na Info TV komentiral glasovanje o zlatem fiskalnem pravilu, o katerem naj bi v državnem zboru glasovali v začetku prihodnjega tedna. Janša je sicer mnenja, da večjega preizkusa, kot je to glasovanje, še ni bilo. Dodal je, da vlada prevzema vso odgovornost v okvirih in razmerju moči, ki jih ima, enako pa velja tudi za opozicijo. "Koalicija dvotretjinske večine nima, na popisu glasovanja pa se bo videlo, kdo je glasoval proti. V ustavni prisegi piše, da bomo delali za blaginjo Slovenije," je po poročanju Financ dejal predsednik vlade.

"Ko bomo vse naredili, bodo šli na to, da vlado zrušijo" Janša je dejal, da mu je vsak dan, ki mine, bolj žal, da Jankoviću ni uspelo sestaviti vlade, saj je že takrat vedel, kaj to vlado čaka. "Ko bomo vse naredili, bodo šli na to, da vlado zrušijo," je še dejal Janša in podaril, da če bi bila zdajšnja opozicija sposobna sestaviti vlado, zdaj ne bi potrebovala konstruktivne nezaupnice, poročajo Slovenske novice.

"Pod rdečo zvezdo se je v Sloveniji pobilo veliko ljudi" Janša se je v pogovoru dotaknil tudi simbola rdeče zvezde. Dejal je, da se je pod tem simbolom v Sloveniji pobilo veliko ljudi in tudi sorodnikov tistih, ki še živijo. "Ta simbol ni bil nikoli sposoben združevati ljudi, pričakovati, da bo to storil zdaj, je še toliko bolj iluzorno, zato smo se ga tudi znebili," je še dodal Janša in dodal, da imamo Slovenci od osamosvojitve simbole, ki ne delijo, pod njimi se lahko združujemo vsi, državne proslave pa je treba očistiti vsega drugega.

Ob tem se je dotaknil tudi Zveze Združenj Borcev in dejal, naj se ta organizacija odloči, s čim se bo ukvarjala: ali bo politična organizacija ali bo to druščina, ki mešetari z nepremičninami, ali pa bo tista, ki na magistratu nekoga prosi, naj kandidira na volitvah. Dodal je, da se to, da je bil nekdo v vrhu totalitarnega režima, ki je kršil človekove pravice, zdaj pa predava o demokraciji, komentira samo po sebi.

Bilo bi groteskno, če bi nekdo, ki je takrat špekuliral, danes dobil 20 tisoč evrov Glede odškodnin šestim izbrisanim, ki jih je nedavno dosodilo Evropsko sodišče za človekove pravice, Janša ne more reči, ali so vsi ti primeri upravičeni. Zdi se mu sicer prav, da se krivice tistim, ki svojih dokumentov v obdobju osamosvojitve niso mogli urediti, popravijo, po drugi strani pa Janša opozarja, da so bili na delu tudi špekulanti, ki niso verjeli, da bo samostojna Slovenija preživela. Ti naj bi po njegovem mnenju povezanost s Slovenijo začutili šele takrat, ko so videli, da so pokojnine pri nas desetkrat višje kot v Srbiji ali Bosni. Janša je mnenja, da je treba to ločiti, in napoveduje, da bo vlada to tudi naredila. "Bilo bi groteskno, če bi nekdo, ki je takrat špekuliral, danes dobil 20 tisoč evrov," je še sklenil.

Janša: Dodolgih čakalnih vrst za državno srebrnino ni Janša se je dotaknil tudi glasovanja o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Ob tem je dejal, da bomo s prenosom slabih naložb v posebno družbo znotraj holdinga pridobili čas, v katerem se lahko del terjatev pokrije v stotih odstotkih. Ob tem je še dejal, da bi prek SDH po svoje zavarovali žepe slovenskih davkoplačevalcev. Premier je še poudaril, da dolgih čakalnih vrst za državno srebrnino ni. "Dolgih vrst, ki bi hotele pobasati slovensko nacionalno srebrnino, ni in jih tudi ne bo, dokler ne bomo natančno vedeli, v kakšnem stanju je."

"Nisem rekel, da bomo potrebovali pomoč ..." Premier se je odzval tudi na besede ekonomista Jožeta P. Damijana, ta je dejal, da so Janševe izjave o morebitni pomoči EU vzele Sloveniji 1,2 milijona evrov. "Nisem rekel, da bomo potrebovali pomoč. Rekel sem, da ne vem, ali bomo potrebovali pomoč, ker vlada še nima vseh podatkov," se je odzval Janša, ki je sicer nad Damijanovimi očitki razočaran.

Predsednik vlade je v pogovoru za Info TV še dejal, da težko potrdi ali zanika, da so številke glede slabih terjatev v slovenskem bančnem sistemu pravilne. Ob tem je dodal, da sta se s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem pred dvema tednoma sestala z guvernerjem Banke Slovenije Markom Kranjcem, dogovorili so se, da bo Banka Slovenije za DZ pripravila poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu ter predlagala ustrezne rešitve.

"Od takrat sta minila že dva tedna, vendar tega poročila še vedno ni. Obljubljeno je za konec meseca," je dejal Janša in dodal, da bo Kranjec sicer na zaprtem delu izredne seje DZ poslankam in poslancem predstavil stanje v bančnem sistemu. "Takšen je najin današnji dogovor."

O domnevnih posojilih v NLB ne želi špekulirati O domnevnih posojilih v Novi Ljubljanski banki (NLB) pa Janša ne želi špekulirati. Dejal je le, da so se s z drugim največjim lastnikom KBC dogovorili, da bodo do konca leta za banko skupaj iskali tretjega partnerja.

Ne spreglejte