Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2020,
6.25

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,86

92

Natisni članek

ukrepi COVID-19 Koronavirus Janez Janša Janez Janša

Petek, 30. 10. 2020, 6.25

3 leta, 5 mesecev

Ukrepi bodo podaljšani za teden dni, za učence še en teden počitnic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,86

92

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da bodo vrtci prihodnji teden delovali omejeno, v osnovnih šolah bodo imeli počitnice, v srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa se bo učni proces nadaljeval na daljavo. Ministrica je pojasnila, da bi v nekaterih vrtcih in osnovnih šolah zaradi obolelega kadra prihodnji teden težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo. Dodala je, da ni nujno, da se bo šolsko leto za učence zaradi dodatnega tedna počitnic podaljšalo. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa je dejala, da se nakazuje trend, da ukrepi za zajezitev virusa že kažejo pozitivne učinke.

"Število obolelih za covid-19 bo glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni. Če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim vedenjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez od sedem do deset dni pričakujemo postopno sproščanje," je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Vlada je v skladu z njegovimi napovedmi ukrepe na današnji dopisni seji na predlog strokovne skupine nato podaljšala za teden dni.

Vladni govorec Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci dejal, da v veljavi ostajajo vse omejitve gibanja, vključno z omejitvijo gibanja na občine in omejitvijo gibanja med 21. in 6. uro. Ob tem je vlada za sedem dni podaljšala tudi veljavnost odloka, ki med drugim začasno prepoveduje ponujanja blaga in storitev neposredno potrošnikom. Prodaja blaga in storitev je tako še naprej dovoljena le izjemoma, na primer takrat, ko se zagotavlja oskrba z nujnimi življenjskimi potrebščinami.

Vladni govorec Jelko Kacin: Zdaj gre za življenja. Video: Planet.


Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V četrtek potrdili 1.798 okužb, umrlo 23 bolnikov #video

V osnovnih šolah še en teden počitnic, v srednjih šolah pouk na daljavo

Kacin je že pred novinarsko konferenco vlade po poročanju Televizije Slovenija pojasnil, da bodo vrtci prihodnji teden še naprej delovali v zmanjšanem obsegu oziroma za tiste otroke, katerih starši morajo biti nujno na delu. V osnovnih šolah bodo imeli dodaten teden počitnic, učni proces v srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa se bo nadaljeval na daljavo. Ob tem je Kacin dodal, da v veljavi ostajajo tudi vse omejitve gibanja, torej tudi omejitev gibanja na občine in omejitev gibanja ponoči.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da tudi v prostorih vrtcev, šol in fakultet število okuženih hitro narašča. "Ravnatelji vrtcev in osnovnih šol so nas obvestili, da se številni vrtci in šole spopadajo z obolelim kadrom, zato bodo težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo v tem trenutku. Zato smo se odločili, da podaljšamo počitnice za en teden. Nasprotno temu pa so nas v društvu ravnateljev srednjih šol obvestili, da si počitnic ne želijo," je pojasnila Kustečeva.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Počivalšek: Razprava o zamenjavi vlade v tem trenutku je neokusna in neprimerna

Kustečeva: V tem trenutku ne potrebujemo novih stisk in slabe volje

Na podlagi prejetih pozivov in ocen so se na vladi po njenih besedah odločili, da bodo v prihodnjem tednu vrtci na podlagi odločitve županov lahko zagotavljali varstvo za tiste otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na noben drug način. V osnovnih in glasbenih šolah bodo imeli učenci na podlagi sklepa ministrice dodaten teden počitnic, ki bodo trajale do 8. novembra, v srednjih šolah pa bo pouk na daljavo.

Visokošolski zavodi in fakultete bodo izvajali pouk na daljavo, kot so ga sami določili, je povedala Kustečeva. Po njenih besedah medtem še naprej ostajajo odprti zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter dijaški in študentski domovi za izjeme, ki so veljale že v tem tednu.

Vladni govorec Jelko Kacin: Ljudje naj se ne družijo med odmori za malico. Video: Planet.


"S podaljšanjem počitnic v osnovnih šolah, s šolanjem na daljavo v srednjih šolah in na univerzah ter z omejitvami pri varstvu otrok si dajemo čas, da tudi na takšen način v šolskem in vrtčevskem okolju pripomoremo k umirjanju razmer. V tem trenutku ne potrebujemo novih stisk in slabe volje, potrebujemo optimizem in misel na normalnost," je dejala ministrica.

Podaljšanje jesenskih počitnic za osnovnošolce po njenih besedah še ne pomeni, da se bo šolsko leto podaljšalo. Prepričana je namreč, da bodo uspeli zamujeni teden nadoknaditi znotraj šolskega leta nadoknaditi na drug način. "Vem, da se bomo vsi skupaj potrudili, da bo tako," je poudarila in dodala, da pripravljajo vse potrebno za to, da bo tudi v osnovnih šolah po prvem novembrskem tednu potekalo vsaj izobraževanje na daljavo.

Pečan: V prihodnjem tednu se bodo učitelji pripravljali na delo na daljavo

V združenju ravnateljev odločitev vlade, ki je za učence osnovnih šol za en teden podaljšala jesenske počitnice, zelo pozdravljajo. Predsednik združenja Gregor Pečan je za STA povedal, da so danes tudi dobili okrožnico pristojnega ministrstva, v kateri je zapisano, da se počitnice podaljšujejo in da se v tem času šole in učitelji pripravijo na delo na daljavo.

"Vem, da na šolah, kjer smo se že srečali ali pa se še srečujemo s poročili naših zaposlenih, da so pozitivni na test koronavirusa, to odločitev vlade zelo pozdravljamo. Na drugi strani pa na tistih šolah, kjer te izkušnje še nimajo, niso preveč zadovoljni s podaljšanjem počitnic," je dodal Pečan.

Peter Jambrek Dimitrij Rupel
Novice Jambrek in Rupel predlagata menjavo volilnega sistema

Bregantova: Nakazuje se trend, da so ukrepi delovali

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je poudarila, da se vendarle že nakazuje trend, da so vladni ukrepi delovali. "Vendar pa seveda ukrepi ostajajo, ker le upočasnitev ni dovolj. Zdravstveni delavci trenutno garajo, dela je ogromno. Le če se bomo vsi skupaj držali ukrepov, ki so očitno začeli delovati, in če bomo pri tem vztrajali dovolj dolgo, bomo skupaj zmogli," je dejala Bregantova.

Ljudi, ki so bolni, je pozvala, naj ostanejo v domačem okolju, vse pa je pozvala k spoštovanju zaščitnih ukrepov. "Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja, ki si ga vsi želimo," je dejala državna sekretarka. Kot je pojasnila, so se prvi učinki ukrepov šele začeli nakazovati, vendar pa je treba počakati, da se razmere v bolnišnicah začenjajo umirjati. Do te točke nas po njenih besedah loči še nekaj dni.

Državna sekretarka Tina Bregant: Pozitivni učinki ukrepov so že vidni. Video: Planet.


Po njenih besedah tudi podatki iz drugih držav članic EU kažejo, da omejitev gibanja in nošenje mask na prostem sodita med najbolj učinkovite ukrepe preprečevanja širjenja koronavirusa. Glede možnega časovnega okvirja trajanja ukrepov pa je državna sekretarka izpostavila, da pri bolezni covid-19 ni pomembno samo biti hiter, temveč tudi znati počakati: "V tem tednu bomo videli, kaj se bo zgodilo, zato bi lepo prosila ljudi, da se teh ukrepov držijo, da bomo lahko čim prej iz tega izplavali. Za zdaj še nismo tam."

Bregantova je po poročanju STA med drugim pojasnila, da v bolnišnicah iz dneva v dan povečujejo število postelj za bolnike s covid-19. Postelj je po njenih zagotovilih za zdaj še dovolj, je pa težava pri razpoložljivih kadrih. Trenutno po njenih besedah napenjajo vse sile, da bo zdravstveni sistem zdržal. Zaščitne opreme in medicinskih ventilatorjev je za zdaj dovolj, je še dejala Bregantova.

V tem hipu ni potrebe po pomoči s premeščanjem bolnikov s covidom-19

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek po virtualnem vrhu EU napovedala, da bodo namenili 220 milijonov evrov pomoči za čezmejno premeščanje bolnikov s covidom-19, da bi preprečili zlom zdravstvenih sistemov v nekaterih članicah unije. V komisiji so nato danes pojasnili, da naj bi z omenjenimi 220 milijoni poskušali uresničiti tri cilje - poleg premeščanja bolnikov med članicami še financiranje stroškov uvoza medicinske opreme iz tretjih držav v EU in za transport zdravstvenih ekip. Povedali so tudi, da nekaj prošenj za premeščanje bolnikov že imajo.

Na vprašanje, ali bo za pomoč s premeščanjem bolnikov zaprosila tudi Slovenija, je Bregantova danes odgovorila, da v tem hipu potrebe po tem ni. Meni, da bo slovensko zdravstvo zmoglo z lastnimi močmi, čeprav so bili ves čas na meji izčrpanosti in čeprav se več let ni vlagalo v zdravstvo. "Delamo vse, da bo vsak bolnik dobil oskrbo, ki jo potrebuje, pri nas in z našimi ljudmi," je zatrdila.

"Kader je problem, a to ne pomeni, da ne bomo zmogli. Mislim, da bomo zmogli. Za zdaj tudi številke kažejo, da se bo dalo obvladovati, če ne bo dodatnega večjega zbolevanja zdravstvenega kadra," je še povedala Bregantova na virtualni novinarski konferenci s slovenskimi dopisniki v Bruslju. (STA)
Ne spreglejte