Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 11.43

8 let

Janša: Pričakujem, da ERC za članice EU ne bo veljala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premier Janez Janša je povedal, da ni nobenega trdnega dogovora za bilateralno srečanje o zaščitni ekološko-ribolovni coni ERC s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem danes in v petek v Bruslju.

Premier, ki pogovorov o ERC ni povsem izključil, sicer pričakuje, da se bo Hrvaška držala sklenjenih dogovorov in da ERC za države članice EU z novim letom ne bo veljala. "Nobenega trdnega dogovora ni za bilateralno srečanje s Sanaderjem. Tudi zato, ker je časa zelo malo. Urnik Evropskega sveta, ki bo jutri samo en dan, je zelo natrpan in Slovenija ima kot država, ki bo naslednja predsedovala Svetu EU, dodatne obveznosti," je razložil po slovesnem podpisu nove pogodbe EU v Lizboni v izjavi za novinarje.

"Še vedno pričakujem, da bo podpis, ki ga je prispevala Hrvaška, držal"

Premier Janša sicer še vedno pričakuje, da Hrvaška cone s 1. januarjem za države članice EU, tudi Slovenijo, ne bo uveljavila in da se bo držala dogovora s Slovenijo, Italijo in EU iz leta 2004. "Še vedno pričakujem, da bo podpis, ki ga je Hrvaška prispevala na ta sporazum med Slovenijo, Italijo, EU in Hrvaško držal in da ta cona za države članice EU ne bo veljala," je dejal.

Sanader: Partnerje bomo informirali o vsem, kar bomo storili

Hrvaški premier Ivo Sanader je ob prihodu v Bruselj, kjer se bo udeležil vrha Evropske ljudske stranke (EPP) poudaril, da bo Hrvaška sledila načelom svojega suverenega nacionalnega prava, da razglasi zaščitno ekološko-ribolovno cono v Jadranu (ERC), po drugi strani pa želi svoje partnerje informirati o vsem, kar namerava storiti.

Sanader pričakuje, da bo na vrhu EPP priložnost za pogovor s premierom Janezom Janšo hkrati pa je zanikal, da bi se oba sešla še z italijanskim premierom Romanom Prodijem.

"Nikakršen tristranski sestanek ni predviden"

"Nikakršen tristranski sestanek ni predviden. To so špekulacije. To ni razlog mojega obiska v Bruslju," se je na pisanje nekaterih hrvaških medijev odzval Sanader. Tudi italijanski diplomatski viri morebitnega srečanja Prodija z Janšo in Sanaderjem niso potrdili.

IDS podpira Mesićev kompromis glede ERC

Podpredsednik Istrskega demokratskega zbora (IDS) Damir Kajin je podprl stališče hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da se mora Hrvaška s svojimi sosedami iz EU dogovoriti o odnosih glede varovanja Jadrana, ne pa vztrajati pri uveljavitvi hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu. Kajin je še dejal, da ima Mesić popolnoma prav, ko gre za razprave o uveljavitvi ERC tudi za članice EU s 1. januarjem 2008.

"Temeljni problem je, ker se je k ERC pristopilo iz politikantskih in ne nacionalnih interesov" Kajin je izjavil, da je treba doseči dogovor, da vsaka država s svojo policijo ali sorodnimi službami nadzira ribolov in ekološko varovanje morja v svojem prostoru. Po Kajinovih besedah lahko Hrvaška razglasi ERC, a ga ne more ne uveljaviti ne ščititi. Temeljni problem je, ker se je k ERC pristopilo iz politikantskih in ne nacionalnih interesov, je dodal.

Ne spreglejte