Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sobota,
1. 6. 2013,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša shod Patria

Sobota, 1. 6. 2013, 21.12

8 let

Janša: Ponedeljkovega shoda ni mogoče primerjati z ljudskimi vstajami

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vem za ta protestni shod, ker mi ljudje sporočajo, da bodo prišli, pravi nekdanji premier in dodaja, da so ljudje zgroženi nad zahtevo tožilca, naj ga sodišče v zadevi Patria obsodi na 2 leti zapora.

Okrajno sodišče v Ljubljani naj bi v ponedeljek izreklo sodbo v zadevi Patria. Eden izmed petih obtoženih je tudi nekdanji premier in predsednik SDS Janez Janša.Tožilstvo mu očita storitev kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa oklepnikov finskega proizvajalca Patria in zanj zahteva 24 mesecev zapora in plačilo denarne kazni v višini 37 tisoč evrov. Janša krivdo ves čas postopka zanika. Shod za Janšo v ponedeljek pred stavbo sodišča V preteklih dneh je na družbenem omrežju Facebook nastala skupina Zgodovina se ponavlja … Ne dovolimo!, ki opozarja na podobnost zadeve Patria z afero JBTZ pred četrt stoletja in za ponedeljek ob tretji uri popoldne pred stavbo okrožnega sodišča v Ljubljani napoveduje shod v podporo Janši. Avtor skupine je javnosti neznani Iztok Rozman, udeležbo na dogodku pa je na spletni strani do tega trenutka potrdilo nekaj večkot 260 oseb.

Janša: Ljudje so zgroženi in sporočajo, da bodo prišli "Vem za ta protestni shod, ker mi ljudje vse od ponedeljka sporočajo, da bodo prišli," je Janša v pogovoru za sobotno prilogo časopisa Večer odgovoril na vprašanje, koliko mu je znanega o organizaciji dogodka. Po njegovem so ljudje nad zahtevo tožilca, ki za Janšo predlaga dve leti zapora, "ker naj bi storil neki miselni delikt, pa še ta je popolnoma nedokazan", zgroženi.

Na vprašanje, ali je omenjeni shod druga stran spontanih vstajnikov ali pa, kot je Janša sam pred meseci dejal za vstaje, politično motivirana organizacija protestnega shoda, le da tokrat njemu v podporo, je nekdanji premier odvrnil: "Vsak protest je politično dejanje in vsako politično dejanje je seveda politično motivirano."

Če bom obsojen, bo lahko kdorkoli tarča rdečega pravosodnega monopola, pravi Janša Sicer pa po Janševih besedah za ponedeljek napovedanega shoda ni mogoče primerjati s tako imenovanimi ljudskimi vstajami, ker je šlo pri zadnjih za klasične politične zahteve po zamenjavi vlade, tudi po spremembi političnega sistema, shod pa naj bi bil v povezavi z zelo konkretno zadevo zlorabe oblasti za politični obračun, tako kot leta 1988. "Če lahko nekoga obsodijo zato, ker naj bi neugotovljenega dne na neugotovljeni način in ob neugotovljenem času dobil neznano obljubo, potem je lahko naslednjič kdorkoli tarča tega rdečega pravosodnega monopola," je za Večer dejal Janša.

Ne spreglejte