Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
17. 6. 2015,
19.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Odbor 2014

Sreda, 17. 6. 2015, 19.10

8 let

Janša: Oblast poskuša okrepiti zlorabo sodstva za odstranjevanje političnih nasprotnikov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Miro Cerar je nelegitimni predsednik vlade, Milan Brglez pa nelegitimni predsednik DZ, je prepričan predsednik SDS Janez Janša.

Ob bližajoči prvi obletnici delovanja Odbora 2014, ki po obsodilni (zdaj že razveljavljeni) sodbi proti Janezu Janši v zadevi Patria pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani protestira za reformo pravosodja, je pred zbranimi protestniki spregovoril tudi Janša.

Prvo slabo znamenje: vrnitev verbalnega delikta Protestnikom, ki se jih je prijelo tudi ime vztrajniki, je dejal, da še niso na koncu poti. Kljub temu da z ustavnega sodišča prihajajo dobra znamenja, pa iz sodstva prihajajo tudi slaba.

To slabo znamenje je po besedah predsednika SDS pravnomočna obsodilna sodba proti profesorju in publicistu Boštjanu M. Turku (ki ga je zgodovinar Jože Pirjevec tožil zaradi razžalitve, op. p.). Kot meni Janša, slovenska sodišča s tem spet uvajajo verbalni delikt iz nekdanjega režima.

Drugo slabo znamenje: odziv Brgleza in Cerarja na pismo SDS Drugo slabo znamenje, tako Janša, je odziv predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika vlade Mira Cerarja na interno pismo SDS predsednikom države, vlade in DZ o tem, kako popraviti krivico slovenski demokraciji.

Ta se je po Janševih besedah zgodila z obsodbo v zadevi Patria, ki je vplivala na lanske parlamentarne in lokalne volitve. Pravni epilog te zadeve je znan, toda materialne posledice zlorabe sodstva za odstranjevanje političnih nasprotnikov niso odpravljene, je poudaril.

Niso zahtevali izrednih volitev Če se ta zloraba ne bi zgodila, potem vsaj dveh od treh predsednikov, ki so prejeli interno pismo SDS, ne bi bilo na svojih položajih. Kot je dodal Janša, je Cerar nelegitimni predsednik vlade, Brglez pa nelegitimni predsednik DZ.

Predsednik SDS je zatrdil, da v pismu niso zahtevali predčasnih oziroma izrednih volitev, kot je dejal Brglez, ampak od treh predsednikov pričakujejo predloge.

Ključne naloge, kot jih vidi Janša Kot meni Janša, je oblast razveljavitev sodbe v zadevi Patria sprejela kot nekakšni etapni poraz, zato poskuša s spremembami zakonodaje narediti zlorabo sodstva za odstranjevanje političnih nasprotnikov bolj učinkovito.

Kot je Janša dejal zbranim na shodu, jih čakata dve ključni nalogi. Prva je reforma pravosodja, ki jo pripravlja skupina eminentnih pravnikov in jo bodo v prihodnosti predstavili tudi javnosti. Druga naloga je preboj na medijski fronti. To naj bi dosegla nova medijska hiša, ki bo omogočila, da bodo ljudje v Sloveniji vedeli, kaj se dogaja.

Razkrinkani krivci za bančno luknjo iz devetdesetih let prejšnjega stoletja? Janša je na koncu še dejal, da bodo v DZ v ponedeljek obravnavali zakon, ki predvideva najmanj 400 milijonov evrov za poplačilo varčevalcev Ljubljanske banke. Kot je poudaril, bo SDS na seji DZ predstavila podatke in imena tistih, ki so odgovorni za to bančno luknjo.

Bančna luknja se je po besedah predsednika SDS pojavila v obdobju sestopa z oblasti, ki pa je v resnici pomenil sestopanje denarja iz slovenskih bank na druge račune. Zdaj pa morajo to plačevati davkoplačevalci.

Ne spreglejte