Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
13.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 13.30

8 let

Janša o Hrvaški: Ne gre za blokado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Ne gre za blokado," se je premier Janez Janša odzval na besede hrvaškega premiera Iva Sanaderja, da "ena od članic EU" blokira hrvaška predpristopna pogajanja.

Gre enostavno za povsem razumljiva stališča Slovenije, da se na tem področju položaj države ne more poslabšati, zdaj ko smo člani EU, glede na stanje, kakršno je bilo, je dodal premier. Na področju ribištva je bilo stanje definirano z maloobmejnim sporazumom s Hrvaško Kot je v komentarju na ponedeljkovo izjavo Sanaderja, češ da ena od članic EU od leta 2006 blokira hrvaška predpristopna pogajanja, in namigovanja, da bi to lahko bila Slovenija, še povedal Janša, se je ta izjava konkretno nanašala na poglavje o ribištvu. Po Janševih besedah je "tukaj problem". Kot je dejal, je bilo stanje na področju ribištva, ki je veljalo pred vstopom Slovenije v EU, definirano z maloobmejnim sporazumom s Hrvaško. Ta je določal skupno ribolovno območje v Jadranskem morju z dodatkom, da določitev te cone ne prejudicira meje med državama na morju. "Ta rešitev je bila ugodna za obe državi. Bila je sprejeta in ratificirana v parlamentih obeh držav, vendar je z vstopom Slovenije v unijo področje ribištva postalo skupna stvar EU, in od takrat mora Hrvaška doreči to področje na relaciji Zagreb - Bruselj," je opozoril premier.

"Znotraj stališč, ki se gradijo v EU, je pomembno tudi stališče Slovenije"

"Znotraj stališč, ki se gradijo v EU, je pomembno tudi stališče Slovenije, ker je predvsem Slovenija tista, ki je naletela na novo situacijo. Za Slovenijo bi bilo naravnost absurdno, če bi pristala na neko ureditev, ki bi bila za državo manj ugodna, kot je bila ureditev, ki je veljala pred vstopom v Evropsko unijo," je dejal in nadaljeval, da to razumejo tudi vsi ostali partnerji znotraj unije.

"Zdaj je na tem, da se poišče rešitev, ki bi bila enaka, kot je bila v maloobmejnem sporazumu, ali približno taka, ki bi bila sprejemljiva za obe državi. Ne gre za blokado. Gre enostavno za povsem razumljiva stališča Slovenije, da se na tem področju položaj države ne more poslabšati, zdaj ko smo člani EU, glede na stanje, kakršno je bilo," je še pojasnil Janša.

Do srečanja naj pride takoj, ko bo Hrvaška imela predlog za rešitev situacije

O možnosti srečanja s Sanaderjem je povedal, da sta bila večkrat v stikih tudi po volitvah na Hrvaškem. Dogovorila sta se, da do srečanja pride takoj, ko bo Hrvaška imela predlog za rešitev situacije. "Seveda ne bi šlo samo za srečanje na relaciji Ljubljana-Zagreb, ampak na srečanje v sestavi v okviru katere je bil dosežen dogovor junija 2004, se pravi s sodelovanjem Evropske komisije in Italije," je povedal Janša.

ERC ne velja za države članice unije. Teh držav pa je v tem trenutku 27 Kot je še poudaril, ta dogovor ne zadeva samo Slovenije, Italije in Evropske komisije, ampak vse članice EU. "Hrvaška se je tam obvezala, ta obveza je prišla v številne pristopne dokumente te države, da zaščitna ekološko-ribolovna cona ne velja za države članice unije. Teh držav pa je v tem trenutku 27," je povedal.

Na novinarsko vprašanje o možnosti kake druge rešitve od preklica ERC za članice EU pa je predsednik slovenske vlade povedal, da "dokler ni predloga za rešitev, ki bi bila enako sprejemljiva, kot je bila tista, potem je naše stališče jasno: treba se je držati dogovora".

Mesić: Največja ovira vstopu v EU ni Slovenija, ampak počasnost pogajanj

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je dejal, da Slovenija ni največja ovira hrvaškim pogajanjem z EU, ampak dejstvo, da Hrvaška ni odprla dovolj pogajalskih poglavij, tista ki jih je odprla, pa ni zaključila. Hrvaški premier Ivo Sanader je v ponedeljek namigoval na Slovenijo kot glavno oviro za hrvaška pogajanja z EU.

S Slovenijo imamo dobre odnose z izjemo nekaj odprtih vprašanj "V kolikšni meri je na omenjeno vplivala Slovenija, lahko vprašate našega pogajalca, medtem pa nam mora biti jasno, da imamo s Slovenijo dobre odnose z izjemo nekaj odprtih vprašanj," je dejal Mesić novinarjem po današnji zagrebški konferenci o inovativnosti.

Hrvaška mora začeti s Slovenijo pogovore o odprtih vprašanjih Dodal je, da mora Hrvaška začeti s Slovenijo pogovore o odprtih vprašanjih in pogledati, kaj je treba storiti, da bodo odnosi dobri, kot so bili v preteklosti, je povzela Mesićevo izjavo hrvaška tiskovna agencija Hina. Potrebno se je usesti za mizo, ne pa da hrvaški pogajalec trikrat zahteva pogovore in ne uspe priti do pogajalcev na drugi strani, je še dejal Mesić.

"Namesto nas problemov ne bo rešil nihče drug"

V odgovoru na novinarsko vprašanje, ali je Hrvaška prepozno poslala non-paper državam članicam Evropske unije, v katerem pojasnjuje svoja stališča glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu, je Mesić dejal, da "ni prepozno".

"Menim, da smo (Hrvaška) dovolj pojasnili, vendar moramo izpeljati tisto, kar nam pripada, kar namesto nas ne bo rešil nihče drug. Moramo izpeljati pravosodno reformo, reformo javno uprave in to je hrvaška naloga, ostalo pa bo potekalo po svoji poti," je dejal Mesić.

Ne spreglejte