Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2008,
8.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2008, 8.16

8 let, 1 mesec

Janša: Nič novega o širjenju diplomatske pošte z MZZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glede "puščanja informacij" na MZZ je Janša dejal, da zaenkrat nima novih informacij v zvezi s preiskavo, ki jo je MZZ sprožilo zaradi nedavnega razkritja diplomatske pošte.

A problem ni samo na zunanjem ministrstvu, je opozoril premier in dodal, da je problem tudi v tem, "da se nek občutljiv dokument hkrati objavi v nekaterih slovenskih in srbskih medijih". "Začuda gre v Sloveniji za isti medij, ki je leta 1991 pozdravil prihod jugoslovanskih tankov. Vsi smo upali, da so se nekatere stvari pri nas v tem času spremenile, a žal se niso," je še dejal Janša. MZZ: ZDA so prijateljska država, s katero se posvetujemo suvereno ZDA so prijateljska in zavezniška država, s katero se Slovenija posvetuje na suveren in enakopraven način, je ministrstvo za zunanje zadeve zapisalo v sporočilu. S tem se je odzvalo na komentar z naslovom Mister Yes, ki ga je v soboto objavil časnik Dnevnik.

ZDA dale Drobniču vedeti, kaj pričakujejo od Slovenije

Omenjeni časnik je sicer že v petek pisal o sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu, na katerem naj bi dali slednji Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU. Pisanje dnevnika je v javnosti zelo odmevalo.

"Uslužbenci MZZ, ki so ljubljanskemu Dnevniku posredovali diplomatsko pošto veleposlaništva v Washingtonu o predbožičnih pogovorih političnega direktorja MZZ v Washingtonu, niso niti lojalni državljani Slovenije niti diplomati, ki bi bili vredni takšnega imena," pravijo na ministrstvu.

MZZ: Ta dejanja so nezakonita, nečastna in neprofesionalna

Njihova dejanja so po pojasnilih MZZ "nezakonita, nečastna in neprofesionalna", medtem ko istočasna objava v ljubljanskem Dnevniku in beograjski Politiki škoduje ugledu in verodostojnosti slovenske diplomacije in države.

MZZ: Sam komentar je sporen Glede samega komentarja menijo, da je sporen. V njem, kot izpostavljajo, med drugim piše: "Zato bi rade volje objavili kakšen dokument, ki bi pričal o tem, da je slovenski predstavnik svojemu čezatlantskemu sogovorniku, prijatelju in zavezniku ob kakršni koli priložnosti rekel: Ne, mi mislimo drugače."

Diplomatski dokumenti niso politični manifesti

Zapisniki diplomatskih pogovorov niso namenjeni objavi, razen če se sogovorniki ne dogovorijo drugače, poudarjajo na MZZ. Zapisniki takšnih pogovorov navadno ne vsebujejo izjav, kot "Ne, mi mislimo drugače". Pričakovanje, da bi zapisniki diplomatskih pogovorov vsebovali izjave takšne ali drugačne vdanosti, razodeva popolno nerazumevanje diplomatskega poklica, poudarjajo in dodajajo, da diplomatski dokumenti niso politični manifesti.

"V Dnevnikovem članku slovenskim diplomatom in slovenski zunanji politiki na način, ki spominja na žargon nekdanjih partijskih politbirojev, pripisujejo privrženost, če ne celo podrejenost politiki ZDA. Takšno pripisovanje razodeva nepoznavanje slovenske zunanje politike in seveda nepoznavanje diplomatskega poklica," še pravijo na ministrstvu.

Slovenska zunanja politika je podrejena odločitvam slovenskega parlamenta

Slovenska zunanja politika je po njihovih besedah privržena in podrejena odločitvam slovenskega parlamenta, od katerih je tudi odvisna. Sicer pa je sestavni del skupne zunanje in varnostne politike EU. "Pri varnostnih in obrambnih zadevah se usklajujemo tudi v Nato, katerega član so tudi ZDA. Amerika je najtesnejša zaveznica EU. EU in ZDA dnevno izmenjujejo in usklajujejo stališča o vseh svetovnih problemih. ZDA so po defaultu zavezniška in prijateljska država!"

MZZ: Pogovori političnega direktorja niso bili "kočljivi" Božični pogovori političnega direktorja niso bili "kočljivi", pojasnjujejo na MZZ. Dokument slovenskega veleposlaništva, ki ga je objavil Dnevnik, je postal "skrajno občutljiv" šele, ko je postal dostopen javnosti, dodajajo. "Med diplomati in vsemi, ki vsaj malo vedo o diplomaciji, je znano, da pogovori niso isto kot poročila o njih. V poročilih slovenskih diplomatov ni potrebno vedno navajati stališč slovenske politike, ker so ta avtorjem in bralcem poročil pač dobro znana."

Poročila so namenjena slovenskim diplomatom

Poročila, kot je bilo napisano po pogovorih političnega direktorja v Washingtonu, niso namenjena javnosti, ampak slovenskim diplomatom, še pravijo na ministrstvu. "Diplomatski zapisniki niso namenjeni splošni javnosti, ampak ljudem, ki jih znajo brati! Branje takšnih zapisnikov (poročil, depeš, brzojavk ...) predpostavlja ustrezno izobrazbo in znanje. Navsezadnje pa tudi kulturo!"

Z MZZ so že v petek sporočili, da bodo v zvezi z nepooblaščeno objavo internega dokumenta ministrstva sprožili aktivnosti za ugotovitev vzrokov in ozadja. Med drugim so odredili interno preiskavo, poostrili računalniški sistem glede dostopa do informacij in povabili na posvet v Ljubljano veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja.

Beograjska Politika: Ni šlo za diskreditacijo Slovenije

Beograjski časnik Politika se je pisno odzval na izjave slovenskega zunanjega ministrstva v zvezi z razkritjem dokumenta, ki sta ga objavila ljubljanski Dnevnik in Politika.

Kot je zapisala glavna in odgovorna urednica Politike Liljana Smajlović, je ocena slovenskega ministrstva, da je objava novice o tem razkritju v Politiki poskus nekakšne skladne oziroma dogovorjene "diskreditacije Slovenije", neresnična.

"Že v podnaslovu smo navedli, da besedilo povzemamo Slovenski MZZ ponuja "dokaz več" za to trditev, s tem ko poudarja, da je "dokument objavljen v beograjski Politiki" na isti dan kot v slovenskem Dnevniku, pri čemer po pojasnilih Smajlovićeve zamolči dejstvo, da je Politika že v podnaslovu in tudi na začetku besedila jasno navedla, da objavlja vsebino diplomatske zabeležke, "ki jo danes objavlja slovenski Dnevnik".

Ne spreglejte