Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
12.34

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

angleški sev odprtje šol Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 12.34

3 leta, 2 meseca

Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje v šole in vrtce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo odprtje prvega triletja osnovnih šol in polno delovanje vrtcev v devetih regijah, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. Do 21. ure je bilo sicer na testiranjih šolnikov 278 oziroma 1,3 odstotka pozitivnih, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Inštitut za mikrobiologijo potrdil angleški sev virusa pri treh vzorcih #video

Stališče epidemiološke stroke glede odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov ostaja nespremenjeno, je razvidno iz dopisa, ki ga je na Twitterju objavil Janša. Na NIJZ so še napovedali, da bodo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalni zavodih in celotni populaciji še naprej skrbno spremljali, ob znakih naglega poslabšanja pa bodo predlagali nadaljnje ukrepe.

Osnovne šole in vrtci pripravljeni na izvajanje pouka po modelu C

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes podalo stališče, da so osnovne šole in vrtci pripravljeni na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu C. Glede odpiranja v torek pa bo ministrstvo sledilo strokovnim odločitvam ministrstva za zdravje in pristojnih strokovnih zdravstvenih služb.

Fotogalerija
1 / 2

Za povečavo oziroma celozaslonski način in lažje branje dvokliknite na sliko. 


Kot so še zapisali na NIJZ, je treba sedaj vse napore vložiti v obvladovanje epidemije na državni ravni in v zagotavljanje varnega šolskega za učence in zaposlene. "Če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj se najprej zapre druge možne lokacije prenosa," so dodali, piše STA.

Janša je sicer pred tem v državnem zboru presenetil z izjavo, da še ne vemo, ali se bo pouk v šolah jutri zares začel in ali bodo vrtci odprti glede na novoodkrite angleške seve virusa pri nas. Pristojni so mu morali odločitev sporočiti do 16. ure, kar so tudi naredili. Ti so torej vračanju v šole še naprej naklonjeni. 

otroci, aktivnost
Novice "Starši in otroci zdaj predolgo odlašajo z iskanjem pomoči" #video

Janša: V Sloveniji najmanj nekaj odstotkov pozitivnih na angleški sev

Kot je na seji DZ dejal Janša, je v Sloveniji "najmanj nekaj odstotkov teh, ki so bili pozitivni, pozitivnih na angleški virus". Situacija je resna, je še dejal in dodal, da angleške študije kažejo, da se angleški sev še posebej hitro širi med otroki. 

Zvečer je Janša prek Twitterja sporočil, da je bilo do 17. ure vnešenih 17.435 testov šolnikov. Od tega je bilo 244 ali 1,4 odstotka testov pozitivnih. Opozoril je, da je v okoljih, kjer je odstotek pozitivnih večji, potrebna dodatna previdnost. Za dobro opravljeno delo se je zahvalil ekipi ministrstva za zdravje, ministrstva za šolstvo in šport, zdravstvenim domovom ter ostalim izvajalalcem testiranja.

Najnovejše podatke današnjega množičnega testiranja zaposlenih v vzgojno izobraževalnih ustanovah je okoli 22. ure na Twitterju objavilo ministrstvo za zdravje. Do 21. ure je bilo v Centralnem registru podatkov o pacientih zabeleženih 20.673 hitrih testov, od katerih je bilo pozitivnih 278 oziroma 1,3 odstotka.

Preberite še:

Testiranje za covid-19
Novice V soboto potrdili 537 novih okužb s koronavirusom
Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V nedeljo skupaj 293 okužb, umrlo 19 ljudi #video
Andres Manuel Lopez Obrador
Novice Mehiški predsednik okužen z novim koronavirusom
Ne spreglejte