Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
10.48

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

23

Natisni članek

Donald Trump Viktor Orban Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 17. 6. 2018, 10.48

5 let, 10 mesecev

Janša na obisku pri Orbanu v Budimpešti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

23

Janez Janša SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Prvak SDS Janez Janša se je v soboto v Budimpešti srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Kot še poroča madžarska tiskovna agencija MTI, mu je ta med drugim čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.

Po srečanju, ki je potekalo v poslopju madžarskega parlamenta, je Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi še povedal, da sta se sogovornika dotaknila tudi vključevanja držav Zahodnega Balkana v evropske integracije, ki da ga Madžarska v celoti podpira.

Janša na zasebnem obisku

Na spletni strani SDS so danes zapisali, da je bil Janša pri Orbanu na zasebnem obisku skupaj s soprogo Urško. Ob tem so dodali, da slovenski volivci niso nasedli poskusom, da bi zatresli Slovenijo z novo afero o tem, da Orban financira volilno kampanjo SDS.

"Investicije v medije - Nova24TV so namreč financirali madžarski posamezniki - ne sodijo med stroške kampanje, to so podjetja, za katera zaradi evropskih pravil velja svoboda investiranja, zaradi pravil zahodne civilizacije pa je v medijih zagotovljena tudi svoboda govora," so navedli.

Marjan Šarec
Novice Šarec s preiskovalno komisijo nad SDS: Financiranje iz tujine je slabo znamenje

Kot še piše na spletni strani SDS, je Orban med srečanjem opravil tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je madžarskemu premierju čestital za sestavo nove vlade.

Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, je na srečanju v Budimpešti madžarski premier Viktor Orban prvaku SDS Janezu Janši med drugim čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. | Foto: Reuters Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, je na srečanju v Budimpešti madžarski premier Viktor Orban prvaku SDS Janezu Janši med drugim čestital za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Foto: Reuters

Telefonski pogovor Trumpa in Orbana

Madžarska tiskovna agencija MTI je prav tako poročala, da je Trump poklical Orbana po telefonu in da sta med drugim govorila o novem ameriškem veleposlaniku, ki prihaja na Madžarsko. Kot je za MTI povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, sta govorila tudi o pomenu zaščite meja in "se strinjala, da država, ki ne zmore varovati svojih meja, ni več država".

Trump je pozval Madžarsko, naj trdno brani svojo južno mejo, Orban pa mu je zagotovil, da je Budimpešta zavezana nadaljevanju svoje politike na področju migracij in zaščiti svojih meja, je dodal Szijjarto.

Viktor Orban Janez Janša
Novice Orban prihaja v Slovenijo podpret Janšo

Orban o migracijah

Pred tem je Orban na konferenci v Budimpešti dejal, da v sporu o migracijah v Evropski uniji ni možen kompromis in da "ni potrebe po takšnem kompromisu". Kot je dodal po navedbah MTI, ne "pozna nobenega dokumenta, ki bi narekoval, da če postaneš član EU, moraš postati država za migrante".

Ne spreglejte