Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 2. 2021,
9.43

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

184

Natisni članek

kulturni praznik Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 8. 2. 2021, 9.43

3 leta, 2 meseca

Janša: Morda je zdaj pravi čas, da kultura nastavi ogledalo tudi sebi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

184

Janez Janša | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kultura je eden ključnih temeljev slovenske nacije in samostojne države, je v poslanici ob današnjem prazniku zapisal premier Janez Janša. Glede na njeno poslanstvo bi od kulture pričakoval bolj državotvorno držo, saj so trenutne razmere, po njegovih besedah, preveč resne, da bi se "nanje odzivali skozi ulični aktivizem, grožnje in mazaške akcije".

Borut Pahor in Janez Janša
Novice Janša: Začeti je treba dialog o upravljanju Jadranskega morja

Kot je v poslanici poudaril predsednik vlade Janez Janša, se zavedajo, da je ob zaprtju javnega življenja zaradi koronavirusa veliko breme utrpela tudi kultura, zato je vlada v protikoronskih paketih namenila 36,4 milijona evrov pomoči kulturnim ustvarjalcem, društvom, ustanovam in zavodom s področja kulture.

"Poslanstvo kulture je krepiti in bodriti slovenskega človeka"

"Vse v želji, da bi različne dejavnosti na področju kulture to težko obdobje preživele s čim manj posledic," je zapisal Janša. Po njegovih besedah so se za letošnje leto, glede na lansko, povečala tudi sredstva proračuna ministrstva za kulturo za 48,5 milijona evrov, in tako skupno znašajo 238 milijonov evrov.

Kot ocenjuje premier, je poslanstvo kulture – krepiti in bodriti slovenskega človeka v najtežjih časih  v času epidemije na preizkušnji. "Da bi bili v soočenju z njo uspešni, moramo namreč združiti vse svoje moči in najboljše, kar kot narod premoremo. Zato je toliko težje razumeti odziv dela slovenskih ustvarjalcev s področja kulture, ki so razmere zaradi epidemije izkoristili za poglabljanje razdeljenosti javnosti, za krepitev dvomov v ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, za sejanje strahu in sovraštva," je po pisanju STA zapisal v poslanici.

Po Janševem mnenju so razmere preveč resne, da bi se "nanje odzivali skozi ulični aktivizem, grožnje in mazaške akcije".  | Foto: Ana Kovač Po Janševem mnenju so razmere preveč resne, da bi se "nanje odzivali skozi ulični aktivizem, grožnje in mazaške akcije". Foto: Ana Kovač

Razmere so po njegovem mnenju preveč resne, da bi se "nanje odzivali skozi ulični aktivizem, grožnje in mazaške akcije". Od kulture bi, glede na njeno poslanstvo, tako Janša, pričakovali drugačno, bolj državotvorno držo. Ker je epidemija, po njegovih besedah, tudi na tem področju odprla nekatera pomembna vprašanja, je "morda zdaj pravi čas, da kultura nastavi ogledalo tudi sebi".

V poslanici je spomnil še, da bo Slovenija v drugi polovici leta drugič predsedovala Svetu Evropske unije, kar bo, po Janševih besedah, priložnost za slovensko kulturo in njeno prepoznavnost. "Verjamem, da bo s svojo ustvarjalno energijo in svežino potrdila vpetost Slovenije v evropski kulturni prostor. Predsedovanje bo tudi priložnost za oživitev skupnega kulturnega prostora s Slovenci, ki živijo zunaj meja naše domovine," je po poročanju STA med drugim še zapisal premier.

Igor Zorčič
Novice Zorčič: Kultura in umetnost ne smeta postati postranska škoda epidemije

Fajonova: Prešernov dan brez prešernosti

Predsednica Socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon pa je na kulturni praznik sporočila, da letošnji Prešernov dan ne bo nič kaj prešeren, saj da je tu pandemija, ki je "odnesla druženje in številne kulturne prireditve", še bolj pa jo skrbi stanje kulture. Zgovorna je, po njenih besedah, interpelacija zoper ministra Vaska Simonitija.

Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so minuli petek vložile interpelacijo zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija. | Foto: Ana Kovač Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so minuli petek vložile interpelacijo zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija. Foto: Ana Kovač

"V razdeljeni javnosti, kakršna je v teh časih slovenska, ob naraščanju nestrpnosti, sovražnega govora in v času pandemije, ko bi kultura kot najvišji izraz inteligence in razvitosti družbe lahko bila izjemen povezovalni člen, bi od ministra pričakovali, da se bo postavil na kulturne okope in se javno in z vsemi močmi boril za kulturni sektor," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica SD.

"Pa smo priča ravno nasprotnemu. Minister Simoniti, kot da ne ve, kaj je kultura in kateri je njegov resor. Izključevanje dialoga z drugače mislečimi, represija in kaznovalna politika, zakonsko sporne poteze, ob tem pa še aroganca, ki se je niti ne trudi skrivati - vse to je samo po sebi nekulturno. In seveda daleč od ciljev, ki bi jim moral kot minister slediti. Nekulturno in povsem v nasprotju z javnim interesom pa je tudi podrejanje kulture (ne)okusu vladajoče stranke SDS," je po poročanju STA med drugim še zapisala Fajonova. Stranka SD pa je skupaj z LMŠ, SAB in Levico, ki so združene v KUL, interpelacijo vložila v petek.

Obkolitev učnega centra v Pekrah
Novice "To je veleizdaja Slovenije"
Ne spreglejte