Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
0.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 0.33

8 let, 1 mesec

Janša: Janković ponudil bistveno manj za Mercator

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković je za delnico te družbe ponujal "bistveno nižjo ceno", kot pa je bila dosežena, je dejal premier Janez Janša.

Predsedniku vlade se je od današnjih Jankovićevih izjav pred komisijo zdi zanimiva ta, da bi bile cene v Mercatorju nižje, v kolikor bi bil on še naprej na čelu družbe. "To je močna podpora vladnemu stališču, da trgovci izkoriščajo "sedanji, ne povsem konkurenčen položaj v tej panogi" in so cene dvignili bolj, kot je bilo to potrebno, je dejal Janša. Janković: Prodaja Mercatorja je bila politična Janković je člane komisije, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v 83 gospodarskih družbah spomnil na izjave predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota za Sobotno prilogo decembra lani, da so se za nakup delnic Mercatorja dogovorili na sestanku s premierom Janezom Janšo 12. avgusta 2005. Kot je znano, je Kad je avgusta 2005 svoj 16,33-odstotni delež v Mercatorju prodal Istrabenzu, Sod pa svoj 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško. Če je kupec izjavil, da so Mercator kupili na sestanku z Janšo pod istimi pogoji, potem sta tako kupca kot prodajalca sodelovala usklajeno, je danes na seji preiskovalne komisije opozoril Janković. Torej je šlo za nakup skupaj več kot 25-odstotnega deleža in bi morala kupca objaviti ponudbo za prevzem.

Računsko sodišče naj ponovno opravi revizijo

Po Jankovićevem mnenju bi morali začeti postopek ugotavljanja krivdne odgovornosti tistih, ki so vodili postopke prodaje. Do kolikšnega oškodovanja državnega proračuna naj bi prišlo, sicer sam ne zna oceniti.

Janković je člane komisije pozval, naj na podlagi novih dejstev, ki jih je razkril kupec, računskemu sodišču še enkrat predlagajo revizijo prodaje omenjenega deleža Mercatorja. Sodišče je v prvi reviziji ugotovilo, da je bila prodaja netransparentna in je izdalo mnenje s pridržkom, zdaj pa bi moralo biti to mnenje negativno, je ocenil.

Marinič: Delež v Mercatorju kupila dva kupca

Predsednik komisije Branko Marinič je oporekal z besedami, da sta delež v Mercatorju kupila dva kupca in nihče od njiju ni kupil več kot 25-odstotnega deleža. Torej ne gre za prevzem, je poudaril ter Jankoviču očital, da je on sam v tistem času skupaj s še drugimi vodstvenimi delavci Mercatorja poskušal kupiti skoraj 30 odstotkov družbe.

Predvideni managerski odkup je predvideval nakup 24,9 odstotka delnic, je ob tem pojasnil Janković in dodal, da si ni upal toliko zadolžiti, da bi lahko prevzel Mercator.

Ne spreglejte