Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2008,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 14.55

8 let

Janša: Goriška je turistično najbolj zanimiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob obisku vlade na Goriškem je predsednik vlade Janez Janša Goriško označil kot turistično najbolj zanimivo regijo v Sloveniji in dodal, da ima regija na tem področju tudi največji potencial.

Vlada, ki se je na severnem Primorskem mudila v precej okrnjeni ministrski ekipi, je obisk začela z delovnim posvetom na dvorcu Zemono, nato pa so premier, ministri in državni sekretarji svoje obveznosti nadaljevali po individualnih programih.

Po ekonomski moči Goriška za 5 odstotkov presega slovensko povprečje Premier je o razvojnih možnostih Goriške spregovoril v Spodnji Idriji. Poudaril je, da je regija po razvitosti peta po vrsti v Sloveniji, po višini bruto domačega proizvoda na prebivalca pa dosega več kot 95 odstotkov slovenskega povprečja in več kot 83 odstotkov evropskega povprečja. Severna Primorska se tudi razvija hitreje, kot je tempo razvoja tako v Sloveniji kot Evropi.

V primerjavi z letom 2006 se je brezposelnost zmanjšala za 25 odstotkov Po turistični plati je Goriška, kjer se je v primerjavi z letom 2006 brezposelnost zmanjšala za četrtino, najbolj zanimiva v državi, je izpostavil Janša. Omenil je še, da je novi zakon o financiranju občin goriški regiji v letu 2007 prinesel 13 odstotkov sredstev več kot leto prej, v letošnjem letu pa se bodo ta sredstva povečala za dodatne štiri odstotke. Sicer bo po besedah premiera predlagana pokrajina na severnem Primorskem "popolna".

Obiskali so Center za usposabljanje invalidnih otrok

Že pred tem si je Janša skupaj s tremi ministri ogledal Center za usposabljanje invalidnih otrok Janka Premrla Vojka Vipava. Vodstvo zavoda jim je predstavilo organiziranost in dejavnosti, vladna ekipa pa je pohvalila delo centra. Minister za šolstvo in šport Milan Zver ter ministrica za delo družino in socialne zadeve Marjeta Cotman sta se z ravnateljico centra pogovarjala o odprtih vprašanjih.

"Želeli smo predvsem poudariti povezovalno delo treh različnih ministrstev, saj v glavnem izobražujemo, rehabilitiramo in usposabljamo osebe s posebnimi potrebami. To pomeni, da pri delu sodeluje veliko število različnih delavcev, ki so tudi financirani iz različnih področij," je povedala ravnateljica centra Erna Žgur. Zver je poudaril, da je tak "medsektorski pristop" edini pravilen, čeprav včasih prihaja do nejasnosti pri razmejitvi pristojnosti med vzgojno-izobraževalno, zdravstveno-terapevtsko in socialno funkcijo zavoda.

Premieru so pokazali tudi visokotehnološko podjetje Instrumentation Technologies Janša se se popoldne mudil tudi v Solkanu, kjer so mu predstavili visokotehnološko podjetje Instrumentation Technologies. V pogovoru z direktorjem podjetja Rokom Uršičem je zagotovil, da bo vlada prihodnji teden obravnavala pobudo solkanskega podjetja za vključitev Slovenije v projekt FAIR, v okviru katerega bi na posameznih visokotehnoloških področjih razvili vrhunske kompetenčne centre svetovnega formata. Eden izmed centrov bi nastal prav v Novi Gorici, je povedal Uršič.

"To je stvar finančnega ministrstva"

Ob ministrici za zdravje Zofiji Mazej Kukovič, ki se je po obisku vipavskega centra srečala tudi z vodstvom šempetrske bolnišnice, se je na Goriškem mudil še kulturni minister Vasko Simoniti. Na novogoriški občini je idejo o oblikovanju enotnega čezmejnega kulturnega prostora Nove Gorice, Gorice in Šempetra pri Gorici, kjer bi bile kulturne dobrine oproščene davkov, ocenil kot obetavno. "Sam v tem trenutku ne morem obljubiti, da se to lahko zgodi, ker je to stvar finančnega ministrstva in odločitve na slovenski in italijanski vladni ravni," je še dodal.

"Knjižnica v Cerknem se mora nemudoma odpreti" Simoniti je sicer v nadaljevanju obiska skušal rešiti zaplet v zvezi s knjižnico v Cerknem, ki je že od novega leta zaprta zaradi nesoglasij med idrijsko in cerkljansko občino. "Moja prva zahteva je, da se knjižnica v Cerknem nemudoma in takoj odpre. Knjižnica mora delovati," je poudaril minister za kulturo.

Večino ministrov so nadomeščali sekretarji Večino ostalih ministrov so na Goriškem nadomeščali državni sekretarji. Tako je državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj obiskal posoško družbo TKK Srpenica in pozdravil pozitivno inovacijsko in tehnološko naravnanostjo podjetja. Ob tem se je mudil tudi v goriškem proizvajalcu opreme za pekarstvo Gostol-Gopanu, kjer je predstavil možnosti in prednosti olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj, so sporočili s finančnega ministrstva.

Vladni predstavniki so se srečali tudi s severnoprimorskimi župani

Sicer pa se obisk vlade na Goriškem zaključuje z dobrodelno nogometno tekmo v Ajdovščini, še prej pa se je okrnjena vladna ekipa v Novi Gorici srečala s severnoprimorskimi župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki. Med drugim je bilo izpostavljeno tudi vprašanje igralniško zabaviščnega centra, ki ga na Goriškem nameravata postaviti družbi Hit in Harrah's Entertaniment.

Hit: Pogajanja z Američani so v zaključni fazi Projekt vlada podpira, a pri tem ne namerava nasprotovati večinski volji ljudi v lokalnem okolju, je povedal Janša. Predstavniki Hita pa so pojasnili, da so pogajanja z Američani v zaključni fazi, a težava ostaja izbira najboljše lokacije za t. i. megazabavišče. Ob tem je Janša podporo zagotovil tudi projektu term v Goriških brdih.

Vladne predstavnike so 'obiskali' tudi azbestni bolniki Sicer so že pred srečanjem vlade s predstavniki lokalnih oblasti in gospodarstva na svoje težave opozorili azbestni bolniki. Zveza sindikatov azbestnih bolnikov je namreč v Novi Gorici pripravila simboličen protestni shod, s katerim so izrazili nezadovoljstvo z reševanjem azbestne problematike, obenem pa so člani zveze pričeli tudi z zbiranjem podpisov za peticijo za ustrezno zdravstveno in socialno varnost državljanov, izpostavljenih azbestu.

Ne spreglejte