Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
16.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 16.57

8 let, 1 mesec

Janša glede stavke javnega sektorja: Pozivam k treznosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Janez Janša vidi osnovno dilemo pri zahtevah sindikatov javnega sektorja v tem, kako realizirati tisto, kar je bilo dogovorjeno, ne da bi to vplivalo na inflacijo.

Prav zato poziva k treznosti, saj "smo vsi v istem čolnu". "Po izračunih pomeni povečanje plač v javnem sketorju za en odstotek povečanje inflacije za 0,3 odstotka," je na današnji novinarski konferenci o aktualnih zadevah pojasnil premier. Po njegovem namreč nič ne pomaga, če se povečajo plače za nekaj odstotkov, nato pa "to v nekaj mesecih poje inflacija".

Vlada je sindikatom po Janševih besedah ponudila kompromis, saj naj bi se del teh dogovorjenih izplačil priznal v pokojninskih pravicah.

"Niso vse zahteve enako upravičene"

"Apeliram, da gledamo na zahteve selektivno," je poudaril Janša in dodal, da "niso vse zahteve enako upravičene. Tam, kjer so, jih podpira tudi vlada". Pavšalno opredeljevanje do zahtev ima namreč lahko dolgoročne posledice, še meni predsednik vlade.

Glede napovedane podražitve v ljubljanskih vrtcih pa je Janša pojasnil, da morajo starši vprašati Mestno občino Ljubljana, zakaj dviguje cene: "Ne vidim razloga, da ravno v najbolj bogati občini dvigujejo cene. Drugod po Sloveniji se namreč to ne dogaja."

Janša: Predlagani ukrepi bodo blažili učinke inflacije

DZ bo lahko s sprejemom vladnih predlogov na področju dohodnine in otroškega dodatka "bistveno olajšal negativne posledice inflacije, ki jih čutijo tisti, ki imajo najnižje dohodke", je danes v Ljubljani dejal premier Janez Janša.

Državni zbor bo z ukrepi, ki jih bo sprejel na izredni seji, v kolikor bo sledil predlogom vlade in jih morebiti še nekoliko dopolnil, bistveno olajšal negativne posledice inflacije, ki jih čutijo tisti z najnižjimi dohodki, je na novinarski konferenci, na kateri je spregovoril o aktualnih zadevah, dejal Janša. Gre predvsem za dodatno olajšavo v najnižjem dohodninskem razredu in dvig otroškega dodatka ter usklajevanje varstvenega dodatka dvakrat letno.

Med ukrepi, ki posredno ali neposredno vplivajo na inflacijo oz. blažijo njene negativne učinke, je Janša omenil tudi zakon o udeležbi zaposlenih na dobičku, ki ga je vlada predložila v parlamentarno obravnavo in ga pred tem uskladila s socialnimi partnerji.

Določeni sektorji v Sloveniji niso dovolj izpostavljeni konkurenci Janša je izrazil zadovoljstvo nad "bistveno boljšim delom nekaterih nadzornih institucij", predvsem urada za varstvo konkurence, pri katerem je bilo prej bilo "veliko pomanjkljivosti". "Dejstvo je, da določeni sektorji v Sloveniji niso dovolj izpostavljeni konkurenci, drugače ne bi mogli biti nekateri slovenski prehrambeni izdelki, med njimi kruh, v sosednjih državah naprodaj za polovico cene," je dejal Janša in dodal, da do takšnih "anomalij" ne bi prihajalo, če bi imeli v tem sektorju zagotovljeno konkurenco.

Različni ukrepi za različne probleme

Pri napovedanem stavkovnem valu "gre za problem, ki ga težko damo v isti koš in nagovorimo z istimi ukrepi", meni Janša. V zasebnem sektorju je po njegovem treba upoštevati, da je stanje v različnih podjetij v različnih panogah različno. V nekaterih podjetjih so zahteve po višjih plačah upravičene, je dejal, pri tem pa izpostavil poslovne rezultate in delitve dobička. Niso pa vse panoge v enakem položaju, zato je treba biti selektiven. "Če ta selektivnost izpade, lahko ogrozimo rast in vzpon slovenskega podjetništva in gospodarstva."

"Vlada ne sme biti razsodnik" Vlada je svoj prispevek k možnosti dogovora v zasebnem sektorju dala s sprejetjem zakona o participaciji delavcev na dobičku. Sicer pa pri odločanju, v katerem podjetju in kateri panogi produktivnost in prihodnja perspektiva omogočata dvig plač, "vlada ne sme biti razsodnik", saj da je to izključno domena dveh subjektov v gospodarstvu. "Samo z racionalnim kompromisom lahko gredo stvari naprej in se doseže tudi socialno ravnovesje," meni Janša.

Evropska centralna banka opozarja

Janša je ob tem spomnil na opozorila Evropske centralne banke ob napovedih rasti inflacije na območju z evrom, da bo ta dolgotrajna, če se bodo inflacijska pričakovanja prelila v plače, še posebej v javnem sektorju.

Ne spreglejte