Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
16.02

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

91

Natisni članek

nezaupnica koalicija Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 4. 2. 2021, 16.02

3 leta, 2 meseca

"Prav je, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

91

Premier Janez Janša je dejal, da bodo predvidoma v začetku prihodnjega tedna vsi predsedniki strank dobili novo povabilo k sodelovanju po vzoru povabila, ki ga je Janša strankam in poslancema manjšin poslal maja lani. Glede napovedane nezaupnice meni, da "destruktivna nezaupnica ne sme zavirati dela vlade in koalicije, ker bi bilo to neodgovorno".

Kot je po seji vlade dejal Janša, razume, da morajo tisti, ki so se s to nezaupnico zaplezali, ta postopek končati. "Prav je, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič," je poudaril. Glede tega, ali poslanci podpirajo vlado ali so v opoziciji, je Janša povedal, da so poslanci DeSUS na vprašanje o odnosu do koalicije odgovorili s podporo osmemu protikoronskemu zakonu.

Po njegovih besedah bo po glasovanju o nezaupnici Slovenija še naprej imela iste težave. "Še vedno bomo v položaju, ko bo treba združiti moči in s temi združenimi močmi skupaj pripraviti tudi izhodno strategijo," je dejal. Zato se je koalicija odločila, da k sodelovanju ponovno povabi vse parlamentarne stranke, kot so to storili maja lani.

"Roko sodelovanja ponujamo vsem strankam. Tisti, ki so sodelovanje sprejeli, so s tem zelo zadovoljni. Največ od tega sodelovanja bo imela opozicija," meni Janša.

Koalicija se je v sredo sestala na Brdu pri Kranju in sklenila, da bodo na podlagi opravljene razprave organi vseh treh koalicijskih strank SDS, SMC in NSi do 15. februarja analizirali razmere. "Potem bomo sestanek nadaljevali in se dogovorili za morebitno izostritev prioritet v prihodnje," je poudaril Janša. Mogoča je tudi rekonstrukcija vlade.

Bodo pa najprej počakali na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ki naj bi jo stranke KUL vložile prihodnji teden.

Tonina skrbi "radikalizacija opozicije"

Prvak NSi Matej Tonin je dejal, da so veseli, da se bo čim prej zgodilo glasovanje o konstruktivni nezaupnici, da se preštejejo in konsolidirajo. "Skrbi me radikalizacija opozicije, neprimeren in oster diskurz v državnem zboru, ki se odraža v dejanjih v družbi," je še pristavil.

Po njegovih besedah v NSi podpirajo tudi rekonstrukcijo vlade. "Rekonstrukcija bo priložnost za osvežitev vladne ekipe, za zamenjavo nekaterih igralcev in pospešitev dela na nekaterih resorjih," je dejal. "Razumemo jo kot nogometno ekipo, pride tudi polčas in če želimo s polno energijo, s polno močjo odigrati in pričakati tudi konec tekme, pridejo kakšne zamenjave," je dodal.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je povedal, da so z aktualno vlado zadovoljni. "V politiko KUL nimam zaupanja. Vlada bo ohranila večino in nadaljevala delo do konca mandata," je še dejal. Tudi njega veseli, da se bodo v DZ prešteli in "končali to farso, da se preseka to umetno ustvarjanje vladne krize".

Janša pravi tudi, da bodo v začetku prihodnjega tedna vsi predsedniki parlamentarnih strank dobili novo povabilo k sodelovanju z vlado. Po njegovih besedah sta se za podpis sporazuma takrat odločila le predstavnika narodnosti in SNS. "Če njih vprašate, imajo dobre izkušnje s sodelovanjem. Morda bo to napeljalo k ponovnemu premisleku še koga iz opozicije," je še dejal.

Iz strank KUL negativni odzivi

Stranke KUL so se negativno odzvale na novo vabilo vlade k sodelovanju. "Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo," na Twitterju pravi prvak LMŠ Marjan Šarec. "Ne pustite se preslepiti," sporoča Luka Mesec (Levica). Tudi po oceni Matjaža Nemca (SD) je vabilo pesek v oči. Alenka Bratušek (SAB) pa meni, da je najbolje, da se vlada poslovi, pše STA.

 

Ne spreglejte