Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

8

Natisni članek

1. maj Zoran Janković

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Pahor ob prazniku dela izpostavil pomen vprašanja družbene neenakosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

8

Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je na prireditvi ob 1. maju na Joštu nad Kranjem poudaril pomen vprašanja družbene neenakosti. "Paziti moramo, da se neenakosti ne bi razširile čez mejo, ko jih ne bi več sprejeli kot legitimne. Pa tudi, da ustvarjamo enake možnosti za vse," je povedal. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je na tradicionalnem prvomajskem srečanju na Rožniku dejal, da čeprav so delavci danes v nezavidljivem položaju, morajo z združenimi močmi nadaljevati prizadevanja za vnovično okrepitev pomena dela.

Predsednik Borut Pahor je v nagovoru na 43. tradicionalni prireditvi ob praznovanju delavskega praznika na Joštu izpostavil, da ima Slovenija najmanjše dohodkovne razlike v EU. "Družbe ne morejo obstajati, če v njih vladajo prevelike socialne razlike," je povedal. "Razlike v družbi rušijo stabilnosti, ki je potrebna za razvoj," je poudaril.

"Smo varna država"

Izpostavil pa je tudi pomen varnosti. "Naloga države je, da se razvijamo, da se vpenjamo v svet in da smo hkrati varna država," je dejal. Poudaril pa je pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in med Slovenci. "Živimo v zahtevnem času, vendar ni razlogov, da bi otrokom dajali občutek nezaupanja v svet. Imamo čudovito generacijo samozavestnih in ambicioznih otrok. Če bomo Slovenci in Slovenke povezani, ne glede na razlike med nami, smo kot narod in država nepremagljivi," je dodal.

Janković ob 1. maju: Čas je, da spet okrepimo pomen dela

V Ljubljani pa je zbrane nagovoril župan Zoran Janković. Kot je poudaril, so delavci v preteklosti ponosno izražali slogan "delu čast in oblast", danes pa je številnim zaradi zmanjševanja pomena dela ob takšnem sloganu nerodno. Po njegovem mnenju je kljub vsemu spet prišel čas, ko se je treba zavzeti za spoštovanje prispevkov dobrega dela.

zoran janković | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Obujal spomine na čas v Mercatorju

Slogan je navezal na obdobje, ko je bil zaposlen v družbi Mercator. Takrat je bilo po njegovih besedah v Mercatorju 15 tisoč posameznikov, ki so "verjeli in živeli, da dobremu delu namenjamo čast in oblast". "Osvajali smo nove trge ter našim kmetom in industriji zagotavljali police. Danes je ta rdeča barva malo manj popularna. Ugotavljajo, kaj storiti, a prav velike perspektive ni," je dejal Janković.

Bo po komunizmu in kapitalizmu prišel nov sistem?

Kot je podaril, je slovenski narod preživel tako komunizem kot samoupravni socializem in prešel v kapitalistični sistem, a tudi temu po njegovih ocenah ne kaže dobro. "Tudi temu se čas izteka in prepričan sem, da bosta prišla nov čas in ureditev, kjer bomo tudi mi imeli svoj delež," je dejal Janković.

Mercator. | Foto: STA , Foto: STA ,

Zavzel se je za zadružništvo in izrazil prepričanje, da bi bil Mercator danes slovenski ter bi osvajal nove trge in zagotavljal delo mnogo družinam, če bi dva tisoč družbenikom v preteklosti dopustili do 25-odstotno solastništvo. Kritičen je bil do političnih predstavnikov, ki po njegovih besedah vnašajo razdor in tako otežujejo konstruktivno delo preostalih.

Ljubljanski župan za enotno EU

Omenil je tudi EU in Nato. Zavzel se je za enotno EU "in ne unijo dveh hitrosti" ter za zmanjšanje deleža proračunskih sredstev, namenjenih za obrambo. Ta sredstva bi bilo po njegovem mnenju bolj koristno nameniti za razvoj mest in industrije ter skrb za okolje. Prepričan je, da je mogoče s tem tudi zmanjšati število prihodov migrantov.

Opozoril je tudi na aktualno vprašanje gradnje drugega tira, ki po njegovih besedah "ne more biti več vprašanje", saj je drugi tir treba zgraditi. Zgraditi bi bilo treba tudi tretjo razvojno os, saj bi ta dva projekta po Jankovićevih besedah pomembno pripomogla k večji gospodarski rasti ter posledično zvišanju plač in pokojnin.

"Zahvaliti se moramo svojim podjetjem, ki skoraj 80 odstotkov svojih proizvodov izvozijo, saj brez njih ne bi bili tu," je poudaril Janković in se ob tem zavzel za odpravo gospodarskih sankcij proti Rusiji.

Omenil je tudi potenciale, ki jih prinaša turizem. Ti so po njegovem mnenju v Sloveniji neločljivo povezani z bogato in ohranjeno naravo, zato je pozval k skrbi zanjo. Prav tako se je zavzel za spodbujanje kulture, ki je po njegovih besedah naložba, ne strošek, ter športa.

Ne spreglejte