Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
21.11

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Zoran Janković otroci Ljubljana podražitev vrtec

Torek, 5. 9. 2023, 21.11

7 mesecev, 4 tedne

Janković bo podražitve vrtcev omilil z draginjsko subvencijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
vrtec hrana otroci | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ljubljanski mestni svetniki bodo na septembrski seji med drugim odločali o povišanju cen vrtcev, saj se je v teh v zadnjih dveh letih pojavilo izrazito povišanje stroškov. Občina bi programe v vrtcih podražila za 27 odstotkov, starši pa bi zaradi uvedbe draginjske subvencije v povprečju plačevali 15 odstotkov več, je razvidno iz gradiva.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da razlika med stroški, ki jih Mestna občina Ljubljana nima v cenah programov, in tistimi, ki jih plačujejo iz proračuna, znaša 27 odstotkov, "zato predlagamo takšno podražitev".

Menijo, da bodo letos v vrtcih imeli 9.980.000 evrov več dodatnih stroškov kot leta 2022. "Vseh 27 odstotkov ne bodo pokrili starši, ti bodo v povprečju pokrili nekoliko manj kot 15 odstotkov," je dejala.

Razliko do 27 odstotkov bodo pokrili iz mestnega proračuna. "Gre za draginjsko subvencijo, ki jo v letošnjem letu uvajamo zaradi teh izrazito visokih stroškov," je pojasnila. Ob sprejetju podražitve na mestnem svetu bo 15 odstotkov višja cena vrtcev naslednje leto na letni ravni pomenila 3.400.000 evrov dodatnih plačil staršev za programe vrtca, občina pa bo iz proračuna dodala 6.600.000 evrov.

Vrtec
Novice V Ljubljani se pričakuje občutna podražitev vrtcev

Med bistveno višje stroške v vrtcih spadajo povečanje minimalne plače z 886,63 evra na 1.203,36 evra, povečanje izhodišč v plačni lestvici in s tem povečanje plač za 4,5 odstotka, povečanje plač za en plačni razred za vse javne uslužbence in povečanje za pomočnice vzgojiteljic za dodatne tri plačne razrede.

Na višje stroške so vplivali tudi sprostitev izplačila redne delovne uspešnosti, povečanje plač zaradi rednega napredovanja, povečanje regresa za letni dopust, povečanje regresa za prehrano in sprememba načina plačila povračila stroškov prevoza na delo in iz dela.

"Na področju materialnih stroškov, torej ogrevanja, vode, plina, elektrike, smo v lanskem letu beležili izrazito rast stroškov, prav tako na področju živil, ki je presegla inflacijo, ki je v tem času od 1. septembra 2019 do konca julija znašala 20 odstotkov," je dodala Fabčičeva.

V pripravi reorganizacija ljubljanskih vrtcev

Opozorila je, da bodo morali vrtci z notranjimi rezervami sami pokriti določen del materialnih stroškov, saj jim mestna občina ne bo priznala vseh stroškov, ki so jih prinesle inflacija in podražitve. Župan Zoran Janković pa je dejal, da bo k znižanju stroškov pripomogla tudi reorganizacija vrtcev v Ljubljani, ki je v pripravi. Pričakuje, da bo ta omogočila nižje materialne stroške in prehrano "iz domačih logov", torej kratke prehrambne verige.

Fabčičeva je dejala, da je mestna občina nazadnje povišala ceno vrtcev leta 2019, tudi takrat pa so staršem dali dodatne popuste. Pred tem pa so ceno povišali leta 2008. "V 16 letih je to tretja podražitev vrtcev, prva je bila minimalna, leta 2019 druga in zdaj tretja. To bi morali razumeti," je podražitev komentiral Janković.

Občina je sicer pozvala vlado, naj država krije del stroškov v javnih vrtcih, ki so nastali zaradi povišanj plač zaposlenih v vrtcih. Janković je danes dejal, da se z državo še pogovarjajo. Isto je vlado pozvalo tudi Združenje mestnih občin Slovenije, a so nekatere občine že pred odgovorom povišale cene vrtcev, v Ljubljani pa so počakali na september.

Ne spreglejte