Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2008,
16.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 2. 2008, 16.32

8 let

Janko Prunk ne želi sodelovati pri tajkunizaciji šolstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik komisije za družbene in poslovne vede ter pravo sveta za visoko šolstvo Janko Prunk je zaradi nestrinjanja z načinom podeljevanja akreditacij za nove šole odstopil s položaja.

"Zgrožen sem nad divjo jago za ustanavljanje šol, ki prinaša pojav tajkunizacije visokošolskega prostora," je dejal. "V pol leta so nekateri želeli ustanoviti po pet fakultet" Po poročanju Večera Prunk o konkretnih razlogih za odstop sicer ni želel govoriti. Dejal je: "Greh se pove, grešnika pa ne. In ne gre zgolj za en konkreten primer, gre za desetine primerov. V pol leta so nekateri želeli ustanoviti po pet fakultet. Ne morem nositi odgovornosti za ta trend in na to sem opozarjal že zadnjega pol leta, čeprav so med predlagatelji tudi ljudje, ki so moji prijatelji." Prunk je za Delo dejal, da je na zadnji seji komisije "poskušal preprečiti nove zgrešene odločitve, pa sem bil ostro zavrnjen". "Moramo se zavedati, da univerze in fakultete niso podjetja, ki bi jih lahko brez posebne škode odpravili," je še opozoril.

Prunk je še pojasnil, da njegov protestni odstop z mesta predsednika komisije za družbene in poslovne vede ter pravo sveta za visoko šolstvo nima nič z načrtovano zasebno univerzo Petra Jambreka. Po njegovem je mnogo slabših projektov za ustanovitev univerz, denimo projekt za ustanovitev univerze v Novem mestu. Ta ima po Prunkovem najmanj kakovostnih profesorjev med predlagatelji.

Prunk je še dodal, da "so nekateri mediji napačno navedli, da sem odstopil po seji komisije, ker so sprejemali stvari, ki mi niso bile všeč. To ni res, jaz sem odstopil pred sejo komisije in nisem nič vplival na to, kaj je komisija pred dvema dnevoma sprejela".

Kucler Dolinarjeva pozdravlja ustanavljanje novih visokošolskih zavodov "Večkrat sem poudarila, da je nastajanje novih visokošolskih zavodov zagotovo v prid študentom, saj prinaša v slovenski visokošolski prostor večjo možnost izbire," je na današnji novinarski konferenci, ki se je navezovala na odstop in izjavo Janka Prunka, dejala Kucler Dolinarjeva.

"Glede kakovosti diplomantov bo najbolje presojal trg dela" "Vedno sem zagovarjala odprtost visokošolskega prostora, hkrati pa sem vesela, da si tudi vodstva univerz želijo konkurence in jo na tem področju pozdravljajo. Glede kakovosti diplomantov bo o njej najbolje presojal trg dela," je pojasnila ministrica.

O oceni kakovosti visokega šolstva je po besedah Kucler Dolinarjeve težko govoriti pavšalno. "Take odločitve je treba sprejeti z zdravim razumom in ne ad hoc, posebej pa ne, če so podane s strani nekoga, ki je v nekem procesu že zelo dolgo, naenkrat pa je njegova odločitev drugačna. Sama k temu pristopam dokaj previdno, je odgovorila na vprašanje," če na ministrstvu prevzemajo odgovornost za kakovost visokega šolstva.

Ministrica: Prunk se mora najprej obrniti na predsednika sveta za visoko šolstvo Kucler Dolinarjeva je bila na sredinem posvetu v Posavju seznanjena, da jo želi Prunk obvestiti o razmerah v visokem šolstvu. Dejala pa je, da se mora Prunk najprej obrniti na predsednika sveta za visoko šolstvo, ki po njenih besedah deluje kot samostojen organ, ki vse svoje odločitve sprejema "neodvisno, strokovno in nepristransko".

Pete slovenske univerze še ne bo

Senat za akreditacije pri svetu za visoko šolstvo ni izglasoval ustanovitve nove univerze na Brdu pri Kranju, je sporočil predsednik senata Jurij Tasič. Pri glasovanju so bili trije člani za ustanovitev, trije so se vzdržali. Rektorica ljubljanske univerze Andreja Kocijančič pa je izrazila skrb glede zmanjšanja kakovosti visokega šolstva.

Tasič je v izjavi za medije pojasnil, da so se v razpravi na senatu strinjali, da mora nov program prinašati nove vsebine v slovenski visokošolski prostor ter graditi na enakih pogojih kot ostale univerze. "Na osnovi tega smo tudi glasovali," je še dejal in dodal, da bodo predlog predvidoma ponovno obravnavali na naslednji seji senata.

Ne spreglejte