Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
22.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janko Medja NLB

Petek, 20. 9. 2013, 22.02

7 let, 12 mesecev

Janko Medja za zdaj ostaja na čelu NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na čelu NLB za zdaj ne bo sprememb, so se odločili nadzorniki banke. Janko Medja ostaja predsednik uprave, izločil pa se je le iz poslovnih odločitev glede Mercatorja in Agrokorja.

Iz Nove ljubljanske banke so sporočili, da uprava "v nespremenjeni sestavi in z nespremenjenimi pooblastili nadaljuje svoje delo". Nadzorni svet banke pa bo v najkrajšem mogočem času ocenil primernost predsednika nadzornega sveta Franceta Arharja in predsednika uprave Janka Medje, ki so ju v petek obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Medja se je odločil, da se takoj izloči iz vseh poslovnih odločitev glede Agrokorja in Mercatorja.

Nadzorniki največje slovenske banke so sejo dopoldne začeli v prisotnosti uprave, zaradi njihovega pomanjkanja zaupanja v upravo banke pa so sejo na predlog podpredsednika nadzornega sveta Gorazda Podbevška nadaljevali sami.

Spletne Finance poročajo o zaostreni razpravi. Podbevšek naj bi sprožil razpravo o odpoklicu Medje, prvi nadzornik NLB France Arhar pa se, čeprav je v petkovi preiskavi nastopil kot priča, ni izločil iz odločanja.

Seja zaradi včerajšnjih preiskav NPU Nadzorniki so zasedali zaradi včerajšnje obsežne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je preiskoval sum zlorabe notranjih informacij, in sicer pri poslovanju Unicredita z delnicami Mercatorja. Med glavnimi osumljenci je predsednik uprave NLB Medja, prvi nadzornik Arhar pa se je očitno v petkovi preiskavi znašel kot priča. Arhar je bil v tistem obdobju predsednik uprave Unicredita, Medja pa član uprave.

Na odstrelu že poleti Kot je znano, je bil Medja sicer blizu zamenjave že poleti, ko je moral pred nadzorniki pojasnjevati skoraj 700 tisoč evrov vredno pogodbo s kadrovsko agencijo Korn Ferry. Takrat je nadzornike prepričal. Veliko zgražanja slovenske javnosti pa je Medja požel v začetku letošnjega leta, ko si je le nekaj mesecev po 380-milijonski dokapitalizaciji zaželel prestižni audi A6 za okoli 70 tisočakov. Pozneje se mu je odrekel.

Gre za zaupanje Kot pravi naš vir, ni izključeno, da bi Medja, tudi če bi se pozneje v preiskavi pokazalo, da ni imel nič z Mercatorjem, odstopil sam. Kot pravi, je v teh časih, še posebej v bančništvu, pomembno, da podjetje v težavah vodi človek z največjim ugledom. "Gre za zaupanje, ki ga šef NLB izgublja. Še posebej pri davkoplačevalcih, ki bodo vnovič dokapitalizirali največjo slovensko banko. Pritisk bo velik," pravi naš vir.

Ne spreglejte