Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
21.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 21.01

8 let

Izvršilni odbor SDS sprejel strankin program

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik SDS in premier Janez Janša je po koncu seje izvršilnega odbora stranke v izjavi medijem dejal, da je IO sprejel strankin program Slovenija na pravi poti - program SDS za obdobje 2008-2012.

"Če smo zadnje leto in pol intenzivno delali za Evropo, bomo naslednja štiri leta intenzivno delali za Slovenijo," je poudaril Janša. Slovenija je z vodenjem EU pridobila novo samozavest Janša je pojasnil, da je predlog programa, sprejetega na današnji seji, pripravil strokovni svet stranke in da bo predstavljen v torek. "Izhajamo iz doseženega, iz tega, kar je Slovenija dosegla v obdobju od osamosvojitve naprej in v zadnjih štirih letih," je poudaril in dodal, da izhajajo iz novih dejstev, med njimi tudi iz nove samozavesti, ki jo je Slovenija pridobila z vodenjem EU. Program v ospredje postavlja gospodarsko rast Po besedah predsednika SDS program postavlja v ospredje gospodarsko rast kot realno osnovo blaginje. Rezultate te gospodarske rasti pa je treba pravično razdeliti, je dodal. Ob tem je zatrdil, da se zavzemajo za spoštovanje tradicije socialnega dialoga in takšnega ravnotežje med delom in kapitalom, kjer bosta v ospredju človek in varovanje okolja.

Program stranke ne izhaja iz želja, ampak iz doseženega v zadnjih štirih in zadnjih 17 letih, je pojasnil Janša. "Ta program je realen," je poudaril in zatrdil, da so z ukrepi, sprejetimi v zadnjih treh letih in pol, dokazali, "da ne govorimo v prazno". Dodal je, da so z vodenjem EU dokazali, da znajo voditi širšo skupnost. "Če smo zadnje leto in pol intenzivno delali za Evropo, bomo naslednja štiri leta intenzivno delali za Slovenijo," je še poudaril Janša.

"Za razliko od drugih strank nismo začeli s kandidati, ampak s programom" Povedal je, da se stranka ni formalno ukvarjala z oblikovanjem kandidatnih list. Obenem je pojasnil, da so sicer že lani odprli postopke evidentiranja, a v času predsedovanja EU stranka ni vodila tovrstnih procedur, zato jo to še čaka. "Za razliko od drugih strank nismo začeli s kandidati, ampak s programom," je poudaril in dodal, da bodo na podlagi tega oblikovane kandidature, ki jih bo svet stranke podprl nekje sredi avgusta.

Glede inflacije je povedal, da program pri makroekonomski politiki izhaja iz osnovnih predpostavk, s tem, da v nekaterih točkah vsebuje nastavke za krizno upravljanju v primeru, če se bodo sedanji trendi višanja cen energentov in hrane nadaljevali in če bo to še naprej poganjalo inflacijsko spiralo. "Zavedamo se, da ti ključni generatorji inflacije niso pogojeni z dogajanji v Sloveniji, ampak z dogajanjem na globalnih trgih, kjer ima Slovenija omejen vpliv," je poudaril.

Varčevanje in zmanjševanje javnih izdatkov ne bo šlo na škodo socialne države Po njegovih besedah mora Slovenija čim bolj izkoristiti instrumente, ki jih ima, t.j. fiskalno politiko. Pojasnil je, da je v programu konkretna zaveza, da Slovenija v času pozitivne gospodarske rasti ne bo imela proračunskega primanjkljaja. Pri tem je poudaril, da varčevanje in zmanjševanje javnih izdatkov ne bo šlo na škodo socialne države, ampak na račun boljše organiziranosti in izkoriščanja potencialov. "V ospredju ni še več delati, ampak bolje izkoriščati znanje in naravne resurse," je zatrdil.

Janša: Oznaka 'vojna proti tajkunom' je pretirana Janši se zdi oznaka vojna proti tajkunom pretirana. "Ne gre za vojno, gre za spoštovanje načel pravne države in spoštovanje načela enakosti pred zakonom. Temu, kar nekateri pravijo vojna proti tajkunom, bi sam rekel normalno funkcioniranje pravne države, ki smo ga prej malo pogrešali," je dejal.

"Šentviški predor je bil odločno predrag" Glede danes odprtega šentviškega predora je predsednik SDS poudaril, da je bil ta infrastrukturni objekt, na katerega smo dolgo čakali, odločno predrag. Predor je, tako Janša, stal več kot celotno predsedovanje EU. "Takšna zgodba se ne bi smela nikoli več ponoviti," je opozoril in dodal, da ta predor ni bil edini projekt, ki se je podražil z aneksi.

Ob tem je dodal, da ga veseli, da je novi minister za promet Radovan Žerjav "presekal s to prakso in da je nova uprava Darsa začela razčiščevati te stvari in da so nastali realni obeti, da bodo tovrstne investicije bistveno cenejše in hitrejše".

Ne spreglejte