Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2020,
13.58

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

18

Natisni članek

policist migranti Dobova begunci

Sreda, 4. 3. 2020, 13.58

4 leta, 1 mesec

Izpod nevarnega oklepa gline reševali 30 tujcev #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

18

Mejni policisti v Dobovi so v tovornem vlaku odkrili 30 tujcev iz Iraka, Sirije, Irana in Afganistana, ki so se zakopani v glini poskušali izogniti mejni kontroli, da bi lahko nezakonito vstopili v Slovenijo. V neživljenjskih razmerah je med drugim bivalo 12 otrok in visoko noseča ženska.

Policisti z mejnega prehoda Dobova so med kontrolo tovornega vlaka z dvajsetimi zaprtimi vagoni, natovorjenimi z glino, ki je v Slovenijo pripeljal iz Srbije, v enem od vagonov našli skritih več tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Zaradi suma, da so ljudje tudi v drugih vagonih, so se odločili za temeljit pregled, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto. Mejnim policistom so pri zahtevnem delu pomagali brežiški policisti.

Fotogalerija
1 / 6

Prošnji policistov za pomoč pri odpiranju vagonov in razsvetljevanju območja pa so se odzvali tudi gasilci PGD Mihalovec. Za nepogrešljive pri iskanju ljudi so se tudi tokrat izkazali vodniki z reševalnimi psi Zveze vodnikov reševalnih psov in Kinološke zveze Slovenije, poudarjajo na PU Novo mesto.

V neživljenjskih razmerah se je skrivalo 30 tujcev

Policisti so v vagonih odkrili 30 tujcev, ki so se, zakopani v glini, poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo.  Razmere v zaprtih vagonih so bile življenjsko ogrožajoče zlasti zaradi pomanjkanja kisika, razmočena glina na površju pa se je strdila in ustvarila nevaren oklep. Policiste, vodnike in gasilce je presunilo, da je bilo med tujci kar 12 otrok, starih od pet do 14 let, in visoko noseča ženska. Policisti so poskrbeli za tri ljudi, ki so potrebovali zdravniško pomoč. Zagotovili so jim jo v brežiški bolnišnici.

"Tisti, ki smo jih reševali zadnje, so bili v obupnem stanju"

Pri intervenciji je bil prisoten tudi poveljnik prostovoljnega društva gasilcev Mihalovec Peter Herakovič, ki je za STA povedal, da so bile znotraj vagonov nekakšne lesene hiške, ki so ljudem omogočale, da so prišli do kisika. Na hiškah je bila glina, vhode do njih pa so zaprli z večjim grudom. "To so bili nekakšni rovi," je dejal Herakovič. Ljudje, ki so jih našli v vagonih, so bili prestrašeni. Po njegovem mnenju bi v takšnem stanju lahko zdržali največ nekaj ur: "Sploh tisti, ki smo jih reševali zadnje, so bili v obupnem stanju."

Ne spreglejte