Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2011,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Sreda, 3. 8. 2011, 8.43

8 let

Izkušnje domačih proizvajalcev marihuane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Čeprav poletja še ni konec, bo jesen kmalu potrkala na vrata in kmetje se bodo odpravil na polja po darove matere zemlje, tudi marihuano.

V zadnjem času policisti z različnih koncev Slovenije poročajo o odkritih laboratorijih za gojenje konoplje pa tudi o zasegih na prostem. Slovenija v svetovnem in tudi evropskem merilu sicer še spada med države z relativno liberalnim odnosom do marihuane, kjer se rekreativna raba tega mamila praviloma tolerira, vendar je gojenje, tudi za lastne potrebe, prepovedano in se kaznuje z zaporno kaznijo od enega do deset let. Za mnoge, med njimi sta tudi naša sogovornika, je ljubezen do "zelišč" prevelika in vseeno poskušajo vrtnariti doma, vsak s svojim pristopom. Pod svobodnim soncem Novinar Radia Študent Luka T. letos sicer ne bo žel, saj so ga pred kratkim obiskali kriminalisti in mu zasegli 23 nedoraslih rastlin konoplje. Največja je menda obetala približno 200 gramov prvovrstne, povsem naravne "domačice", začinjene zgolj z iztrebki štajerskih prosto sprehajajočih se kokoši. Kot veleva pratika, je Luka T. semena aprila najprej vzklil na mokri vati. Čez dva, tri dni je sledila selitev v jogurtove lončke, sončenje in čakanje, da sadike zrastejo do primerne velikosti za presajanje. Konec maja (ali v začetku junija?) jih je posadil na deželi, ob vrtu za domačo hišo. Setveni koledar priporoča zemljo prej dodobra prekopati, nekoliko pognojiti in čim bolj zrahljati, da konoplja lahko požene globoke in močne korenine.

Pri konoplji se moški oziroma ženski cvetovi razvijejo na ločenih rastlinah, najdemo pa tudi hermafrodite. Moške rastline, ki služijo zgolj osemenjevanju ženskih, je treba pravočasno ločiti od ženskih. Če vam uspe, bodo ženske rastline obrodile mastne vršičke, v nasprotnem primeru boste jeseni kadili osemenjene pasje bombice. Ne nazadnje velja nasad tudi zaščititi pred insekti in drugimi škodljivci. Kako? Pobrskajte po spletnih forumih.

Samorastniki Luka T. priznava, da je rast in razvoj svojih rož bolj ali manj prepuščal naključju. Ob suši jih še zalival ni. Morda ga tudi zato zdaj čaka postopek na sodišču, ki se bo "v imenu ljudstva" najbrž končal s pogojno obsodbo. Med hišno preiskavo so Luki T. zasegli za prgišče "rjavo-zelenih delcev", pripomočkov, ki bi kazali na preprodajo, pa ne, tovrstna ekonomija ga namreč ne zanima.

"Takoj pa so me oglobili za neprijavljeno hladno orožje, pendrek. Petsto evrov," je pojasnil in hkrati pohvalil policiste, da so se med hišno preiskavo vedli korektno in dostojno, čeprav nekoliko pretkano. A o tem kdaj drugič.

Gojenje "skunka" v omari V urbani betonski džungli brez zelenih livad, gozdov in močvirij, kjer bi opojna zel poganjala pod svobodnim soncem, "outdoor" prakticirajo zgolj najdrznejši, na primer na balkonu. Elegantneje, kar pa ni poceni, si je omisliti "indoor" projekt, pod lučko, s primerno ventilacijo in res dobrim filtrom vonjav, da vas kakšen sosed ne prijavi policiji kot okorelega kriminalca.

Naš drugi sogovornik, ki želi ostati anonimen, se je pred leti zaljubil v "skunk". Z gojenjem kulturnih rastlin v omari oziroma "growboxu" se ukvarja zadnja tri leta. Kot na tiskovnih konferencah ob večjih zasegih rada poudari tudi policija, je v rastlini, ki zraste pod optimalnimi pogoji v improviziranih laboratorijih, vsebnost THC tudi do 40 in več odstotkov višja.

Eni kot kavboji, drugi kot Nasa Za omembe vreden rezultat je na začetku po njegovem mnenju potreben vložek najmanj 500 evrov. "Vse je seveda odvisno od tega, koliko imaš rad svoje rože. Eni so malomarni, delajo po kavbojsko, spet drugi so kot Nasa," razloži. Rastlinjak si je pravzaprav omislil zaradi prvih, ker je sit preprodajalcev, ki večinoma bolj kot za kakovost skrbijo za svoj žep. Začetni vložek, trdi, se dolgoročno obrestuje.

Okoli 100 evrov boste odšteli zgolj za dobra semena, med obvezno opremo pa sodijo še merilna tehnika za uravnavanje vlage in toplote, posode, gnojila, zemlja, ventilatorji, žarnice, odbojniki svetlobe, filtri in še bi lahko naštevali. Ob tem dodajmo, da imajo vsi omenjeni pripomočki skupni imenovalec: kupiti jih je mogoče v prosti prodaji. Po semena so morali vrtnarji v času pred internetom v tujino, največ so potovali na Nizozemsko, danes jih dobite v izbranih prodajalnah tudi pri nas. Prekršek oziroma kaznivo dejanje boste storili šele, ko boste seme konoplje porinili v zemljo.

Od setve do žetve v 60 dneh Naš anonimnež goji zase, z ljubeznijo, za "couchlocked" učinek. Sorta? "Lowrider sea of green z autoflower genom," pravi. Kot zelo preprosto razloži, gre za veliko rastlin grmičastega videza na kupu, ponavadi v skupnem loncu, za razliko od bolj klasičnih sort, ki rastejo vsaka v svojem loncu in lahko v višino dosežejo tudi do tri metre.

Rastlina z "autoflower" genom avtomatsko preide iz faze rasti v fazo cvetenja, brez kakršnihkoli sprememb pogojev, medtem ko je pri klasičnih sortah za optimalne rezultate treba paziti na cikel dan in noč oziroma koliko časa dnevno so rastline izpostavljene svetlobi, je pojasnil.

"Največja prednost teh majhnih rož pa je, da si od semena do žetve lahko že v 60 dneh, kar skrajša normalno pridelavo za približno eno tretjino," pravi. Po 60 dneh pridelek začne sušiti, nato pa ga vsak dan sproti testira, kadi: "Nazadnje se mi prve tri, štiri dni ni zgodilo nič, peti dan sem pa obležal."

Ne spreglejte