Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2019,
8.42

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

5

Natisni članek

Lekarna Ljubljana informacijski pooblaščenec

Četrtek, 8. 8. 2019, 8.42

4 leta, 9 mesecev

Lekarna Ljubljana postopoma odpira vrata poslovalnic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

5

V Lekarni Ljubljana po ponovni vzpostavitvi centralnega informacijskega sistema vanj postopoma vključujejo posamezne poslovalnice. Poleg enote pri polikliniki zdravila na eRecept, zdravila brez recepta in ostale izdelke izdajajo še enote Metelkova, Bežigrajski dvor, Moste, Šiška, Trnovo, Vič in Centralna lekarna ter enota v Idriji.

Po ponedeljkovem napadu izsiljevalskega računalniškega virusa, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema, danes nadaljujejo z vključevanjem ostalih enot v centralni informacijski sistem, so sporočili iz zavoda.

Vse enote Lekarne Ljubljana so po napadu v torek zaprle svoja vrata, v sredo pa so zdravila izdajale le na papirnati recept, in še to le za zdravila, ki jih ni bilo treba doplačati. Enako je veljalo tudi za ljubljansko dežurno lekarno pri polikliniki. Bolniki so morali za izdajo zdravila s seboj imeti tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

Lekarna Ljubljana s skupno 52 enotami sicer deluje tudi izven prestolnice. Med drugim poslujejo v Cerknici, Cerknem, Idriji, Grosupljem, Ivančni Gorici, Velikih Laščah in Zagradcu. Medtem v zasebnih lekarnah izdaja zdravil vseskozi poteka nemoteno. V Ljubljani je to v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo.

Ostale enote Lekarne Ljubljana se bodo v centralni informacijski sistem začele vključevati postopoma tekom današnjega dne, napovedujejo v Lekarni Ljubljana. O tem bodo sproti obveščali medije in javnost preko spletne strani Lekarne Ljubljana, informacije pa bodo dostopne tudi preko klicnih centrov Lekarne Ljubljana, na telefonski številki 01/ 2306 100 in 080 71 17.

Ali so bili pri napadu virusa morda ogroženi tudi osebni podatki pacientov nam iz Lekarne Ljubljana niso odgovorili. Prav tako niso odgovorili koliko znaša ocenjena poslovna škoda zaradi motenega delovanja lekarn.

Lekarna Ljubljana
Novice Lekarno Ljubljana napadli z izsiljevalskim virusom

Napad izsiljevalskega virusa preiskuje policija, informacijski pooblaščenec pa je zoper zavod uvedel inšpekcijski postopek.

Kot so na ministrstvu za zdravje in v Lekarniški zbornici Slovenije v sredo pojasnili za STA, je bil po njihovih informacijah napaden lokalni informacijski sistem Lekarne Ljubljana, ki ni povezan z nacionalnim sistemom eZdravja. Slednji je sicer skupen vsem lekarnam in v njegovem sklopu deluje tudi eRecept.

Lekarna Ljubljana
Novice Enote Lekarne Ljubljana zaradi računalniških težav zaprte #video

Inšpekcijski postopek pričel informacijski pooblaščenec

Informacijski pooblaščenec je zoper zavod po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski postopek. Preverjal bo ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov.

Ravnanje z osebnimi podatki v lekarnah sicer pooblaščenec nadzira v okviru postopkov inšpekcijskega nadzora, pri čemer pa pri izvajanju teh nadzorov ni odkril takšnih kršitev ali nepravilnosti, ki bi terjale sistemsko ukrepanje, so v njegov uradu pojasnili za STA. Prijave proti lekarnam so redke, tudi za to posebnih priporočil ali zahtev lekarnam in zbornici pooblaščenec ni pošiljal.

Inšpekcijski postopek je še v teku, zato morebitne odgovornosti Lekarne Ljubljana pa pri pooblaščencu zaenkrat ne komentirajo. So pa poudarili, da je iz preventivnega vidika ključno zagotavljanje ustrezne postavitve, posodabljanja in testiranja zavarovanja informacijskih sistemov, z vseh vidikov fizičnega in elektronskega dostopa do sistema kot tudi predvsem oddaljenega dostopa do sistema. Nujno pa je tudi preventivno ozaveščanje in izobraževanje uporabnikov, saj so pri napadih lahko najšibkejši člen prav posamezni uporabniki.

Praktične napotke upravljavcem in obdelovalcem osebnih podatkov informacijski pooblaščenec objavlja na svoji spletni strani, kjer odgovarja tudi na najpogostejša vprašanja. Objavil je tudi vprašalnik o informacijski varnosti, ki je lahko v pomoč pri oblikovanju ustreznih postopkov in ukrepov za zagotavljanje varnosti osebnih podatkov in s pomočjo katerega lahko preverijo, ali so obravnavali vsa pomembna področja zagotavljanja informacijske varnosti.

Ne spreglejte