Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2015,
17.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Samo Login Iza Login Sandi Češko Marko Pistotnik Joc Pečečnik

Torek, 17. 11. 2015, 17.09

6 let, 6 mesecev

Iza in Samo Login z govorečim mačkom in prijatelji vse bližje milijardi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Lastnika IT-podjetja Outfit 7 Iza in Samo Login ostajata na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev revije Manager. Premoženje sta okrepila za 39 odstotkov, na 855 milijonov evrov.

Najbogatejši Slovenci še nikoli niso bili tako bogati, kaže nova lestvica najbogatejših revije Manager. Stoterica najbogatejših Slovencev ima skupno 4,6 milijarde evrov premoženja oz. 3,3 odstotka več kot lani.

Prag za uvrstitev med stoterico najbogatejših je bil letos pri 15,1 milijona evrov, kar je 1,9 milijona evrov višje kot lani. Lestvico so pri reviji Manager prvič podaljšali do 150, zadnji ima 11,4 milijona evrov premoženja.

Nadvlada avtorjev govorečega mačka Danes objavljamo podatke o prvi deseterici najbogatejših.

Če sta Iza in Samo Login lani poskrbela za pomemben premik na lestvici – po treh letih sta s prestola vrgla lastnika Studia Moderna Sandija Češka –, letos glede uvrstitev pri vrhu ni bilo večjih sprememb.

Se je pa več kot podvojila premoženjska razlika med Loginovima in Češkom, ki zdaj znaša že več kot pol milijarde. Ob tem poudarimo, da Loginova vztrajata, da sta premoženje prenesla na liechtensteinski sklad, ki ni v njunem upravljanju. Ker iz uradnih podatkov to ni razvidno, analitiki Managerja lastništvo podjetja še vedno štejejo za njuno last.

Med 150 najbogatejšimi Slovenci je poleg Loginovih in Pistotnika še pet večjih solastnikov Outfita7. Eden je na 131. mestu, čeprav ima manj kot odstotek lastništva.

1. Iza in Samo Login: 855 milijonov evrov

Zakonca Login sta leta 2009 v Sloveniji z zaslužkom od prodaje spletnega iskalnika Najdi.si ustanovila podjetje Ekipa7, ki sta ga po velikem uspehu z aplikacijo Govoreči maček Tom (Talking Tom) leta 2011 preselila iz Ljubljane na Ciper in preimenovala v Outfit7.

Lastniško strukturo podjetja so v zadnjih letih dodatno zapletli. Družba v Londonu je tako danes davčni rezident Cipra, lastniška družba Loginovih je v Liechtensteinu, Loginova pa sta prebivalca Cipra, sta pred dnevi v reviji Manager poročali Vita Cajnko Javornik in Nataša Koražija.

Iza Login je pred lansko objavo lestvice za Manager dejala, da sta z možem ves svoj (takrat 55,2-odstotni) delež v krovni družbi Outfit7 Investments iz Londona podarila dobrodelni fundaciji Izzis Foundation v Liechtensteinu, iz katere naj ne bi imela upravičenj. A podatki v britanskem registru kažejo, da londonski Outfit7 še vedno obvladuje njuna ciprska družba Izzis s 60,45 odstotka lastništva. Po poročanju Managerja je njihova analiza pokazala, da sta Loginova lastništvo preselila v Liechtenstein, ni pa razvidno, kdo upravlja novega lastnika. "Ker zakonca Login statusa ne želita natančneje pojasniti, Izzas Establishment, ki je zdaj okoli 60-odstotni lastnik Outfit7 Investmentsa, kljub njunim ugovorom za zdaj še vedno štejemo za njuno last," so pred kratkim poročali.

2. Sandi Češko: 271 milijonov evrov

Tudi drugi najbogatejši Slovenec je lastništvo podjetja Studio Moderna, vodilnega podjetja za TV-prodajo v srednji in vzhodni Evropi, prenesel v tujino. Konec leta 2012 je v Nikoziji na Cipru ustanovil družbo Kanatol Holdings. Kot je pojasnil v lanskem intervjuju za Planet Siol.net, je to storil zaradi olajšav.

Češko finančnih rezultatov imperija ne razkriva, a rast naj bi se v zadnjih letih – med drugim na račun ruske krize – upočasnila. Tako je po letu 2013 tudi njegovo premoženje bliskovito usihalo. Če so mu analitiki revije Manager pred dvema letoma izračunali 460 milijonov evrov premoženja, je danes to vredno le še 271 milijonov evrov.

Dodajmo, da je Češko leta 2010, ko je v lastništvo podjetja vstopil ameriški finančni sklad Templeton, napovedoval kotacijo na eni od tujih borz, a se to vse do danes ni zgodilo.

3. Marko Pistotnik: 260 milijonov evrov

Gre za programerja v podjetju Outfit 7, ki se v javnosti ne pojavlja.

Po podatkih revije Manager lastniški delež v krovni družbi Outfit7 Investments s sedežem v Londonu obvladuje prek ciprske družbe Tarmea7. V britanskem registru je navedeno, da ima ta trenutno v lasti 18,45 odstotka podjetja Outfit7.

Pistotnik je 23-milijonsko premoženje iz leta 2011 do danes povečal na 260 milijonov evrov.

4. Joc Pečečnik: 240 milijonov evrov

Lastnik Interblocka Joc Pečečnik je letos, pri 46 letih, napovedal upokojitev. V začetku leta je mesto izvršnega direktorja Interblocka predal Američanu Johnu Connelyju, v intervjuju za Planet Siol.net pa med drugim napovedal, da želi podjetje v prihodnjih letih peljati na borzo.

V Sloveniji je medtem na seznam propadlih projektov (omenimo primer prenove Plečnikovega stadiona in tudi nekoliko bolj oddaljen poskus reševanja Mure) dodal projekt oživljanja blagovnih znamk Dela Revij. Lotil se ga je skupaj z Bojanom Požarjem. Ustanovila sta podjetje Princip Media, s KBM Leasing že podpisala pogodbo o upravljanju 44 blagovnih znamk, a sta se nato sprla. Blagovne znamke tako ostajajo v lasti KBM Leasinga.

5. Tatjana in Albin Doberšek: 214 milijonov evrov

Albin in Tatjana Doberšek sta bila leta 2013 z 274 milijoni evrov druga na Managerjevi lestvici, lani sta kljub povečanju premoženja na 325,8 milijona evrov padla na tretje mesto, letos pa sta na petem mestu.

Zakonca imata vse od leta 1983 v Mönchengladbachu v Nemčiji podjetje Engineering Dobersek. Gre za eno vodilnih nemških inženirskih podjetij. Delovalo je tudi v Sloveniji, med drugim pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

6. Družina Lah: 111 milijonov evrov

Premoženje Igorja Laha je po rahli rasti v lanskem letu letos zraslo občutneje – za pet odstotkov. Vseeno je daleč od predkriznih ravni, ko je imel pidovski baron 240 milijonov evrov premoženja.

Igor Lah je premoženja ustvaril v 90. letih. Leta 1994 je bil med ustanovitelji Divide, ene prvih družb za upravljanje privatizacijskih skladov, ki so zbirali lastninske certifikate državljanov in z njimi kupovali delnice podjetij. V Dividi je bilo sprva 54 delničarjev, vendar je Lah kmalu odkupil delnice večine od njih in postal večinski lastnik.

Danes je Lah lastnik ciprske družbe Ampelus Holding (ta ima med drugim v lasti Steklarno Hrastnik in okrog tri četrtine nepremičninskega sklada Ceeref, ki ima naložbe v Sloveniji in na hrvaški obali) ter luksemburške družbe Aluber. Na drugi strani je po nedavnem poročanju Dnevnika podjetje Kalantia Limited s sedežem na Cipru (to je med drugim lastnik ljubljanskih KS Naložb) prepisal na družinske člane.

Dodajmo, da je bil Lah pred leti zaradi zlorabe položaja in pravic pri prodaji delnic Mercatorja, ki se je zgodila leta 1996, obsojen na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in plačilo 20 tisoč evrov kazni. Zdaj naj bi bil v preiskavi tudi zaradi domnevnega oškodovanja pohištvenega podjetja Liko Vrhnika.

7. Zoltan Varga: 111 milijonov evrov

Zoltan Varga je vodja divizije za azijske naložbe pri upravljavcu hedge skladov Och-Ziff Capital Management. Kot kaže pogodba o delovnem razmerju, ki je objavljena na spletu, je njegova osnovna letna plača 200 tisoč dolarjev. Poleg tega mu v podjetju izplačujejo nagrade, največ v obliki delnic podjetja. Lani je tako revija Manager pisala, da ima Varga v lasti 13 milijonov delnic Och-Ziff Capital Management, ki so bile tedaj skupaj vredne 110 milijonov evrov. Varga se je sicer rodil v Zagrebu, otroštvo pa je preživel v Zrečah. Po podatkih na spletni strani podjetja ima diplomo iz ekonomije zasebne univerze DePauw v Indiani v ZDA. Preden se je leta 1998 pridružil Och-Ziff Capital Management, je delal pri Goldman Sachsu na oddelku za združitve in prevzeme.

8. Gabrijel in Petra Rejc: 92,7 milijona evrov

Gabrijel in Petra Rejc, njegova hči, sta solastnika skupine podjetij Efaflex, ki proizvajajo dvižna rolo vrata. Sedež podjetij je v Bruckbergu na Bavarskem, Rejčeva pa sta lastnika polovice koncerna. Druga polovica je v lasti družine Seysen.

Podjetje je bilo ustanovljeno pred 35 leti in danes zaposluje več kot 800 ljudi. Hčerinske družbe ima v Sloveniji, na Češkem, Poljskem, Nizozemskem in v Avstriji. Petra Rejc je lastnica 20 odstotkov slovenske družbe Efaflex Inženiring, 80 odstotkov pa ima matična nemška družba.

9. Rok in Nina Zorko: 81,7 milijona evrov

Gre za še en par, ki izhaja iz podjetja Outfit7. Po podatkih revije Manager lastniški delež obvladuje prek ciprske družbe Ninaz. V britanskem registru je navedeno, da ima ta trenutno v lasti 5,8 odstotka podjetja Outfit7.

10. Vladimir Puklavec: 76,7 milijona evrov

Prlek Vladimir Puklavec je od lanskega leta pridobil šest mest in se z družbo TGE Holding ter 76,7 milijona evrov prebil v prvo deseterico.

Svoje premoženje je ustvaril v plinarstvu, zdaj pa Puklavec, ki živi v Nemčiji, vrača staro slavo največji vinski kleti v Sloveniji P&F Jeruzalem Ormož. Ta letno proda več kot pet milijonov steklenic, večino v tujini, nam je Puklavec prek kratkim povedal v intervjuju.

Ne spreglejte