Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
18. 11. 2014,
8.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

davki

Torek, 18. 11. 2014, 8.10

6 let, 6 mesecev

Ivan Simič delal za največjega davčnega dolžnika

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Potem ko se je Zlatan Kudić znašel v nemilosti davčnih inšpektorjev, se je po pomoč obrnil na pisarno Ivana Simiča, nekdanjega prvega moža Dursa.

Zlatan Kudić, čigar nekdanje podjetje Maxicom slovenskim dacarjem dolguje rekordnih 24 milijonov evrov, je najemal tudi storitve pisarne Ivana Simiča, davčnega strokovnjaka in nekdanjega direktorja Dursa, v Dnevniku piše Tomaž Modic.

Da so delali za Kudićeva podjetja, je potrdil tudi Simič, vendar hkrati zanikal, da bi zanje opravljali storitve davčnega svetovanja. "Zastopali smo jih v davčnih postopkih, tako kot številna druga podjetja," je izjavil direktor in lastnik družbe Simič & Partnerji.

Kudić podjetje Maxicom preselil na Ciper Poudaril je, da imajo več kot dva tisoč različnih strank, v preteklosti pa so sodelovali z dvema ali tremi Kudićevimi podjetji. Kudić je imel več podjetij, med drugim tudi G.P. Hoteli in Maxicom Leasing, sodelovanje med njimi in Simičevo pisarno pa je bilo po pojasnilih drugega omejeno na obdobje od leta 2011 do 2012. Pozneje s Kudićem niso več sodelovali.

Toda dokumenti, s katerimi razpolaga Dnevnik, razkrivajo nekoliko drugačno sliko. Tako sta se že konec marca 2010 v pisarni ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška sestala Kudić in Jan Sibinčič, ki je bil tedaj zaposlen pri Simiču. Razlog? Kudić je lastništvo Maxicoma prepisal na podjetje Encilova Holdings Limited s sedežem na Cipru. Sibinčič je pri notarju zastopal ciprsko podjetje kot njegov pooblaščenec.

Za Kudićem ostala vrsta nedelujočih podjetij z večmilijonskimi dolgovi "Enkrat sem moral iti na zahtevo delodajalca k notarju podpisat neko zadevo," se je dogodka bežno spomnil Sibinčič, ki ima danes svojo odvetniško pisarno. Potem ko je lastništvo Maxicoma prešlo na Ciper, so podjetje zaman iskali na davkariji, kjer so pred tem začeli obsežni inšpekcijski postopek. Na podlagi ugotovitev so Kudićevemu podjetju odmerili plačilo 24 milijonov evrov dodatnega davka.

Večina teh obveznosti izhaja, spomnimo, iz Kudićevega obnavljanja Hotela Grad Podvin. Tega je kupil leta 2009 in se z Zavarovalnico Triglav dogovoril za ceno 4,56 milijona evrov. Kudić, ki je v medijih razpredal o 400 milijonov evrov vredni obnovi dvorca in posestva, kupnine nikoli ni poravnal. Idej nikoli ni uresničil, za njimi pa je ostala le vrsta nedelujočih podjetij z večmilijonskimi dolgovi, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte