Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
20.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 20.31

7 let, 12 mesecev

Ivan Oman: Dokler ima desnica takšnega vodjo, je levici zmaga zagotovljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizka volilna udeležba v Sloveniji kaže, da ljudje čakajo alternativo, poudarja starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman.

Evropski poslanec Lojze Peterle je na evropskem večeru gostil starosto slovenske osamosvojitve in prvega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana. Spregovorila sta o več poglavjih slovenske zgodovine in tudi o aktualni politiki. Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne je Oman poudaril, da je bilo takrat resda konec vojne, ni bilo pa tudi konec nasilja.

Komunistična partija slovenski narod "ogoljufala za svobodo" Za nekatere je tisti konec vojne po njegovih besedah pomenil zmagoslavje, nekateri so verjeli, da so zdaj zaživeli v svobodi. Za druge pa se je ena okupacija zamenjala z drugo. Ta ni bila nič manj huda kot tista prva, v nekaterih primerih pa še hujša, je povedal Oman. Kot je poudaril, je komunistična partija slovenski narod "ogoljufala za svobodo". Še najbolj ogoljufani so bili po njegovih besedah partizanski borci, ki so verjeli, da se bojujejo za svobodo.

Spregovoril je tudi o aktualnih političnih razmerjih. Posebej je opozoril na to, da v Sloveniji kar polovica volilnih upravičencev ne hodi na volitve. Sam meni, da ti ljudje še vedno čakajo na ustrezno alternativo. V predsedniku SDS Janezu Janši je Oman ne vidi. "Dokler bomo imeli voditelja tako imenovane desnice, kot je zdaj, je levici zmaga zagotovljena," je dejal.

"Sprava je nekaj silno nujnega" Oman je opozoril tudi na nujnost sprave, a hkrati opozoril, da očitno nekomu zelo ustrezna sejanje sovraštva. "Dokler se bomo Slovenci zmerjali z izdajalci in banditi, sprave ne bo. Zmerjanje pa še kar traja," je dejal Oman. Zavzel se je, da bi obe strani priznali svoje napake. "Sprava je nekaj silno nujnega," je še poudaril.

Ne spreglejte