Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 1. 2014,
12.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Italija Gorica

Nedelja, 12. 1. 2014, 12.19

5 let, 2 meseca

Italija vrnila slovenski manjšini Trgovski dom v Gorici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trgovski dom v Gorici je na slovesnosti italijanska dežela Furlanija Julijska krajina (FJK) v soboto uradno predala slovenski narodni skupnosti.

Slovenska manjšina je na ta dogodek čakala skoraj 13 let od sprejema državnega zaščitnega zakona, ki določa vrnitev tega poslopja, je v soboto zvečer poročala TV Slovenija.

Objekt, ki so "ga zgradili naši predniki in ki nam je bil odvzet" Predstavnik deželne vlade je ključe palače simbolno izročil predsednici uprave Narodne in študijske knjižnice Martini Strain. Ta je za TV Slovenija dejala, da je to zanje velik praznik glede na to, da gre za objekt, ki so "ga zgradili naši predniki in ki nam je bil odvzet". V obnovljenem pritličju palače, ki so jo zgradili v začetku minulega stoletja po načrtih arhitekta Maksa Fabianija, se bo knjižnica preselila v letu dni.

"Danes smo končno dočakali dan praznovanja" Kot je poročal Primorski dnevnik na svoji spletni strani, se je Livio Semolič, koordinator komisije za Trgovski dom, ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so dali svoj doprinos v postopku vračanja Trgovskega doma. Kot je poudaril, so po dolgoletnem in dokaj mučnem pričakovanju sedaj uradno vstopili v Trgovski dom. "Od odobritve zaščitnega zakona in njegovega 19. člena je moralo miniti trinajst let: v tem času so se izmenjali trije prefekti, tri deželne uprave in tri občinske uprave. Danes pa smo končno dočakali dan praznovanja," je povedal Semolič.

"Trgovski dom bo postal kulturno središče celotnega mesta" Goriški župan Ettore Romoli je izrazil prepričanje, da bo Trgovski dom postal kulturno središče celotnega mesta in kraj, kjer bosta slovenska in italijanska skupnost gojili sožitje. Dejal je, da si šteje v čast, da je lahko s predajo prostorov uresničil eno izmed določil zaščitnega zakona na področju nepremičnin. Zagotovil je, da nameravajo na tej poti nadaljevati.

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič je izrazil prepričanje, da bo Narodna in študijska knjižnica znala na najboljši način uporabljati prostore palače, v katere morajo biti sposobni privabljati tudi ljudi iz širše okolice in tujine.

"Slovenci imajo v zadnjih časih več dobrih razlogov za praznovanje in optimizem" Predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka pa je omenil še odprtje multimedialnega okna v Špetru in ugotavljal, da imajo Slovenci v zadnjih časih več dobrih razlogov za praznovanje in optimizem. "Čestitati želim vsem, ki so omogočili odprtje Trgovskega doma. Zdi se mi dokaz, da se skupaj da marsikaj narediti," je dejal.

Slovesnega odprtja so se udeležili tudi konzulka Slovenije v Trstu Eliška Kersnič Žmavc, poslanka Tamara Blažina in podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec, navzoč pa je bil tudi arhitekt Dimitri Waltritsch, ki je izdelal načrt obnove pritličnih prostorov in sledil delom skupaj z arhitektoma dežele FJK Nicoletto Zennaro in .

Ne spreglejte