Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 10. 2014,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Državna volilna komisija Janez Janša Janez Janša Božo Predalič

Torek, 28. 10. 2014, 16.10

8 let

Išče se nadomestni poslanec Janeza Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državna volilna komisija bo nadaljevala postopek iskanja nadomestnega poslanca, ki bi v DZ nasledil Janeza Janšo, in od državnega zbora ne bo terjala dodatnih pojasnil, kar so predlagali v SDS.

Na Državno volilno komisijo (DVK) se je obrnil predstavnik liste SDS na parlamentarnih volitvah Drago Zadergal, ki meni, da DVK ne bi smela nadaljevati postopka iskanja nadomestnega poslanca. Ta bi v poslanskih klopeh nasledil predsednika SDS Janeza Janšo, ki mu je poslanski mandat zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal.

SDS: DZ bi moral glasovati o prenehanju mandata Kot je Zadergal opozoril na današnji seji, DVK nima odločitve državnega zbora o prenehanju Janševega mandata, na podlagi katerega bi iskala nadomestnega poslanca, saj DZ o takšnem sklepu ni glasoval, pač pa se je z njim le seznanil. Da bi bil sklep o prenehanju Janševega mandata veljaven, bi moral DZ o njem glasovati, so prepričani v SDS, kjer zato menijo, da DVK ne bi smela nadaljevati postopkov v zvezi z nadomestnim poslancem.

"DVK naj od DZ zahteva predložitev ugotovitvenega sklepa" Enake pomisleke sta imela dva člana volilne komisije, Miha Klun in Marko Kambič. Kot sta opozarjala, DVK sicer ne more odločati, ali je bil sklep državnega zbora zakonit ali ne, pač pa ostaja dilema, ali ima DVK sploh ustrezno pravno podlago, da izpelje postopek iskanja nadomestnega poslanca. Zato sta predlagala, naj DVK od DZ zahteva predložitev ugotovitvenega sklepa o prenehanju Janševega mandata.

Frantar: Komisija ne more nadzorovati dela DZ Večina članov komisije je takšen sklep zavrnila, saj je menila, da DVK nima pravice presojati zakonitosti sklepa DZ, pač pa je njena naloga le, da ugotovi, komu pripada mandat nadomestnega poslanca. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je na primer opozoril, da komisija ne more biti v položaju "volilnega sodnika" in nadzorovati dela DZ, saj to ni v njeni pristojnosti.

Kaj pa če nadomestni poslanec ne sprejme mandata? Pri vprašanju poslanca, ki naj bi zamenjal Janšo, se sicer utegne zaplesti tudi, če nadomestni poslanec mandata ne bi sprejel. Glede na volilni izid bi namreč Janšev mandat moral naslediti Božo Predalič, a ta še ni prevzel obvestila, s katerim ga je DVK po pošti obvestila, da ima pravico do poslanskega mandata. Kot je pojasnil Frantar, rok za dvig pošiljke sicer še ni potekel, a če se Predalič ne bo izrekel, ali sprejema mandat ali ne, DVK čaka "cela vrsta pravnih zagat".

O težavah bodo razpravljali, ko bodo nastale S tem vprašanjem se bodo člani DVK, če bo treba, ukvarjali na naslednji seji, do tedaj pa se po Frantarjevih besedah lahko zgodi še marsikaj: Predalič lahko poslanski mandat sprejme ali zavrne, v tem času pa lahko pade tudi odločitev ustavnega sodišča o vprašanju Janševega poslanskega mandata.

Ne spreglejte