Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2012,
6.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 7. 2012, 6.52

7 let, 12 mesecev

Igor Šoltes, kandidat za novega predsednika vlade?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi bil v primeru neizglasovanja zaupnice aktualnemu predsedniku vlade kandidat za premierja predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Šoltesa smo poklicali, vendar zadeve ni želel komentirati.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je namreč pred sejo vlade dejal, da se "v zakulisju" že pogovarjajo o novi koaliciji. V PS in SD so pogovore o tem zanikali, čeprav naj bi že imeli pripravljenega kandidata za novega premiera - Igorja Šoltesa.

Pred petkovim odločanjem DZ o vnosu fiskalnega pravila v ustavo so vse močnejša ugibanja, ali bo premier Janez Janša na to odločitev vezal zaupnico. O tem naj bi govoril tudi izvršilni odbor SDS. Prvak DeSUS Karl Erjavec je pred sejo vlade v izjavi za nekatere medije dejal, da bo po njegovem mnenju Janša res vezal zaupnico na glasovanje o fiskalnem pravilu, ki med poslanci zaenkrat ne uživa potrebne dvotretjinske večine. To bi po Erjavčevih besedah pomenilo, da "v soboto ne bomo imeli več vlade s polnimi pooblastili, ampak bo to vlada, ki opravlja tekoče posle", kar pa Erjavec označuje za "uvod v politično krizo".

Predsednik DeSUS že postavlja zahteve stranke v morebitni novi koaliciji Rešitev zanjo vidi v oblikovanju nove koalicije. Pri tem ima DeSUS določene zahteve, to je, da se odpravi znižanja pokojnin 26.000 upokojencem, ki jih je uzakonil zakon za uravnoteženje javnih financ. Tudi glede regresa, ki ga upokojenci, ki imajo pokojnino višjo od 622 evrov, niso dobili, bi bilo treba pogledati, ali je ta meja prava, je dejal Erjavec. Tretja zahteva pa je, da KAD ostane neodvisen in skrbi za stabilnost pokojninske blagajne. "Pod temi pogoji je DeSUS pripravljen razmisliti o kakšni drugi koaliciji," je sklenil Erjavec.

O tem, kakšna naj bi bila ta koalicija, sicer pravi, da "prav gotovo ne takšna kot v tem trenutku, ker če pride do nezaupnice in vlada pade, potem menim, da se je ta koalicija izčrpala, da nima več moči, da bi se spopadla s krizo", je med drugim povedal predsednik DeSUS.

"Pogovori se dogajajo v zakulisju" Na vprašanja o tem, ali se res že dogajajo dogovori o oblikovanju koalicije in če drži, da naj bi se v sredo dobili tudi s SD, je Erjavec dejal, da so imeli s SD le "kavarniški pogovor" in da se pogovori dogajajo "v zakulisju". Zato tega ne želi komentirati. Dodaja pa, da je treba poiskati rešitev, ki bi bila najboljša za Slovenijo. Predčasne volitve po njegovem mnenju to niso. "Mislim, da je zadosti potenciala v slovenskem političnem prostoru, da oblikujemo koalicijo, ki bi omogočala spopad s krizo," ocenjuje. Na vprašanje, kdo bi bil mandatar takšne nove koalicije, pa pravi, da je o tem preuranjeno govoriti.

V SD ne bodo trgovali Predsednik SD Igor Lukšič pa je poudaril, da je o stališču SD do predloga fiskalnega pravila odločila konferenca SD. Na vprašanje, če obstaja možnost, da bi se dogovorili in podprli fiskalno pravilo v zameno za to, da umaknejo predlog zakona o državnem premoženjskem holdingu, Lukšič odgovarja, da niso trgovci. Če bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezana zaupnica, verjetno nihče iz SD, tudi tisti poslanci, ki so pravilo doslej podpirali, ne bodo glasovali zanj, pravi Lukšič. Takšno glasovanje bi namreč po njegovih besedah pomenilo odločanje o podpori vladi.

Veber: Pogovorov o morebitni levosredinski koaliciji ni oziroma zanje ne vem Tudi vodja poslanske skupine SD Janko Veber ne pričakuje, da bodo poslanci SD podprli fiskalno pravilo. Kot je dejal, s fiskalnim pravilom sicer nimajo težav, težava pa je, ker vlada ni pripravila tudi zakona za izvajanje pravila. Če bo premier Janez Janša na fiskalno pravilo vezal zaupnico in bo ta padla, je odprtih kar nekaj možnosti, pravi Veber. Kot pravi, je mogoče oblikovati tudi novo vlado, a le z dovolj veliko podporo parlamentarnih strank. Veber sicer pravi, da pogovorov o morebitni levosredinski koaliciji ni oziroma zanje ne ve.

"Mi danes imamo vlado s polnimi pooblastili in pričakujemo, da jih bo tudi udejanjila" Glede morebitnih predčasnih volitev pa Veber opozarja, da so že pri prejšnjih volitvah opozarjali, da to ne bo dobro za državo, a jim ni nihče prisluhnil. Dodaja, da so po volitvah ves čas opozarjali, da čim prej potrebujemo vlado s polnimi pooblastili. "Mi danes imamo vlado s polnimi pooblastili in pričakujemo, da jih bo tudi udejanjila, da reši to gospodarsko in finančno krizo," meni Veber in dodaja, da bo odgovornost, če se bo zgodilo kaj drugega, na predsedniku vlade.

V Pozitivni Sloveniji bodo še počakali Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je pojasnil, da se bodo danes udeležili sestanka s predsednikom vlade glede fiskalnega pravila in poslušali, "kaj nam ima za povedati in kaj se bo v resnici zgodilo". V PS bodo tako počakali, dokler ne bo konkreten predlog na mizi in se bodo nato odločali. Möderndorfer pravi, da ne ve, da naj bi se oblikovala nova koalicija in tudi ni bilo nobenih pogovorov na to temo. "Mi smo enkrat že sestavljali koalicijo in takrat smo si nabrali izkušnje. Čas je za premislek, počakati moramo, kaj predsednik vlade res želi," pravi vodja poslancev PS in dodaja, da bodo v petek "mogoče odločali samo o fiskalnem pravilu".

Ne spreminjajo mnenja "vsaki dve uri" Glede morebitne podpore poslancev PS fiskalnemu pravilu pa Möderndorfer poudarja, da "ne spreminjajo mnenja vsaki dve uri". Res pa je, da bodo počakali, kaj bo danes povedal Janša. V PS sicer ne vidijo razloga, da bi fiskalno pravilo "tlačili v ustavo", saj je določeno že z mednarodnimi pogodbami.

Žerjavu se zdijo predčasne volitve bolj verjetne Če Janša zaupnice v petek ne dobi, so poleg rekonstrukcije vlade možnost tudi nove predčasne volitve. Te se za razliko od Erjavca predsedniku SLS Radovanu Žerjavu zdijo bolj verjetne. "V tem primeru potem drvimo proti predčasnim volitvam. Jaz druge rešitve ne vidim. Edino, če bo kdorkoli kaj predlagal z druge strani," je dejal Žerjav. Takšen razplet pa bi bil po njegovem mnenju katastrofa, "ker vemo, kaj se bo dogajalo jeseni".

Na vprašanje, ali je realno, da bi koalicija v primeru nezaupnice za mandatarja zopet predlagala Janšo ali koga drugega, da se izogne predčasnim volitvam, Žerjav odgovarja, da bi bila to "zafrkancija".

Odločitev o tem, ali bo šel po zaupnico, je po Žerjavovih besedah predvsem Janševa osebna odločitev. Razlogi, ki bi predsednika vlade vodili k temu, da gre po zaupnico, pa so nekateri projekti, ki jih je vlada načrtovala in očitno ne bodo sprejeti, nekateri tudi nerazumno, meni Žerjav. Fiskalno pravilo bi bilo po njegovih navedbah pozitivno zaradi mednarodnih finančnih trgov, zato je za gospodarstvo in državo škoda, da nima zadostne podpore.

Pri morebitni napovedi odločanja o zaupnici gre po Žerjavovem mnenju "predvsem za odgovornost vsakega posameznika, vsake politične stranke in navsezadnje vsakega poslanca, ki bo v danem trenutku pritisnil na tipko da ali ne". Žerjav tako od tistih, ki bodo glasovali, pričakuje, da bodo dobro razmislili predvsem glede fiskalnega pravila. Glede državnega premoženjskega holdinga pa pravi, da je to predlog za reševanje bank, kar pa je tudi pomemben signal za mednarodne finančne trge.

V NSi so pripravljeni na vse Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak poudarja, da je glavna odločitev glede napovedi odločanja o zaupnici pri predsedniku vlade. Na vprašanje, ali jim je Janša že povedal, ali bo to storil, odgovarja, da je povedal, da o tem razmišlja, saj so stvari resne in vlada ne more prevzemati odgovornosti, če ni širšega razumevanja in podpore za reševanje problemov. V NSi so, kot pravi, pripravljeni na vse. Na vprašanje, ali je bolj verjetna nova koalicija ali predčasne volitve, odgovarja, da je mogoče vse, vendar NSi v kakšno drugo koalicijo zagotovo ne bo šla. Novakova se sprašuje, "ali vsi tisti, ki so nekoč že vodili vlado, lahko izpeljejo Slovenijo iz tega položaja". Po njenih besedah namreč ti tudi sedaj ravnajo destruktivno in nerazumevajoče, tako da ne vidi "takšnih voditeljev, ki bi imeli tako moč, da bi lahko Slovenijo dejansko popeljali na drugo pot".

Ne spreglejte