Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
3. 3. 2016,
13.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Igor Bavčar Boško Šrot Nastja Sušinski Istrabenz

Četrtek, 3. 3. 2016, 13.51

7 let, 12 mesecev

Igor Bavčar se vrača pred sodišče

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čez dva tedna se začenja ponovljeno sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu prvemu finančniku družbe Kristjanu Sušinskemu v zadevi Istrabenz.

Potem ko je vrhovno sodišče jeseni lani ugodilo zahtevku za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in nekdanjega svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega ter jima razveljavilo sodbo zaradi trgovanja z Istrabenzovimi delnicami, se zanju začenja ponovljeno sojenje.

Prva obravnava bo 17. marca, so nam povedali na ljubljanskem okrožnem sodišču. Igorja Bavčarja smo klicali, a neuspešno, prošnjo za komentar smo mu poslali po elektronski pošti. Odgovor bomo objavili, ko ga dobimo.

Dodajmo, da smo hkrati tožilca Jožeta Kozino vprašali ali bo pred ponovljenim sojenjem spreminjal obtožnico. S tožilstva so nam sporočili, da "sme državno tožilstvo obveščati javnost le o stanju posamezne zadeve, ki jo obravnava." Na vprašanje pa tako ne morejo odgovoriti, so zapisali.

Zdravstvene težave, nato razveljavitev Spomnimo, da je bil Bavčar na prvem sojenju obsojen na sedem let, Kristjan Sušinski pa na tri leta zaporne kazni.

Sušinskemu je sodišče zaradi zdravstvenih težav sprva odložilo prestajanje kazni, decembra 2014 pa se je vendarle preselil za zapahe. Junija lani so ga na podlagi odločbe vrhovnega sodišča, ki je septembra sodbo razveljavilo, izpustili.

Bavčar pa v zaporu ni bil. Na Dobu bi se moral zglasiti oktobra 2014, a je prosil za odlog prestajanja kazni. Sprva mu je sodišče to zavrnilo, zavračali so tudi njegove pritožbe. Po pregledu izvedenca kardiološke stroke je sodišče odlog potrdilo, Bavčar je bil pozneje tudi operiran v izolskem Medicorju. Septembra lani je bila sodba tudi zanj razveljavljena.

Šrot in Nastja Sušinski v zaporu V zadevi Istrabenz je nekdanji šef Pivovarne Laško Boško Šrot dobil pet let in deset mesecev zapora. Nastja Sušinski, nekdanji predsednik uprave Maksime Holding, pa je bil sprva obsojen na tri leta in devet mesecev zapora, a je tudi njemu vrhovno sodišče lani delno ugodilo in mu kazen znižalo na eno leto in deset mesecev.

Nastja Sušinski je v zapor prišel oktobra 2014. Sušinski je po našem izračunu že lahko zaprosil za pogojni odpust (to lahko stori po polovici prestane kazni). Ali je že na pogojnem odpustu, preverjamo.

Tudi Šrot je kazen začel prestajati oktobra 2014. Lani je bil nato obsojen še zaradi zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško, s čimer se je zaporna kazen dvignila na devet let in pol zapora. Sodbo je prejšnji mesec potrdilo višje sodišče, s čimer je postala pravnomočna, pričakovati pa je, da bo tudi v tem primeru na vrhovno sodišče vložena zahteva za varstvo zakonitosti.

Ne spreglejte