Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2023,
9.09

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

poslovanje vračilo dolg HSE

Sreda, 7. 6. 2023, 9.09

10 mesecev, 3 tedne

HSE je državi vrnil prvih sto milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Tomaž Štokelj | "Ocenjujemo, da bo letošnje poslovanje skupine HSE bistveno boljše od lanskega in, če ne bo večjih pretresov, tudi eno najboljših v zgodovini skupine HSE," je dejal Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE. | Foto HSE

"Ocenjujemo, da bo letošnje poslovanje skupine HSE bistveno boljše od lanskega in, če ne bo večjih pretresov, tudi eno najboljših v zgodovini skupine HSE," je dejal Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE.

Foto: HSE

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je danes lastniku vrnil prvih sto milijonov evrov od skupaj 492 milijonov evrov naknadnega vplačila kapitala, sprejetega s sklepom SDH decembra lani. Poslovodstvo je namreč uspešno saniralo likvidnostne težave, ki so družbo zaradi izpada lastne proizvodnje in močnega porasta cen kot posledice ruske invazije na Ukrajino pestile lani, so sporočili iz HSE.

Poslovanje HSE, ki je največji proizvajalec električne energije v državi, je letos dobro, proizvodnja električne energije je nemotena in zanesljiva ter celo presega zastavljene načrte, so dodali.

Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj je pri tem dejal: "Ocenjujemo, da bo letošnje poslovanje skupine HSE bistveno boljše od lanskega in, če ne bo večjih pretresov, tudi eno najboljših v zgodovini skupine HSE. Zadovoljni smo, da smo upravičili zaupanje lastnika, ki nam je z naknadnim vplačilom kapitala omogočil hitro in učinkovito reševanje začasnih likvidnostnih težav. Odločitev, da nam pomaga finančno premostiti razmere, v katerih smo se zaradi zunanjih okoliščin znašli lani, se je izkazala za premišljeno in upravičeno." 

Nadaljnji roki za odplačila še niso znani

O natančnem datumu vračila drugih sto milijonov evrov naknadnega vplačila kapitala bo ustanovitelj odločil v tretjem tromesečju letošnjega leta. Poleg tega je SDH na ponedeljkovi seji sprejel tudi sklep o vračilu dodatnih 42 milijonov evrov, pri čemer bo natančna dinamika tega vračila določena s posebnim sklepom, ob upoštevanju proizvodnih in tržnih razmer ter drugih poslovnih okoliščin, ki vplivajo na stabilnost poslovanja skupine HSE.

Skupina HSE tako ostaja največji in najzanesljivejši proizvajalec električne energije v Sloveniji ter začenja obsežen investicijski cikel skladno z zastavljeno vizijo nosilca zelenega prehoda države. Skupina HSE se namreč želi tudi na segmentu maloprodaje razviti v zanesljivega dobavitelja energije s široko paleto produktov in rešitev, ki bodo spodbujale aktivno vlogo odjemalcev pri zelenem prehodu.

HSE
Novice HSE bo vrnil prvih sto milijonov evrov pomoči države
HSE
Novice HSE bo junija začel državi vračati sredstva v višini 200 milijonov evrov
Teš 6
Novice V tujini rekordni dobički, v Sloveniji pa državni denar: zakaj HSE potrebuje 500 milijonov?
Ne spreglejte