Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 12.00

8 let

Hrvaški poseg na območje Sečoveljskih solin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okoljski minister Podobnik je hrvaškima ministroma za kulturo Biškupiću ter za kmetijstvo Pankretiću poslal pismo glede kršitev določb uredbe o Krajinskem parku Sečoveljske soline.

Hrvaška je namreč brez predhodnega obvestila upravljalcu parka na levem bregu Dragonje postavila tabli z napisom, ki označuje, da je območje uvrščeno med t.i. odprta lovišča. Minister pričakuje, da bo Hrvaška ukrepala Minister Podobnik od pristojnih hrvaških organov "pričakuje, da bodo ukrepali v okviru svojih pristojnosti in preprečili vsakršno nadaljnjo ponavljanje tovrstnih posegov, ki ogrožajo značaj mednarodno pomembnega mokrišča, ter vzpostavili prvotno stanje tega območja". O dogodku obveščen tudi sekretariat Ramsarske konvencije Minister Podobnik je o dogodku obvestil tudi sekretariat Ramsarske konvencije. Ker gre pri posegu za kršitev pravnega reda EU, bo Slovenija o tem obvestila tudi pristojne organe Evropske komisije in zadevo obravnavala v okviru bilateralnih teles obeh držav, navajajo na ministrstvu.

Tabli je hrvaška stran na levem bregu Dragonje prvič postavila že leta 2007, vendar sta bili po posredovanju ministra Podobnika takrat odstranjeni.

Gre za kršitev režima parka in ogrožanje mokrišča Kot je poudaril Podobnik v pismu hrvaškima ministroma, pomeni lov na tem območju kršitev režima parka, obenem pa resno ogroža ekološki značaj mokrišča mednarodnega pomena.

Spominja, da so bile Sečoveljske soline leta 1993 vpisane na seznam mednarodnih mokrišč po Ramsarski konvenciji, območje pa je tudi obvezna lokaliteta Slovenije pri izvajanju določil Barcelonske konvencije.

Soline kot območje Natura 2000

Že v 80. letih prejšnjega stoletja so bile soline vključene v evropski seznam pomembnih ptičjih lokalitet v Sloveniji, po habitatni in ptičji direktivi pa so soline določene tudi kot območje Natura 2000 in so s tem del pravnega reda EU, navaja minister.

Hrvaške table na slovenskem območju V pismu tudi izraža presenečenje, da so table za hrvaško lovišče postavljene na območju, ki je zavarovano po slovenski zakonodaji. Poleg tega je postavljanje tabel in objektov za lov kot izvajanje lova v neposrednem nasprotju z mednarodnimi obveznostmi, ki sta jih sprejeli obe državi, še opozarja.

Meje zavarovanega območja so bile namreč določene z odlokom leta 1989, Slovenija pa jih je povzela tako pri vpisu solin na seznam Ramsarske konvencije kot pri novelaciji odloka leta 2001 in pri določitvi območij Natura 2000 leta 2004.

Minister je v pismu poudaril, da je s tem Slovenija upoštevala dejansko in pravno stanje na dan 25. junij 1991. Dejanja, ki jih je Hrvaška izvedla na levem bregu Dragonje, predstavljajo tudi kršitve skupne izjave o izogibanju incidentov, podpisane s strani obeh vlad 10. junija 2005 na Brionih, je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte