Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
15.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

Hrvaška teran

Torek, 4. 4. 2017, 15.34

6 let, 6 mesecev

Hrvaška objavila dokumente v povezavi s teranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Teran Kras | Foto Tina Deu-Siol.net

Foto: Tina Deu-Siol.net

Hrvaško kmetijsko ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo dokumente, na podlagi katerih je Hrvaška pri Evropski komisiji zahtevala izjemo pri uporabi imena teran. "To odločitev smo sprejeli za zagotovitev polne transparentnosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost," piše na spletni strani.

Po javni objavi osnutka delegiranega akta, ki hrvaškim proizvajalcem terana pod določenimi pogoji omogoča nadaljevanje trženja njihovih vin, se je hrvaško kmetijsko ministrstvo odločilo objaviti celotno vsebino dokumentov, posredovanih Evropski komisiji v povezavi z omenjeno problematiko, piše na spletni strani.

Želijo biti transparentni

"To odločitev smo sprejeli za zagotovitev popolne transparentnosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost o strokovnih, zgodovinskih in pravnih razlogih, na podlagi katerih je Hrvaška utemeljila svojo zahtevo," so še zapisali na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

Dokumenti, ki so Hrvaški prinesli uporabo imena teran

Gre za dokumente, na podlagi katerih je Evropska komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.

Evropska komisija je Sloveniji vpogled v dokumente zavračala

Slovenija že več let zahteva vpogled v te dokumente, a je Evropska komisija njeno zahtevo do zdaj zavračala. Pred dobrim letom ji je komisija dokumente posredovala, a je bila večina besedila zakrita, po navedbah komisije zaradi zaščite poslovnih interesov.

V Evropski komisiji so pozdravili odločitev hrvaških oblasti za javno objavo dokumentov, posredovanih komisiji v okviru priprav delegiranega akta za dodelitev izjeme pri uporabi imena teran. "Komisija meni, da je transparentnost ključna za zagotovitev zaupanja državljanov v proces odločanja v EU in za spodbujanje zaupanja med partnerji," so izpostavili v tiskovni službi komisije.
 | Foto: V Evropski komisiji so pozdravili odločitev hrvaških oblasti za javno objavo dokumentov, posredovanih komisiji v okviru priprav delegiranega akta za dodelitev izjeme pri uporabi imena teran. "Komisija meni, da je transparentnost ključna za zagotovitev zaupanja državljanov v proces odločanja v EU in za spodbujanje zaupanja med partnerji," so izpostavili v tiskovni službi komisije.

Evropska varuhinja človekovih pravic je nato februarja priporočila razkritje dokumentov v povezavi s hrvaško zahtevo in ocenila, da je zavrnitev dostopa do dokumentov nepravilnost. Odgovor komisije se pričakuje do 15. maja.

Proizvajalci terana: Hrvaški dokumenti so ponarejeni

Na sestanku z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom nekaj dni zatem so proizvajalci terana v Bruslju trdili, da so hrvaški dokumenti ponarejeni, saj je pravilnik o izvornih sortah Hrvaške sestavljen iz dveh različnih dokumentov v obdobju desetih let.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na obisku v Sloveniji v začetku marca dejal, da bodo preučili nova dejstva. Proti koncu marca so nato v komisiji "po skrbni analizi" sporočili, da novi elementi ne spreminjajo bistveno njene ocene položaja, zato je komisija nadaljevala proces sprejemanja delegiranega akta.

Židan: Slovenija se bo dobro odzvala

Slovenska ekspertna skupina se bo po zagotovilih kmetijskega ministra Dejana Židana poglobila v danes objavljene dokumente in pripravila nasprotne argumente v postopkih pred uveljavitvijo delegiranega akta. "Na voljo imamo dovolj časa. Slovenija se bo dobro odzvala," je dejal Židan.

V Civilni iniciativi za teran zadovoljni ob objavi hrvaških dokumentov

Predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite terana Marjan Colja je povedal, da je vesel, da so Hrvati končno odprli dokumentacijo, ki so jo poslali v Bruselj. Vsebine še ne želi komentirati, saj potrebujejo nekaj časa, da dokumentacijo temeljito preberejo.

 

Osnutek akta je do 14. aprila v javnem posvetovanju. Gre za to, da je umeščen na tako imenovani portal za izboljšanje zakonodaje oziroma na portal za zagotovitev transparentnosti, kjer ga je mogoče komentirati.

Če se komisija na podlagi komentarjev ne odloči za bistvene spremembe akta, gre ta nato skozi pisni postopek sprejetja, ki običajno traja približno dva tedna. Pri tem pisnem postopku akt odobrijo še komisarji.

Nato začne teči dvomesečno obdobje, v katerem lahko Svet ali Evropski parlament z ustrezno večino akt zavrneta. V Svetu je za zavrnitev potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.
Ne spreglejte