Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2017,
8.35

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

3

Natisni članek

Hrvaška NLB

Sobota, 25. 2. 2017, 8.35

7 let, 1 mesec

Hrvaška diplomacija zavrača navedbe slovenskih kolegov o kršitvi memoranduma iz Mokric

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

3

Slovenska in hrvaška zastava | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Hrvaško zunanje ministrstvo meni, da so navedbe iz četrtkovega sporočila za javnost slovenske diplomacije neutemeljene. V tem je slovenska stran nadaljevanje postopkov proti Ljubljanski banki (LB) in NLB na hrvaških sodiščih označila za kršenje memoranduma o soglasju, ki sta ga državi podpisali v Mokricah leta 2013.

Na zagrebškem sodišču je bila v četrtek obravnava v enem od sporov, ki ga Privredna banka Zagreb (PBZ) vodi proti LB in NLB zaradi prenesenih deviznih vlog. Slovensko zunanje ministrstvo je opozorilo, da Hrvaška tako ne spoštuje mednarodnopravnih zavez, ki izhajajo iz memoranduma o soglasju.

Hrvaška: Slovenija je tista, ki krši memorandum

Hrvaška je v celoti izpolnila vse svoje obveznosti, ki izhajajo iz memoranduma. Slovenija je resnično tista, ki s svojim vedenjem krši memorandum, so v petek sporočili s sedeža hrvaške diplomacije.

Kot so navedli v Zagrebu, je Hrvaška zagotovila, da bodo hrvaške banke predlagale mirovanje postopkov proti LB in NLB, ki se odvijajo na hrvaških sodiščih. Slovenija ni sprejela mirovanja, čeprav se je z memorandumom zavezala, da bo s tem soglašala, kar ima za neposredno posledico nadaljevanje postopkov, so še zapisali.

Pripomnili so, da memorandum o soglasju ne zahteva prekinitve vseh postopkov na sodiščih, kot je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo, temveč "zavezuje podpisnici memoranduma, Hrvaško in Slovenijo, naj zagotovita izpolnjevanje pogojev, da se strani v posameznih postopkih na hrvaških sodiščih, v vsakem posameznim primeru dogovorita o mirovanju, kot to določa 3. točka memoranduma".

"Slovenija ni izpolnila svoje zaveze" 

Tako ob zavezi Hrvaške memorandum jasno predvideva, da bo tudi slovenska vlada zagotovila soglasje LB o mirovanju, so poudarili v Zagrebu. Dodali so, da hrvaška zakonodaja predvideva možnost mirovanja postopkov samo v primeru, da s tem soglašajo vse strani v postopku. S tem je bila slovenska stran seznanjena tudi pri podpisovanju sporazuma v Mokricah, so zatrdili v Zagrebu.

Ravno zaradi tega je del memoranduma določilo o zavezi Slovenije, da zagotovi soglasje LB. "Če bi bila slovenska razlaga memoranduma prava in bi bilo mogoče pravosodne postopke ustaviti ali prekiniti s kakšno enostransko potezo, bi bila odveč soglasje toženca in določilo memoranduma," so še zapisali.

Kot so poudarili, Slovenija ni izpolnila svoje zaveze, da bi zagotovila soglasje LB o mirovanju postopka, zato sodišča o tem niso odločala, postopki pa so se nadaljevali. "Pravna narava memoranduma v tem primeru sploh ni relevantna. Bistveni so razumevanje, ki sta ga dosegli podpisnici memoranduma, in zaveze, ki so jih s tem prevzele," so sklenili.

Slovensko zunanje ministrstvo je v četrtkovem sporočilu med drugim opozorilo, da Hrvaška memorandumu ne priznava statusa mednarodne pogodbe, ker tako ne omogoča prekinitve sodnih postopkov za nedoločen čas, kar je vsekakor v nasprotju z dogovori med državama.

Spet težave z razumevanjem angleščine

V primerjavi z Ljubljano, ki termin "stay" iz memoranduma razlaga kot prekinitev, Zagreb prevaja angleško besedo kot mirovanje. V skladu s hrvaškim zakonom o pravdnem postopku mirovanje traja leto dni, lahko pa se podaljša za še leto dni.

Slovenska diplomacija je poudarila, da je takšna razlaga v nasprotju z dogovorom v Mokricah, kjer so se pooblaščeni predstavniki obeh držav dogovorili o prekinitvi postopkov do dokončne rešitve vprašanja v okviru nasledstva nekdanje SFRJ.

Ne spreglejte