Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
16.39

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

50

Natisni članek

osamosvojitev Slovenije Lojze Peterle Sašo Hribar

Četrtek, 11. 5. 2023, 16.39

11 mesecev, 3 tedne

Hribar: Vsak trenutek sem se pripravljen soočiti s Peterletom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

50

Lojze Peterle, Sašo Hribar | Sašo Hribar je za Siol.net povedal, da je tožba, s katero od Lojzeta Peterleta zahteva le opravičilo zaradi obtožbe o dezerterstvu, pripravljena, ne ve pa, ali jo je njegov odvetnik že vložil. | Foto STA

Sašo Hribar je za Siol.net povedal, da je tožba, s katero od Lojzeta Peterleta zahteva le opravičilo zaradi obtožbe o dezerterstvu, pripravljena, ne ve pa, ali jo je njegov odvetnik že vložil.

Foto: STA

"Dezerterstvo v vojni pomeni hud prekršek, ki mora biti uradno zabeležen. V 90. letih sem bil eden najbolj prepoznavnih Slovencev. Si predstavljate, kakšna afera bi bila, če bi Sašo Hribar dezertiral med vojno?" je za Siol.net povedal radijski voditelj, ki se je zapletel v spor z Lojzetom Peterletom, predsednikom osamosvojitvene vlade. Hribar pravi, da se je s Peterletom vsak trenutek pripravljen soočiti. Tudi mi smo poskušali priti v stik s Peterletom, a se ni odzval na nobeno izmed naših prošenj za pogovor. Peterle je sicer v torek dejal, da "dopušča možnost, da se Hribarjeva odsotnost razume drugače, da pa mu zameri, da je moralno dezertiral 32 let kasneje".

Sašo Hribar
Novice Nedokončane bitke z Medvedjeka 32 let kasneje

Spor med radijskim voditeljem Sašem Hribarjem in predsednikom osamosvojitvene vlade, zdaj pa predsednikom Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom že nekaj časa odmeva v javnosti. 

Hribar je za Siol.net pojasnil, da se mu zdi Peterletov očitek o dezertiranju neumen in popolnoma skregan z zdravo pametjo, z vojaško logiko. "S tem, kaj je Peterle mislil, se ne obremenjujem. To se mi zdi z njegove strani samo podlo. To je neumnost par excellence. Na povelju enote za bojne položaje sem bil na bojnih položajih," je pojasnil Hribar in dodal: "Dezerterstvo v vojni pomeni hud prekršek, ki mora biti uradno zabeležen. V 90. letih sem bil eden najbolj prepoznavnih Slovencev. Si predstavljate, kakšna afera bi bila, če bi Sašo Hribar dezertiral med vojno? S tem bi imel vse uničeno. Mene pa so vabili na sestanke kot osamosvojitelja, da sem pripovedoval, kako je bilo med vojno. Potem sem tudi ohranil čin poveljnika voda." 

"Nisem si mislil, da bom dregnil v nekaj, kar nekoga tako boli. Kličejo me ljudje, ki jih ne želim imenovati, in mi pravijo, da sem dregnil v najbolj bolečo točko Janeza Janše, ter da se bojijo, da bom v tem ostal sam," je za Siol.net povedal radijski voditelj Sašo Hribar. | Foto: Ana Kovač "Nisem si mislil, da bom dregnil v nekaj, kar nekoga tako boli. Kličejo me ljudje, ki jih ne želim imenovati, in mi pravijo, da sem dregnil v najbolj bolečo točko Janeza Janše, ter da se bojijo, da bom v tem ostal sam," je za Siol.net povedal radijski voditelj Sašo Hribar. Foto: Ana Kovač

Peterleta smo poskušali priklicati za komentar, a se na naše prošnje ni odzval. Obrnili smo se tudi na Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), katerega predsednik je, a do objave članka nismo prejeli odgovora.

Po besedah Hribarja se Peterle tudi z njim ne želi srečati: "To je taktika, ko nekoga diskreditiraš, potem pa se umakneš in se nisi pripravljen soočiti. Jaz sem se pripravljen z njim vsak trenutek soočiti. Televizijski voditelj Igor Pirkovič me je povabil v oddajo Arena. Povabilo sem sprejel, medtem ko Peterle ni želel priti. Podobno je bilo za prispevek za komercialno televizijo. Voditelj Luka Svetina je recimo v Odmevih gostil Peterleta, sam pa povabila v oddajo nisem prejel. To je še dokaz, kako je usmerjen naš informativni program," je jasen Hribar. 

Je pa Peterle v torek sklical novinarsko konferenco in povedal, da dopušča možnost, da se Hribarjeva odsotnost razume drugače, da pa mu zameri, da je moralno dezertiral 32 let kasneje. Za prvotni očitek o dezertiranju iz osamosvojitvene vojne pa da se ne namerava opravičiti. Medtem pričakuje opravičilno javne RTVS zaradi Hribarjevih izjav v satirični radijski oddaji Radio Ga Ga. 

Peterle je svojo izjavo o Hribarjevem dezertiranju osnoval na podlagi vira − Ivana Šemeta, ki je na omenjeni novinarski konferenci zatrdil, da so šli Hribarja na zahtevo nadrejenega iskat domov, da se je vrnil v enoto. Šeme je bil osebni šofer Lojzeta Peterleta in Hribar pravi, da obstaja možnost, da ga je mogoče kdaj, ko je bil njegov šofer odsoten, tudi on pobral doma. "Ne spomnim se, kam in kdaj me je kdo vozil, ker je bilo tega veliko. Vseskozi smo bili mobilni, od tega pa je minilo že 32 let." 

Hribar je bil v času osamosvojitvene vojne namreč poveljnik voda, bil je avtonomen, imel je svojega šoferja, veliko je sestankoval. Kot je povedal, je od doma večkrat telefoniral na Radio Slovenija, edini vir informacij, ki so ga imeli v času popolne medijske blokade. 

"Bil sem poveljnik voda, imel sem svojega šoferja, ki me je vozil po različnih sestankih. Vsak čas sem izkoristil, da sem telefoniral na radio, še posebej, če sem dobil Marjana Jermana, ker sem njemu najbolj zaupal in sem lahko izvedel, kaj se dogaja. To se je dogajalo v tako imenovanem mirnem obdobju, ko smo teritorialci preživljali, lahko bi rekli, proste ure, ko nismo imeli izkušnje s spopadi, vojno, agresijo. To je bilo nekakšno nadaljevanje orožnih vaj. Vedeli pa smo, da se nekaj dogaja. Po tem, ko smo prejeli povelje na vojne položaje, je šlo zares," se tistih časov spominja Hribar.

Kdo je dezerter?

Dezerterstvo pomeni samovoljno zapustitev vojaške enote z namenom začasnega ali trajnega izogiba vojaške službe. Dezerter ali begunec je vojaška oseba, ki to dejanje stori tako, da enoto samovoljno zapusti, ali pa tako, da se vanjo po odobreni odsotnosti ne vrne. To predstavlja kaznivo dejanje. Za samovoljni odhod, beg ali krajše dezerterstvo je bila po kazenskem zakonu predvidena kazen od šest mesecev do pet let zapora, je zapisano v enciklopediji slovenske osamosvojitve, državnosti in ustavnosti
Sašo Hribar
Novice "Ta uslužbenec RTV Slovenija naj se opraviči Sašu Hribarju in odstopi"
Sašo Hribar
Novice Sašo Hribar grozi, da bo tožil Peterleta zaradi obtožb o dezerterstvu
Ne spreglejte