Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2019,
15.10

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Natisni članek

ARSO Hrastovlje kerozin onesnaženje

Četrtek, 18. 7. 2019, 15.10

4 leta, 9 mesecev

Hrastovlje: mineralno olje v vrtini ni razliti kerozin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Nesreča vlaka | Kaj oziroma kdo je povzročil onesnaženje, še ni znano. | Foto Aleš Bržan

Kaj oziroma kdo je povzročil onesnaženje, še ni znano.

Foto: Aleš Bržan

Mineralno olje, ki ga je v vrtini P19 na območju Hrastovelj v ponedeljek prvič zaznala agencija za okolje in prostor (Arso), ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka v začetku meseca, je danes povedala vršilka dolžnosti generalne direktorice agencije Lilijana Kozlovič. Kaj oziroma kdo je povzročil onesnaženje, še ni znano.

Na območju Hrastovelj, kjer se je po nesreči tovornega vlaka pred tremi tedni izlil kerozin, so v ponedeljek v eni od šestih vrtin odkrili onesnaženje. Mineralno olje so zaznali na opazovalni vrtini P19, ki leži pod nasipom železniške proge in je od vodnega vira odmaknjena okoli tri kilometre, je povedala vršilka dolžnosti generalne direktorice Arsa Lilijana Kozlovič.

Nesreča vlaka
Novice Onesnaženje s kerozinom le na eni vrtini: test naj bi opravili s kontaminiranim orodjem

Povzročitelj onesnaženja še ni znan

Vzorce zaznanega mineralnega olja so primerjali s tistim, ki se je izlil v nesreči vlaka, in ugotovili, da gre za povsem drugačno mineralno olje in torej drug vir onesnaženja, je poudarila Kozlovičeva. Povzročitelj zaznanega onesnaženja torej ni znan, Arso pa je zadevo naznanil pristojnim organom.

"Sprejeli bomo ukrepe, da se to onesnaženje zmanjša ali odstrani, saj gre za snov, ki je na poti do vodnega vira. Kdo je povzročil onesnaženje, pa bodo ugotovili drugi organi," je pojasnila direktorica Arsa.

V nesreči tovornega vlaka v Hrastovljah konec junija se je iz cisterne izlilo devet tisoč litrov kerozina. | Foto: Aleš Bržan V nesreči tovornega vlaka v Hrastovljah konec junija se je iz cisterne izlilo devet tisoč litrov kerozina. Foto: Aleš Bržan

O tem, katera snov je v vrtini, je spregovorila Janja Turšič z Arsa, jasno pa je, da je sestava mineralnega olja v vrtini drugačna od sestave kerozina, ki se je razlil iz cisterne. Turšičeva je še dejala, da bodo monitoring nadaljevali, do kdaj bodo izvajali analize, pa v tem trenutku na Arsu še ne morejo napovedati.

Pristojni zagotavljajo, da je pitna voda neoporečna

Pristojni zagotavljajo, da je pitna voda po nesreči vlaka neoporečna. | Foto: Aleš Bržan Pristojni zagotavljajo, da je pitna voda po nesreči vlaka neoporečna. Foto: Aleš Bržan "Ne moremo napovedati, odločali se bomo sproti oziroma glede na informacije, ki bodo zbrane na terenu," je dejala Kozlovičeva. Vršilka dolžnosti direktorice Arsa je še zatrdila, da je pitna voda varna, in dodala, da kljub novemu viru onesnaženja veljajo vsi ukrepi, ki so bili sprejeti doslej. Turšičeva medtem o količini onesnaženja ne more govoriti, saj na Arsu ne vedo, od kod je mineralno olje prišlo v vrtino.

Tako kot Kozlovičeva je tudi Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je zagotovil, da je pitna voda neoporečna. Ti materiali v vodovodni sistem ne morejo priti, saj se bo izvir, če se mu bo onesnaženje približalo, zaprl. Glede različnih meritev, koncentracije so bile namreč v ponedeljek precej višje kot v torek in sredo, je Nina Rman z geološkega zavoda dejala, da se meritve ponavljajo ravno zato, da se pokaže določen trend.

"Meritev je bila opravljena korektno in skladno s pogoji, ki so bili tisti dan na terenu. Ni nujno, da je šlo karkoli narobe," je poudarila Rmanova. Kot je pojasnila Kozlovičeva, se kerozin po zadnjih ugotovitvah ni premaknil, kar pomeni, da je verjetno na istem mestu kot prej in da ni dosegel nižjih območij. Glede morebitnega črpanja kerozina je ponovila, da so načrti za to pripravljeni, a mora v tem primeru najprej priti do zadostne količine, da se črpanje sploh lahko začne. Razmere zdaj niso takšne, je dodala Kozlovičeva.

slovenska obala, Izola
Novice Obala brez pitne vode? To bi bila katastrofa za ljudi in turizem. #video

V istrskih občinah s petkom ukrepi za zmanjšanje porabe vode

V občinah slovenske Istre bodo medtem s petkom začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode, ki jih bodo do preklica izvajala občinska komunalna podjetja. Odločitev so soglasno sprejeli župani vseh štirih občin skupaj z Rižanskim vodovodom, namen ukrepov pa je ohraniti zmerno porabo vode.

Tako bi se namreč tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izognili morebitnim redukcijam oziroma občasnim prekinitvam dobave vode. Po podatkih Rižanskega vodovoda je trenutna poraba vode glede na omejene razpoložljive količine pitne vode sicer zmerna in obvladljiva. Na drugi strani smo tik pred vrhuncem poletne turistične sezone, ko se poraba vode, predvsem na račun večjega obiska, praviloma poveča.

Zato so se župani skupaj z Rižanskim vodovodom odločili za uvedbo vrste varčevalnih ukrepov. Tako bodo občinska komunalna podjetja pristopila k bolj racionalni porabi vode za izvajanje svoje dejavnosti. Zalivanje zelenic in drugih površin bo omejeno, in sicer od enkrat do največ dvakrat na teden, kjer bo mogoče, pa bodo za zalivanje uporabili alternativne vodne vire. Prav tako bo omejeno čiščenje ulic, cest in drugih javnih površin, za kar bodo podjetja uporabljala izključno alternativne vodne vire.

Na javnih kopališčih in drugih površinah, ki jih upravljajo komunalna podjetja, bo do nadaljnjega onemogočeno prhanje. K temu bodo pozvali tudi upravljavce drugih kopališč na tem območju. Župani ob tem spet pozivajo uporabnike k racionalni rabi vode, med drugim navajajo omejitve zalivanja vrtov in zelenic ter opustitev pranja cest, ulic, dvorišč in avtomobilov.

Le z zmerno porabo vode se bo mogoče tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izogniti nepotrebnim redukcijam. V nasprotnem primeru bodo občine morale uvesti bolj restriktivne ukrepe, ki predvidevajo prepoved uporabe pitne vode za določene namene, svarijo župani, ki ob tem poudarjajo, da razpoložljive količine vode trenutno zadostujejo potrebam po oskrbi s pitno vodo, uporabnike pa prosijo, naj ne delajo nepotrebnih zalog.

Ne spreglejte