Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
6.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 6.50

8 let, 1 mesec

Hojs: Priključitev Prekmurja je nekaj, kar nam lahko daje samozavest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prekmurje je že od priključitve matični domovini zgled za domoljubje, je na slovesnosti ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom dejal slavnostni govornik minister Aleš Hojs.

Kot je dejal obrambni minister Hojs, je danes za vse nas velik praznik. "Na današnji dan pred 93 leti se je končalo obdobje, dolgo skoraj tisoč let. Težko se je spomniti vseh, ki so prispevali k združitvi," je dejal Hojs in dodal, da sta strokovnost in sposobnost Prekmurcev lahko za zgled našim zdajšnjim pogajalcem, "ki bodo na zahodu Slovenije morali izbojevati to, kar nam je obljubila politika – izhod na odprto morje". "Priključitev Prekmurja je nekaj, kar nam lahko daje in mora dajati samozavest tudi danes. Z združitvijo z vami, dragi Prekmurci, smo vsi veliko pridobili," je dejal Hojs. "Prekmurju je treba nameniti veliko več pozornosti" "Dejstvo je, da ste Prekmurci in Prekmurke pomemben konstitutivni element slovenskega naroda ter slovenske države. Res je, da imamo v dolgem obdobju zelo pestro zgodovino, da smo živeli razdrobljeno, res pa je tudi, da imamo skupno sedanjost, da nam je uspelo ohraniti vse tisto, kar nas združuje in verjamem, da je pred nami tudi spodbudna skupna prihodnost," je še dejal. "Ob zdajšnjih, ne prav dobrih časih za Slovenijo in ob gospodarski ter finančni krizi, ki prizadevata vse dele naše države, je treba še veliko več pozornosti nameniti prav Prekmurju." Kot je še dejal Hojs, je "ob klimatskih in drugih spremembah v naravnem okolju, ki se tako pri nas kot tudi v drugih delih sveta trenutno kažejo v hudi suši in posledično izredno slabi letini najpomembnejših kmetijskih pridelkov, prav Prekmurje dragocen zaklad, ki mora postati pomemben vir zagotavljanja domače hrane in povečanja prehranske samozadostnosti". Zbrane je na slovesnosti pozdravil tudi Damjan Jaklin, župan Velike Polane, kjer je potekala prireditev. Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, podpredsednika vlade Ljudmila Novak in Radovan Žerjav, predsedniška kandidata Milan Zver in Borut Pahor, škofa Katoliške in Slovenske evangeličanske cerkve Peter Štumpf in Geza Erniša ter nekateri poslanci in župani. Uro pred slovesnostjo je bila v Veliki Polani maša za domovino, ki jo je vodil škof Štumpf. Med drugim je dejal, da so v Prekmurju vso tisočletno zgodovino ohranjali dedne časti, si odpuščali, med seboj presegali razlike v veri, jeziku in kulturi ter tako obstali v strpnosti in sožitju.

Janša: Neomajna zvestoba slovenstvu in slovenski ideji Prekmurkam in Prekmurcem je ob prazniku čestital tudi predsednik vlade Janez Janša. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je predsednik vlade v čestitki Prekmurcem omenil, da so danes skrbi drugačne, kot so bile pred 93 leti. Poudaril je, da so Prekmurci in Prekmurke v tisočletni zgodovini ohranili vse tiste elemente, ki zmorejo ljudi povezovati kot narod. "Hrepenenje in želja pisati in govoriti v lastnem jeziku. Ustvarjanje bogate kulturne in umetniške zakladnice. Neomajna zvestoba slovenstvu in slovenski ideji," je naštel premier.

Zapisal je, da so na ta način dokazali, da obstoj in identiteta naroda nista odvisna od mednarodnih razmer, temveč od nacionalne zavesti. To pa so po navedbah Janše razvijali in negovali in kot vzgled vsem drugim dokazali, da je mogoče sobivanje z drugače govorečimi in drugače verujočimi narodnostnimi skupnostmi. "Ta vaša zavest in aktivna podpora sta prišli do izraza tudi v zanosu osamosvajanja države, ko smo skupaj iskali pot in živeli svoje sanje," je poudaril.

Ne spreglejte