Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 4. 2012,
16.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aleš Hojs Slovenska vojska

Torek, 17. 4. 2012, 16.22

8 let, 1 mesec

Hojs ocenjuje, da so inženirske enote SV dobro opremljene in usposobljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za obrambo Aleš Hojs si je v spremstvu načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) Dobrana Božiča ogledal postavitev lansirnega mostu čez Ljubljanico.

Pripadniki 14. inženirskega bataljona so most čez Ljubljanico postavili pri Vrhniki v sklopu drugega dela taktične vaje poveljstev in enot SV Pomlad 2012. Ministru Alešu Hojsu, ki si je vajo ogledal zgodaj popoldne, so prikazali postavitev posameznih delov mostu, nato pa se je po mostu tudi sprehodil.

Hojs si želi, da bi se taka oprema pogosteje uporabljala v civilne namene Hojs je ocenil, da imajo inženirske enote SV vrhunsko opremo, hkrati pa da so tudi zelo usposobljene. V izjavi za javnost je še dejal, da pogreša morda le to, da bi se taka oprema pogosteje uporabljala v civilne namene.

Povšič: Most je v prvi vrsti namenjen vojski za prehod vojaških enot Poveljnik 14. inženirskega bataljona Marjan Povšič ga je dopolnil, da je most v prvi vrsti namenjen vojski za prehod vojaških enot. Obenem pa se most lahko uporabi tudi v civilne namene za zaščito in reševanje. Most se po Povšičevih besedah postavi v približno dveh urah, z njim pa se lahko premosti kar 40 metrov. Ob tem je poveljnik bataljona dodal, da imajo za daljšo uporabo še druge mostove, s katerimi upravlja civilna zaščita, vojska pa jih postavi.

Hojs: Stavka v vojski z zakonom ni mogoča Hojs je komentiral tudi prihajajočo stavko v javnem sektorju. Sam ne pričakuje, da bi stavka v javnem sektorju lahko vplivala na samo izvedbo vaje, "razen morda le toliko, da bodo imeli naši pripadniki težave poslati otroke v vrtec ali v šolo". A kolikor ve, se bodo v generalštabu samoorganizirali in skupaj poskrbeli za otroke, je dejal minister, ki je spomnil, da stavka v vojski z zakonom ni mogoča.

Hojs: Gre bolj za politični pritisk na to vlado kot pa realne težave stavkajočih Kot pravi, ne morejo nikomur prepovedati, da vzame dopust in se kot državljan udeleži stavke. Vendar se mu zdi "izjemno nesprejemljivo, da naši ljudje sodelujejo v stavki, ki je absolutno nepotrebna in gre bolj za politični pritisk na to vlado kot pa realne težave stavkajočih".

Božič: Stavka ne bo vplivala na izvedbo vaje Minister ne namerava preverjati, koliko vojakov bo dejansko stavkalo. Po informacijah, ki jih ima, pa naj ne bi bilo veliko takih, ki bodo v sredo na dopustu, da bi se udeležili stavke. Tudi Dobran Božič je menil, da se sredina stavka ne bo poznala ne pri delovanju Slovenske vojske niti pri izvedbi vaje.

Pripadniki Slovenske vojske so z vajo Pomlad 2012, ki jo vodi poveljnik sil SV Branimir Furlan, začeli minulo sredo. Vaja bo trajala do 24. aprila, poteka v treh sklopih, skupno pa v njej sodeluje okoli 2500 pripadnikov SV. Trenutno poteka drugi del vaje, ki se je začel v ponedeljek.

V tem sklopu poteka preverjanje pripravljenosti odzivnih sil SV za delovanje na kopnem, v zraku in na morju. Aktivnost se je začela z dvigom alarmnih stopenj zaradi različnih vojaških groženj na območju Slovenije. Enote se urijo v postopkih zaščite vojaških objektov, varovanja zračnega prostora, iskanja in reševanja ter zagotavljanja premika. V tem delu vaje se urijo tudi enote, ki jih Slovenija namenja v Natove sile za posredovanje.

Ne spreglejte