Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
18. 4. 2017,
7.21

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

vreme veter

Torek, 18. 4. 2017, 7.21

7 let

Hladen začetek tedna, ponekod sneg do nižin

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Veter, burja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vreme po prazničnem tednu bo zaznamovano z oblačnim vremenom in občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše na jugu države. Sneg je v torek ponekod presenetil tudi prebivalce nižin, v teh dneh pa obstaja nevarnost spomladanske pozebe.

Današnje temperature se bodo gibale od 5 do 9, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

Jutri bo na zahodu delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem na vzhodu bodo popoldne občasne krajevne padavine. Pihal bo severni do severovzhodni veter, ki se bo v noči na četrtek še okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, na Primorskem okoli 6, najvišje dneve od 5 do 9, na Primorskem do 13 stopinj C.

Več sončnih žarkov v petek

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in zelo vetrovno. V petek bo večinoma sončno. Veter bo oslabel, jutro bo ponekod zelo hladno.

Ob tem, ko je danes presenetil sneg, med drugim ponekod na Notranjskem, Gorenjskem, Celjskem in celo v delu ljubljanske kotline, na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da se bo hladno vreme predvidoma nadaljevalo do konca tedna. Ker pa se bodo jutranje temperature lahko spustile tudi pod ničlo, obstaja nevarnost spomladanske pozebe. Poudarili so, da visokih temperatur, kot so že bile letos spomladi, tudi naslednji teden sicer ni pričakovati.

Vremenoslovci sadjarjem in vrtičkarjem tako priporočajo, da v petek in soboto rastline prekrijejo oz. izvajajo protislansko zaščito in na ta način zmanjšajo tveganje zaradi pozebe. Priporočajo tudi budno spremljanje razvoja vremena v prihodnjih dneh.

Sadjarji za zdaj ocenjujejo, da so razmere solidne in upajo, da temperature v tem tednu ne bodo prenizke. Upajo in želijo si, da se ne bi ponovila lanska zgodba, ko je aprilska pozeba uničila pridelek marsikateremu sadjarju in vinogradniku.

A kot na spletni strani navaja Arso, je fenološki razvoj od deset do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila. 

Ne spreglejte