Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2021,
14.41

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

29

Natisni članek

Murska Sobota Celje Ljubljana preiskava NPU

Torek, 2. 2. 2021, 14.41

3 leta, 3 mesece

Hišne preiskave po Sloveniji: sum o zlorabi v višini 30 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,25

29

Kriminalist | Foto STA

Foto: STA

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na več lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Kranja in Murske Sobote opravljajo hišne preiskave zaradi suma zlorabe položaja, s katero je bila povzročena premoženjska škoda v višini več kot 30 milijonov evrov.

"Preiskava je danes potekala, vendar vsebine ne komentiramo. Mirko Tuš in Tanja Tuš sta brezpogojno, brezplačno in za nedoločen čas podjetju Engrotuš podala v uporabo vse blagovne znamke Tuš," so STA povedali v Engrotušu.

Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano.si Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in kriminalisti preiskujejo prenos blagovnih znamk, ki sta jih Mirko in Tanja Tuš leta 2016, ko je postalo jasno, da bo trgovska veriga dobila novega lastnika, prenesla na svoje podjetje Tus Global Group s sedežem v Hongkongu.

V posel naj bi bil vpleten tudi 40-odstotni lastnik Celjskih mesnin Danilo Dujović. Za TV Slovenija je potrdil, da je dopoldne pri njem potekala preiskava, preiskovalci pa da so korektno opravili svoje delo.

Osem hišnih preiskav

V preiskavi so sodelovali tudi ljubljanski in mariborski kriminalisti, preiskovali pa sum gospodarskega kaznivega dejanja, s katerim naj bi bila za več kot 30 milijonov evrov oškodovana družba iz Celja.

Hišne preiskave, ki so jih izvajali v zasebnih in poslovnih prostorih, so usmerjene v utemeljevanje suma gospodarskega kaznivega dejanja. Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih operativnih aktivnosti je sodelovalo 56 preiskovalcev in kriminalistov. Nobeni osebi ni odvzeta prostost, so sporočili z generalne policijske uprave.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja zagrožena zaporna kazen do osem let

Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, se po navedbah policije nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, preiskujejo pa preprodajo deležev v več gospodarskih družbah in nevračanje posojil.

Kaznivega dejanja zlorabe položaja, za katero je zagrožena zaporna kazen do osmih let, so osumljene tri fizične osebe.

Ne spreglejte