Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
11.26

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

26

Natisni članek

ukrepi odgovornost delo funkcija vlada Matej Tonin Marjan Šarec Anže Logar Tanja Fajon Zdravko Počivalšek Matjaž Han ministrstvo

Četrtek, 2. 6. 2022, 11.26

1 leto, 11 mesecev

Poglejte, kateri ministri so že prevzeli posle #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

26

Po potrditvi ministrov na sredini seji 15. slovenske vlade bodo ti danes prevzeli posle od svojih predhodnikov. Med prvima sta se nekaj po 8. uri srečala novi minister za gospodarstvo Matjaž Han in nekdanji minister Zdravko Počivalšek. "Naša ekipa bo takoj zavihala rokave," je dejal Han, ki je napovedal oblikovanje kriznega kovčka v primeru poslabšanja gospodarskih razmer. 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je danes tako tudi uradno prevzel vodenje resorja. Ob primopredaji se je najprej zahvalil nekdanjemu ministru Zdravku Počivalšku in mu zaželel predvsem mirno obdobje v prihodnosti.

Han je poudaril, da so pred nami težki izzivi, predvsem ponovna in nujna vzpostavitev socialnega dialoga, ki ga je navedel tudi kot osebno vrednoto in vodilo.

Han | Foto: posnetek zaslona/Facebook Foto: posnetek zaslona/Facebook

Kot svoje prednostne naloge je navedel dvig dodane vrednosti, internacionalizacijo ter zeleni in digitalni prehod. "V prihodnosti pa je cilj tudi nova organiziranost ministrstva, v katerem želim povezati tri ključne stebre – gospodarstvo, turizem in šport," je sklenil Han.

Janez Jansa in Robert Golob
Novice To so prve poteze nove vlade Roberta Goloba

Počivalšek ponosen na skoraj osem let dela 

"Gospodarstvo je v solidnem stanju, a izzivi so veliki," pa je dejal Počivalšek, ki je na Twitterju nanizal dosežke v času prejšnje vlade v skoraj osmih letih dela, na katere je ponosen.

Fajonova: Mednarodni odnosi so od nekdaj moje področje delovanja 

Približno uro pozneje sta primopredajo poslov opravila nekdanji minister za zunanje zadeve Anže Logar in nova ministrica Tanja Fajon.

Tanja Fajon je prva ministrica za zunanjo politiko v zgodovini Republike Slovenije. | Foto: Ana Kovač Tanja Fajon je prva ministrica za zunanjo politiko v zgodovini Republike Slovenije. Foto: Ana Kovač

Fajonova je povedala, da se veseli novih izzivov in novega okolja. "Mednarodni odnosi so od nekdaj moje področje delovanja, Evropa je moj svet. Ministrstvo prevzemam v zahtevnem času geopolitičnih sprememb, čaka nas trdo delo," je med drugim tvitnila.

Fotogalerija
1 / 7

Janez Jansa in Robert Golob
Novice Golob: Morda se bo izkazalo, da je imela Šarčeva vlada podobne vzorce kot Janševa

Šarca sprejeli z vojaškimi častmi 

Fotogalerija
1 / 8

Primopredajni zapisnik sta Šarec in nekdanji minister Matej Tonin podpisala po 11. uri.

"Tukaj nismo zaradi sebe, temveč zato, da naša država uživa varnost in stabilnost, da se državljani in državljanke počutijo varne. To bo tudi naša glavna naloga," je svojo izjavo zaključil minister Šarec.  | Foto: Ana Kovač "Tukaj nismo zaradi sebe, temveč zato, da naša država uživa varnost in stabilnost, da se državljani in državljanke počutijo varne. To bo tudi naša glavna naloga," je svojo izjavo zaključil minister Šarec. Foto: Ana Kovač

"Ob zaključku svojega mandata ministra za obrambo sem ponosen, da Mors zapuščam v dobri kondiciji," je tvitnil Tonin in nasledniku zaželel uspešno delo. 

Marjan Šarec je po prevzemu poslov napovedal, da bo na terenu obiskal tako vojake kot pripadnike sistema zaščite in reševanja, saj se želi o stvareh poučiti iz prve roke. Med glavne izzive svojega mandata šteje odliv vojaškega kadra, je navedel.

Med največjimi težavami je omenil kadrovski odliv, s čimer se je strinjal tudi njegov predhodnik Matej Tonin. "Če ni kadra, ni nikogar, ki bi upravljal tehniko," je ponazoril Šarec. Na ministrstvu namerava uvesti nove prvine, saj ima ta vlada druge prednostne naloge. V kolektivu s sedem tisoč ljudmi, ki sestavljajo obrambni sistem, namerava veliko postoriti na ravni odnosov. "Nič ti ne pomaga tehnika, nič ti ne pomaga denar, če ni dobrih odnosov med sodelujočimi," meni Šarec.

Napovedal je odhod na teren in obisk enot tako v sistemu zaščite in reševanja kot v obrambnem sistemu. Tudi s tem namerava utrditi občutek sprejetosti in koristnosti za vsakega pripadnika obeh sistemov. "Tukaj smo zato, da naša država uživa varnost, stabilnost in da se državljanke in državljani počutijo varne," je sklenil.

Tonin je naslednika seznanil s procesi modernizacije in ga prosil, naj nadaljuje prenovo sistema zaščite in reševanja. Iz evropskih skladov bo prihodnje leto na voljo do 70 milijonov evrov sredstev. To bo zahtevalo veliko ministrske energije, a ko se bodo projekti končali, bo sistem zaščite in reševanja na novi in višji ravni, je dejal Tonin.

Janez Posedi, šef uprave za varno hrano
Novice Janez Posedi dobil tožbo proti Šarčevi vladi

Mesec: Naša ekipa bo na strani dela, delavca, prekarca, upokojenca, študenta

Novemu ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu je posle predal Janez Cigler Kralj

Donedavni minister je prepričan, da resor predaja v dobri kondiciji, Mescu pa so danes predstavili dosežke in izzive v prihodnosti. Novi ekipi je zaželel dobro delo. "Če bo šlo dobro temu področju, ki je ključno za ohranjanje kohezije in povezanosti v Sloveniji, potem bo šlo dobro vsej Sloveniji in vsem prebivalcem," je menil. | Foto: Ana Kovač Donedavni minister je prepričan, da resor predaja v dobri kondiciji, Mescu pa so danes predstavili dosežke in izzive v prihodnosti. Novi ekipi je zaželel dobro delo. "Če bo šlo dobro temu področju, ki je ključno za ohranjanje kohezije in povezanosti v Sloveniji, potem bo šlo dobro vsej Sloveniji in vsem prebivalcem," je menil. Foto: Ana Kovač

Mesec se je predhodniku zahvalil za "opravljeno delo na ministrstvu in zelo korektno primopredajo". Kot je povedal, se lahko strinjajo o marsikaterih čereh, ki čakajo državo.

Glavni izziv, ki je pred ministrstvom, bo po besedah Mesca draginja. "Jezove pred tem, da ljudje zaradi višnja cen ne bodo padali v revščino, bo treba postaviti še pred jesenjo," je posvaril. | Foto: Ana Kovač Glavni izziv, ki je pred ministrstvom, bo po besedah Mesca draginja. "Jezove pred tem, da ljudje zaradi višnja cen ne bodo padali v revščino, bo treba postaviti še pred jesenjo," je posvaril. Foto: Ana Kovač

Kot drugi izziv je omenil dolgotrajno oskrbo, ki bo, takoj, ko bo mogoče, prešla pod novo ministrstvo za solidarno prihodnost, na čelu katerega bo sam, kot tretji izziv pa odpravo prekarnosti. "Začeli bomo odpravljati netipične oblike zaposlitve, seveda začenši z neprostovoljnimi, da čim prej in čim več ljudi spravimo v redna delovna razmerja, da bodo ljudje, ki delajo, s svojim delom dostojno živeli in da jim bodo pripadale pravice, ki so bile zgodovinsko izborjene," je bil odločen.

Mesec je navedel še, da bodo vnovič zagnali socialni dialog oziroma vzpostavili Ekonomsko-socialni svet (ESS), ki ne deluje že od maja lani. "Napovedujem, da bo ministrstvo najbrž prvič v zgodovini na čelo dobilo ekipo, ki bo na strani dela, na strani delavca, prekarca, upokojenca, študenta. Tako kot smo bili v Levici do zdaj, tako bomo tudi na ministrstvu," je sklenil.

Brežan: Mapa z odprtimi zadevami je kar debela 

Dopoldne sta na ministrstvu za okolje in prostor primopredajo poslov opravila tudi minister Uroš Brežan in njegov predhodnik Andrej Vizjak. Strinjala sta se, da je ta potekala korektno. Brežan bo delo začrtal v sodelovanju z zaposlenimi na ministrstvu, pri čemer želi nadaljevati in nadgraditi zastavljeno v Vizjakovem mandatu.

"Veseli me, da na mesto ministra na tem pomembnem resorju prihaja nekdo iz prakse, nekdo, ki ima izvršno vejo oblasti pod kožo, saj gre za dolgoletnega župana," je v izjavi za medije povedal Vizjak.

Poudaril je, da Brežan, dozdajšnji župan Občine Tolmin, prihaja s slovenskega podeželja oziroma enega od območij, na katerih se številni Slovenci srečujejo z neskladnim razvojem. "Videti je treba kaj več kot središča večjih mest," je prepričan Vizjak.

Brežan se je Vizjaku zahvalil za vse delo, ki ga je opravil v svojem mandatu. "Mapa z odprtimi zadevami je kar debela, dela, ki ostaja, ne bo malo, veliko pa ga je bilo tudi opravljenega," je dejal.

Brežan je še izrazil zaupanje, da bo z ekipo znal "nadgraditi, kar je bilo postavljeno v mandatu Vizjaka, morda s kakšnim novim pristopom". Je pa obljubil, da bosta ministrstvo in on kot minister skrbela za vso Slovenijo, tako za urbana področja kot za podeželje. | Foto: STA , Brežan je še izrazil zaupanje, da bo z ekipo znal "nadgraditi, kar je bilo postavljeno v mandatu Vizjaka, morda s kakšnim novim pristopom". Je pa obljubil, da bosta ministrstvo in on kot minister skrbela za vso Slovenijo, tako za urbana področja kot za podeželje. Foto: STA ,

Papič: Od besed k dejanjem

dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport
Novice Simona Kustec se ne bo vrnila na FDV. Našla si je drugo delo.

Posle na ministrstvu je od Boštjana Koritnika prevzela tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Ena prvih nalog bo začetek pogajanj s sindikati javnega sektorja še ta mesec, so tvitnili pri ministrstvu za javno upravo.

Kumer: Začenjamo novo poglavje

Zdaj že nekdanji minister Jernej Vrtovec je z uradno primopredajo na sedežu ministrstva predal delo nasledniku Bojanu Kumru

"Dozdajšnji ekipi se zahvaljujem za opravljeno delo v zahtevnem resorju. Zavedamo se težkih izzivov, ki so pred nami, obenem pa smo veseli in polni optimizma, da z današnjim dnem začenjamo novo poglavje. Poglavje, v katerem bomo Slovenijo pripeljali na pot v zeleno, razvojno naravnano družbo, tako na področju energetike kot prometa oziroma infrastrukture," je ob prevzemu funkcije dejal novi minister za infrastrukturo.

Poklukar in Bešič Loredan ob primopredaji z zahvalo zdravstvenim delavcem

Po nastopu mandata nove vlade sta primopredajo poslov opravila tudi nekdanji in novi minister za zdravje Janez Poklukar in Danijel Bešič Loredan. Ob tem sta se zdravstvenim delavcem zahvalila za predano delo med epidemijo covid-19. 

Nekdanji minister za zdravje Poklukar je v izjavi ob primopredaji spomnil na zahtevne čase epidemije covid-19: "V času četrtega vala smo pripravili dvakrat toliko postelj na milijon prebivalcev, kot katero koli drugo zdravstvo v Evropi." Vse to pa ne bi bilo mogoče brez predanih zdravstvenih delavcev, je poudaril. Zahvalil se je tudi državljanom, ki so pomagali. | Foto: STA , Nekdanji minister za zdravje Poklukar je v izjavi ob primopredaji spomnil na zahtevne čase epidemije covid-19: "V času četrtega vala smo pripravili dvakrat toliko postelj na milijon prebivalcev, kot katero koli drugo zdravstvo v Evropi." Vse to pa ne bi bilo mogoče brez predanih zdravstvenih delavcev, je poudaril. Zahvalil se je tudi državljanom, ki so pomagali. Foto: STA ,

Zdravstvenim delavcem se je zahvalil tudi novi minister Bešič Loredan. Strinjal se je s Poklukarjem, da je zdravstveni sistem strokovno dober, organizacijsko pa morda nekoliko zaostaja: "Predvsem pa je v tem trenutku utrujen od epidemije covid-19."

Šircelj in Boštjančič o izzivih javnih financ

Donedavni minister za finance Andrej Šircelj je danes predal posle novemu ministru Klemnu Boštjančiču. Govorila sta o izzivih, povezanih s covid-19, vojno v Ukrajini in visoko inflacijo, ter o vplivu na stabilnost javnih financ, so sporočili s finančnega ministrstva.

 
Posle predhodnika je danes prevzela tudi Emilija Stojmenova Duh.

Ob 13. uri je nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti predal posle novi ministrici Asti Vrečko.

Fotogalerija
1 / 6

Janša Golobu: Uspešno krmarjenje med čermi 

Premier Robert Golob je posle od svojega predhodnika Janeza Janše prevzel že v sredo zvečer. Janša je vladi, ki se je po tem sestala na svoji prvi seji, zaželel uspešno krmarjenje med čermi. Vlada se bo danes popoldne sestala še na eni seji, na kateri bo znova sprejela nekaj kadrovskih odločitev, je napovedal premier Golob.

Nova vlada
Novice Janša in Golob opravila primopredajo vladnih poslov #foto
Igor šoltes
Novice Golobov kadrovski vrtiljak: razkrita nekatera zanimiva imena
Ljudmila Novak
Novice Novakova: Vsega je kriva Janševa vlada #video

Ne spreglejte