Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
15.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

4

Natisni članek

anesteziolog Vlasta Kovačič Mežek UKC Maribor Gregor Pivec

Sreda, 20. 4. 2016, 15.32

6 let, 7 mesecev

Gregor Pivec odstopil z mesta direktorja UKC Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

4

Gregor Pivec je predsednici sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vlasti Kovačič Mežek s priporočenim pismom podal odpoved pogodbe za delovno mesto direktorja.

Razloga za odstop niso navedli. Ministrico za zdravje Milojka Kolar Celarc je z odstopom seznanila nova predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek. "Verjamem, da so aktivnosti novega sveta zavoda pripomogle k odločitvi Gregorja Pivca, da zapusti mesto direktorja. S tem bo omogočil novemu vodstvu UKC Maribor hitrejše in uspešnejše reševanje nastalih razmer in izboljšanje odnosov med zaposlenimi ter optimalnejšo oskrbo pacientov severovzhodne Slovenije. Od sveta zavoda UKC Maribor, ki se bo sestal jutri, pričakujem, da bo odstop Pivca sprejel in takoj začel s postopkom izbire novega direktorja UKC MB," je dejala.

Pivca, ki je mariborsko bolnišnico vodil več kot 20 let, so sicer nekateri pozivali k odstopu zaradi njegove osebne odgovornosti za pomanjkanje kadra in odpadanje operacij. Pivec je še februarja dejal, da odstopa ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile in če UKC Maribor ne bo mogel uresničevati svojih zastavljenih ciljev. "Kakor sem bil pri ustvarjanju kliničnega centra, ne želim biti pri njegovem pogrebu," je takrat dodal.

A prav danes je na novinarski konferenci ocenil, da je z vključitvijo hrvaških anesteziologov ter iskanjem in načrtovano zaposlitvijo dodatnih iz tujine in predvideno zaposlitvijo specializantov problematika pomanjkanja anesteziologov v UKC "več ali manj" rešena. Z delom hrvaških anesteziologov so v UKC Maribor število izvedenih operacij dvignili na od 85 do 90 odstotkov načrtovanih, trenutno jih opravijo 164 na teden, maja jih načrtujejo 200 na teden, so povedali v vodstvu UKC Maribor.

 

Novembra število operacij upadlo za polovico

V UKC Maribor se že od leta 2009 soočajo s pomanjkanjem anesteziologov, zato so od zbornice zahtevali dodatna mesta za specializacije, ki so jih dobili, trenutno imajo v hiši 24 specializantov. Konec leta 2014 in lani je UKC nato ostal brez petih specialistov anesteziologov, tako da je novembra lani, na višku krize zaradi pomanjkanja, imel UKC skupno 19 anesteziologov, medtem ko je bilo sistemiziranih delovnih mest za anesteziologe 28. Število načrtovanih operacij je zato novembra padlo za polovico.

 

Zdajšnji mandat na čelu direktorja UKC Maribor bi se Gregorju Pivcu iztekel 31. oktobra 2019. Kot je zapisal v obrazložitvi ob podanem odstopu, želi z odstopom z mesta direktorja zdaj tudi sam osebno prispevati k pozitivni rešitvi kadrovske stiske v UKC Maribor, ki je posledica pomanjkanja usposobljenih zdravnikov specialistov. Zato se je odločil po preteku 60-dnevnega odpovednega roka nemudoma vrniti na delovno mesto zdravnika specialista in se za polni delovni čas posvetiti medicinsko-terapevtski obravnavi bolnikov.

 

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor se bo v četrtek seznanil z odstopno izjavo Gregorja Pivca z mesta direktorja bolnišnice in imenoval v. d. direktorja. Začel bo tudi s postopki izbire novega direktorja, je napovedala predsednica sveta UKC Vlasta Kovačič Mežek.

Ne spreglejte