Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 21.19

8 let

Gorenak: Začutil sem, da je Janša človek, ki ga nekaj zanima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Vsi v naši državi so neodvisni, minister je pa odgovoren. Zato je tudi korektno, da skuša uveljavljati politiko vlade do vseh služb, ki jih vodi," je dejal notranji minister Vinko Gorenak.

Gorenak je v intervjuju na TV Slovenija glede odstopa prvega policista v državi Janka Gorška ponovil, da ni bilo medsebojnega zaupanja in kompatibilnosti ter dodal, da se z Gorškom "razlikujeva pri pogledih na vodenje policije". Povedal je tudi, da političnega ozadja pri odstopu ni bilo, kljub temu pa Gorenak ni želel pojasniti, zakaj Goršek nima njegovega zaupanja. "Policijski funkcionarji se običajno prikazujejo kot absolutno nepolitični, zato nimam razlogov, da Goršku ne verjamem na besedo, da ostaja v policiji," je prepričan Gorenak. Kar se tiče delovanja policije notranji minister ni zadovoljen s policijskim menedžmentom. "Tu ne gre za direktorja policije, ampak koncept delovanja. Določene stvari niso v redu," je dejal Gorenak. V zvezi z naslednikom Gorška pa se Gorenak ni izjasnil. Dejal je le, da ima možnost na ta položaj do prvega oktobra imenovati enega od dveh njegovih namestnikov, ali pa izpeljati postopek za izbor novega direktorja. "O Voduškovi aretaciji nisem vedel ničesar" "Goršek mi je poslal tekstovno sporočilo po mobitelu med sejo vlade, ko je bil Vodušek že v priporu, a sem imel telefon izključen. Prejel sem ga šele uro po seji, ko so o tem poročali že vsi mediji. S predsednikom vlade o tem nisem govoril, nikoli me o tem ni nič vprašal," je Gorenak zanikal nekatere očitke, da je Gorška prisilil v odstop ravno zaradi aretacije Vladimirja Voduška.

"Veleumna ideja Kresalove" Glede tega, da po zakonu minister za notranje zadeve ne more odstaviti generalnega direktorja policije, pa je Gorenak dejal, da gre "za veleumno idejo" nekdanje ministrice Katarine Kresal. Slednja je sicer odstop Gorška "v razmerah, ko policija več kot odlično dela" komentirala z besedami, da obstaja "razlog za zaskrbljenost".

"Do rdeče zvezde ne gojim nobenega sovraštva" Notranji minister je v oddaji odgovarjal na vprašanja v zvezi z njegovim delovanjem v nekdanji Jugoslaviji. "Na svoji uniformi sem nosil rdečo zvezdo, bil sem v partiji, toda iz stranke sem izstopil pred osamosvajanjem Slovenije," je dejal. Obenem je Gorenak mnenja, da je bila rdeča zvezda uradni znak države Jugoslavije, s strani katere je bila Slovenije leta 1991 napadena. "Naši ljudje so umirali za Slovenijo, državo, ki je izbrala nove simbole, katere moramo spoštovati. Do rdeče zvezde sicer ne gojim nobenega sovraštva. Moramo pa se zavedati, da je v naši ustavi zapisano, kaj so simboli Slovenije in kdo je bile leta 1991 agresor," je prepričan Gorenak.

"Začutil sem, da je Janša človek, ki ga nekaj zanima" "Ko se je dogajala afera Vič-Holmec, so me odstavili oziroma premestili. To je bilo obdobje, ko se nihče ni zanimal za nič. Takrat sem imel prvo komunikacijo z Janezom Janšo in začutil sem, da je to človek, ki ga nekaj zanima," pa je Gorenak strnil misli o prvem srečanju s trenutnim predsednikom vlade.

"Janša me je prepričal s svojo poštenostjo" Na komentar voditelja, da je Janša notranjemu ministru "segel v srce", se je Gorenak odzval, da ga je aktualni premier prepričal "s svojo poštenostjo". Glede morebitnih razhajanj med obema pa je Gorenak pojasnil, da imata s predsednikom vlade "normalne delovne odnose". "S strani Janše ne čutim nobene spremembe, je pa res, da imam jaz včasih zadržek do njega. V obdobju, ki je za nami, bi namreč morali storiti več, tudi v policiji".

"Vpliva na postopke, ki jih ima Bavčar pred sodiščem, nimam" Na vprašanje o morebitnem dogovarjanju z Igorjem Bavčarjem je Gorenak dejal, da če bi se "imela namen pogovarjati o kakšnih tajnih poslih, potem bi se verjetno dobila v kakšni zakotni gostilni. Najin pogovor je segel v obdobje osamosvajanja Slovenije. Vpliva na postopke, ki jih ima Bavčar pred sodiščem, nimam."

Ne spreglejte