Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
10.31

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

energetika Krško jedrska elektrarna Jedrska elektrarna Krško NEK Robert Golob

Sreda, 14. 6. 2023, 10.31

11 mesecev, 1 teden

Golob: Pri gradnji drugega bloka dobrodošli tudi avstrijski vlagatelji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Robert Golob na MORS | Premier Robert Golob je v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA ostro zavrnil očitke nasprotnikov jedrske energije. | Foto STA

Premier Robert Golob je v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA ostro zavrnil očitke nasprotnikov jedrske energije.

Foto: STA

Pri morebitni gradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško bodo gotovo sodelovali tudi vlagatelji iz drugih držav in avstrijski so dobrodošli, je v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal premier Robert Golob. Očitke o počasnosti projekta je zavrnil z utemeljitvijo, da izkušnje iz tujine kažejo na dolgotrajnost postopkov.

"Verjamem, da bo pri projektu sodelovalo veliko vlagateljev iz drugih držav, in prav mogoče, da bo tudi kdo iz Avstrije," je dejal premier. Odločitev o projektu naj bi sprejeli še pred volitvami spomladi 2026, leto pozneje pa naj bi o tem odločali na referendumu, je izpostavila APA.

"Mislim, da bomo v naslednjih treh letih jasno opredelili, pod kakšnimi pogoji bo Slovenija začela vlagati v novi blok jedrske elektrarne," je dejal Golob. Na očitke, da vlada pri postopku zavlačuje, je odgovoril, da nobena jedrska elektrarna v Evropi v bližnji preteklosti ni bila zgrajena v predvidenem roku in v okviru prvotno zastavljenega proračuna.

Jedrska elektrarna Krško
Novice Bo leto 2024 leto odločitve za novo slovensko jedrsko elektrarno?

"K projektu želimo pristopiti na ekonomsko najbolj smiseln način," je izpostavil. Poudaril je, da namerava Slovenija sodelovanje pri projektu omogočiti le zahodnim vlagateljem, vključno z Japonsko in Južno Korejo.

Zavrnil očitke nasprotnikov jedrske energije

Ob tem je ostro zavrnil očitke nasprotnikov jedrske energije. "Glede na to, da se danes dobesedno in nepovratno igramo s planetom, ki ga bomo zapustili svojim otrokom, se mi zdi neodgovorno, da ne bi uporabili vseh tehnologij, ki so nam na voljo za blažitev podnebnih sprememb," je poudaril.

Jedrski reaktor Olkiluoto 3 na Finskem
Novice V omrežje priključili največji jedrski reaktor v Evropi #foto

Jedrska energija ima nedvomno tudi slabosti, vendar po Golobovih besedah zagotovo ne pospešuje podnebnih sprememb. "Upam in verjamem, da bomo tudi druge države prepričali, da je treba jedrsko energijo vsaj za 30-letno prehodno obdobje obravnavati kot enakovredno tehnologijo, ki pomaga zmanjševati izpuste toplogrednih plinov in ni del težave," je dodal.

Iz Avstrije je bilo v preteklosti večkrat slišati pomisleke o načrtovani gradnji drugega bloka s poudarkom na varnostnih tveganjih. Glavni razlog je lega krške jedrske elektrarne na potresnem območju, a slovenski strokovnjaki poudarjajo, da so potresno varnost večkrat potrdili varnostni pregledi.

Jedrska elektrarna Isar 2
Novice Nemčija izstopa iz jedrske dobe
Gunther Kegel
Novice Če ima ta mož prav, bo prihodnost Nemčije temačna
Heather Hoff
Novice "Zdaj lahko rečem, da je jedrska energija absolutno najbolj zelena in najboljša pot naprej!"
Ne spreglejte