Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
19.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Münchenska varnostna konferenca Antonio Guterres Kamala Harris Robert Golob

Petek, 16. 2. 2024, 19.09

2 meseca, 2 tedna

Golob in podpredsednica ZDA Kamala Harris o Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Robert Golob in Kamala Harris | Robert Golob in Kamala Harris | Foto Anže Malovrh / STA

Robert Golob in Kamala Harris

Foto: Anže Malovrh / STA

Premier Robert Golob se je v Münchnu s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresem pogovarjal o tem, kako preprečiti katastrofo v Rafi.

Robert Golob se danes in jutri udeležuje 60. Münchenske varnostne konference. Danes se je sestal s podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Antoniom Guterresem.

Golob in Harrisova sta po navedbah kabineta predsednika vlade izpostavila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gospodarstva. Gospodarski odnosi med državama so dobri, veliko je še priložnosti za izboljšave. Pogovarjala sta tudi dogajanje na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na Gazi.

Harrisova je pozdravila izvolitev Slovenije na položaj nestalne članice v Varnostnem svetu ZN, skupaj z Golobom sta se zavezala, da se bosta državi znotraj VS ZN usklajevali na podlagi skupnih demokratičnih vrednot, je sporočila Bela hiša. Kot so dodali, se je tudi zahvalila Sloveniji za njen prispevek k humanitarni in varnostni pomoči Ukrajini ter za sprejem in zaščito ukrajinskih beguncev. Voditelja sta razpravljala tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini ter pomenu sodelovanja med zvezo Nato in EU.

STA
Gaza
Novice "Vojaške operacije v Rafi bi lahko privedle do pokola"

Z generalnim sekretarjem Združenih narodov Guterresem sta spregovorila o Gazi, kjer je še posebej skrb vzbujajoč položaj v Rafi ter o vprašanju financiranja UNRWA. Predsednik vlade je izrazil močno podporo delu OZN ter se zahvalil za dosedanje izjemno sodelovanje, generalni sekretar Guterres pa je slovenske aktivnosti v varnostnem svetu OZN ocenil kot izjemne in neprecenljive.

Golob je na srečanjih poudaril pomembnost in nujnost iskanja mednarodnih rešitev za takojšnjo prekinitev spopadov ter preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

Robert Golob in Antonio Guterres | Foto: Anže Malovrh / STA Robert Golob in Antonio Guterres Foto: Anže Malovrh / STA

Golob se bo danes v Münchnu srečal tudi z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem. V soboto bo kot častni govorec sodeloval na panelu o reformi Varnostnega sveta Združenih narodov. Ob robu konference se bo Golob v soboto na povabilo Fundacije BMW in v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom (BSF) udeležil še razprave o nujnih reformah zastarelega institucionalnega okvira svetovnega upravljanja.

Sestal se bo tudi s predsednikom vlade Katar, šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger in predsednikom Open Society Fundacije Alexandrom Sorosem, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Izrael, vojska, tank, Gaza
Novice "Morilci, ki ne prihajajo le iz Gaze, nas hočejo vse ubiti"
Iran in Pakistan
Novice Vojska ZDA prestregla iransko pošiljko orožja
Antony Blinken, Benjamin Netanjahu
Novice Blinken: Ne bom govoril v imenu Izraela, a vse je še mogoče
Ne spreglejte