Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
16. 10. 2023,
12.55

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Izrael Palestina Robert Golob

Ponedeljek, 16. 10. 2023, 12.55

7 mesecev, 1 teden

Golob: Dejanje Hamasa je bilo gnusno. Ni dvoma, da morajo zanj odgovarjati.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Robert Golob, srečanje, EPS; Granada | "Tudi Izrael pozivamo, da se drži humanitarnega in vojnega prava, a mu nikakor ne odrekamo pravice do obrambe," je dejal premier. | Foto Reuters

"Tudi Izrael pozivamo, da se drži humanitarnega in vojnega prava, a mu nikakor ne odrekamo pravice do obrambe," je dejal premier.

Foto: Reuters

"Prepričan sem, da sta groza in teror, ki smo jima bili priča, enako dojeta med vsemi nami. Pri nikomur nisem zasledil, da bi podprl dejanja Hamasa, ki smo jim bili priča. Ta dejanja so v celoti zavržna in gnusna. Kdor jih je zagrešil, bo moral zanje odgovarjati. Glede tega ni nobenega dvoma," je v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Breznika (SDS) glede stališča Levice do Izraela in Palestine odgovoril premier Robert Golob.

Poslanec SDS Franc Breznik je premierju zastavil vprašanje v zvezi s stališčem vlade do poziva Levice k priznanju Palestine kot samostojne države in k uvedbi sankcij zoper Izrael.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Črnčec: Hamas napada civiliste. Odziv Izraela bo upravičeno silovit.

Golob obžaloval nabiranje političnih točk na tej temi

"Prepričan sem, da sta groza in teror, ki smo jima bili priča, enako dojeta med vsemi nami. Pri nikomur nisem zasledil, da bi podprl dejanja Hamasa, ki smo jim bili priča. Ta dejanja so v celoti zavržna in gnusna. Kdor jih je zagrešil, bo moral zanje odgovarjati. Glede tega ni nobenega dvoma," mu je odgovoril premier Robert Golob.

Po njegovih besedah je bila slovenska politika glede tega stališča najprej enotna, zdaj pa, kot pravi, nima občutka, da je ta enotnost ostala. Izrazil je obžalovanje, da se na račun tega grozodejstva nabirajo politične točke. Prepričan je namreč, da je tovrstna politika neodgovorna.

Ze'ev Boker
Novice "Med tistimi, ki govorijo o izraelskem apartheidu, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani"

"Na žalost zdaj do žrtev prihaja na obeh straneh. Slovenska politika deluje v smeri zaščite vseh civilnih žrtev. Smo eni prvih, ki smo znotraj Združenih narodov povečali pomoč za Palestince, ne za Hamas. Tudi Izrael pozivamo, da se drži humanitarnega in vojnega prava, a mu nikakor ne odrekamo pravice do obrambe," je še dejal premier.

O stanju na Bližnjem vzhodu je pred sejo govorila tudi ministrica Fajon, ki je opozorila na nove izbruhe nasilja na Zahodnem bregu in ob izraelsko-libanonski meji.

Poudarila je, da si Slovenija z enako mislečimi državami prizadeva obnoviti bližnjevzhodni mirovni proces s končnim ciljem rešitve dveh držav. "Palestina ima pravico do svoje države," je poudarila Fajonova. Kot je v preteklih dneh sicer večkrat ponovila, pa zdaj ni pravi trenutek za slovensko priznanje Palestine kot samostojne države. STA

Ne spreglejte