Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Amsterdam

Petek, 4. 9. 2015, 13.06

8 let

Goljufi na spletni strani Airbnb, v past je padla slovenska novinarka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
1.700 evrov smo nakazali na račun, ki je bil objavljen na spletni strani Airbnb, po tistem, ko nam je gostiteljica potrdila prost termin, pa smo ostali praznih rok, pravi novinarska kolegica.

Ko se je sedem prijateljev odločilo, da bodo prihodnji teden preživeli v nizozemski prestolnici, se jim niti sanjalo ni, da bodo morali za spanje plačati dvojno ceno.

Oglas objavljen na originalni spletni strani "Po nasvetu prijatelja smo začeli brskati po spletni strani podjetja Airbnb iz Amerike. Našli smo ustrezen termin in stopili v stik z gostiteljico Julio, katere spletni naslov je bil prav tako objavljen na strani. Potrdila nam je prost termin in povedala, da bomo v dveh dne od Airbnb dobili predračun. Sicer se nam je zdelo čudno, da je treba plačati vse naenkrat, ne le kavcije, a so nam tisti, ki so prek te strani že bivali v tujini, pojasnili, da oni pravzaprav denar samo rezervirajo, z računa pa ga trgajo šele takrat, ko jim gostitelj javi, da so gosti prispeli," pojasnjuje novinarka Damijana Žišt.

Julii na račun 1.700 evrov, od nje pa ne duha ne sluha Kot pravi, želi na ta način opozoriti Slovence in Slovenke, naj bodo previdni, saj se je izkazalo, da je šlo v njihovem primeru za goljufijo. Ko so Julii 18. avgusta poslali potrdilo o nakazilu zneska na transakcijski račun banke v Londonu, jim je ta odgovorila, da bodo v dveh dneh od uradne strani prejeli obvestilo.

"Obvestila ni bilo, Julia pa tudi ni več odgovarjala na naša elektronska sporočila, zato smo posumili, da nekaj ni v redu," pojasnjuje Žištova, ki je poleg vsega ogorčena tudi nad mlačnim odzivom podjetja Airbnb. "Komaj smo našli spletni naslov podjetja, jim posredovali spletno pošto, oni pa so nam v ponedeljek odgovorili, da to ni njihova krivda in da gre očitno za ponarejeno spletno stran. Predlagali so nam, da obvestimo policijo," se nad odzivom jezi Žištova.

Kriminalisti ugotovili, da sta spletna stran in naslov nastala v Romuniji V torek so se tako oglasili na policijski postaji in podali kazensko ovadbo. Ker so govorili s strokovnjakom za računalniško kriminaliteto, so ugotovili, da sta bila tako ponarejena spletna stran kot spletni naslov Julije ustvarjena v Romuniji, medtem ko banka v Londonu resnično obstaja.

In spet so o ugotovitvah obvestili Airbnb, hkrati pa jih zaprosili za pomoč pri iskanju nove namestitve. "Zapisali so nekaj floskul v smislu obžalovanja, a da nam ne morejo pomagati, čeprav smo jih opozorili na ponarejeno spletno stran," je jezna Žištova, ki bo, kot nam je dejala, ljudem v prihodnje to spletno stran odsvetovala.

Kako točno je potekala goljufija, še ni znano, saj preiskava še poteka.

Kako se zavarovati pred goljufijami na spletu? Če se zgodi oškodovanje občanov pri nakupih in prodajah, oglaševanih prek svetovnega spleta (ki vključuje tudi spletne trgovine), policija zadeve obravnava kot kaznivo dejanje goljufije.

Na policiji ugotavljajo, da se goljufije, povezane s svetovnim spletom, najpogosteje pojavljajo pri preprodaji vozil, gradbene mehanizacije, delovnih strojev, traktorjev ipd. "Goljufi oškodovance najpogosteje zavedejo tako, da zlorabijo podatke znanih podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo tovrstne mehanizacije," pravijo na policiji.

Zelo pogoste so tudi goljufije pri prodaji računalniške in mobilne opreme, pri oddaji počitniških objektov ter pri prodaji vrednostnih papirjev in ponudbah posojil.

"Za večino spletnih goljufij je značilno, da goljufi ponujajo različne predmete ali storitve po mamljivo nizkih cenah oz. obljubljajo izredno visoke nagrade. Najpogosteje želijo, da žrtev denar nakaže prek plačilnih sistemov Western Union in Moneygram, ki ne omogočata popolne sledljivosti denarja," dodajajo.

V primerih prodaj različnih predmetov, oglaševanih na spletu, storilci z namenom lažnivega prikazovanja pošiljajo oškodovancem ponarejena dokazila o plačilu kupnine.

Ali goljufe lahko izsledijo? Izsleditev storilcev in pridobitev oškodovanih sredstev je zaradi mednarodne razsežnosti preiskav zelo otežena, pravijo na policiji. Uspešnost preiskave je v veliki večini odvisna od podatkov, ki so pridobljeni od tujih varnostnih organov, pri čemer se za pridobitev določenih podatkov zahteva vključenost domačih in tujih pravosodnih organov, pojasnjujejo na policiji.

Tudi v zgoraj opisanem primeru bo akcija stekla prek Interpola, ko bodo slovenski policisti za pomoč zaprosili romunske varnostne organe.

Policisti opozarjajo, da je treba pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju prek interneta dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. "Paziti moramo, katere spletne strani obiskujemo, pri nakupovanju prek interneta pa se prepričati o pristnosti spletne trgovine," svetujejo policisti.

Dejstvo je namreč, da ne glede na to, kako profesionalno je videti spletna stran, to še ne pomeni, da je res prava, saj napadalci poskrbijo, da je ponarejena stran čim bolj podobna spletnim stranem legitimnih poslovnih podjetij.

Dvojno plačilo za spanje v Amsterdamu Sedem prijateljev je sicer našlo rešitev za pot na Nizozemsko, čeprav bodo za spanje plačali dvojno ceno, a Žištova bo, kot je dejala, ljudem v prihodnje odsvetovala rezervacijo stanovanj oziroma apartmajev v tujini prek te spletne strani.

Ne spreglejte